Szukam fana uniwersum "Bayformers" (wbrew pozorom, tacy jednak istnieją). Od pewnego czasu prowadzę stronę internetową o tej serii, linka nie podam, bo się nie da, ale chodzi tu o Transformers Movieverse Wiki.
Potrzebuję osoby, która by pełniła funkcję konsultanta - po prostu powiedziała mi, czy całość dobrze się prezentuje, czy coś trzeba dodać, zmienić, rozbudować itp..
Czy ktoś byłby zainteresowany? Nie będzie to się wiązało z żadnymi obowiązkami, po prostu żeby zajrzeć tam i powiedzieć mi jak to się prezentuje, ewentualnie jeszcze skontrolować treść.
Szanujący się fan TF nie uważa się za "bayformer'sa". Przynajmniej ja do nich nie należę.
Jeśli dobrze rozumiem - szukasz po prostu wielkiego fana Transformersów, który również bardzo lubi Trylogie Baya ??
Jestem realistą - takiego fana to raczej ze świecą szukać :)
Szukam po prostu osoby, która lubi trylogię Bay'a. Nie musi być żadnym szalonym fanem konkretnego uniwersum, ma po prostu lubić te filmy i powiedzieć mi, co sądzi o mojej stronie poświęconej tej serii. Bo przecież robiąc stronę dla fanów trzeba się liczyć z ich opinią i wymaganiami.
Pytam bo ja uwielbiam serie G1, stare komiksy no i (pomimo kilku denerwujących mnie faktów w 3 części) filmy Baya.
Kiedy byłem jeszcze dzieciakiem to marzyłem, żeby kiedyś powstały filmy fabularne z transformerami :)) Bay spełnił te moje marzenia i nie zamierzam narzekać.
Myślę , że mogę pomóc - w miarę możliwości oczywiście :)
Świetnie :) Nie będzie to nic wymagającego ani trudnego, zaraz Ci wyślę szczegóły na pw.
Wątek oczywiście pozostaje dalej otwarty.
Dobra, tutaj napiszę:
Chodzi tylko o to, żebyś wszedł na tą stronę (nie da się wrzucić linka, więc wpisz w Google frazę: "transformers movieverse wiki strona główna" i wejdź w pierwsze z brzegu) i poprzeglądał sobie jej treść. Kiedy już skończysz, wyślij mi wiadomość w której opiszesz, czy podoba Ci się jej wygląd, czy masz jakieś zastrzeżenia dotyczące jej treści, czy coś można by zmienić, poprawić, udoskonalić itp.. Po prostu, swoją opinię o niej - tylko szczerze, jestem otwarty na krytykę :)
Jest to strona systemu wiki, więc jeżeli będziesz miał chęć, to sam możesz pisać artykuły i nanosić zmiany.
Nie ma oczywiście żadnego pośpiechu, możesz to zrobić kiedy tylko znajdziesz wolną chwilę. Pozdrawiam :)
Dlaczego nie przepiszesz treści z angielskiego odpowiednika? Tamtejsi ludzie maja większą wiedzę niż tutejsi, a i z inteligencją jest ciut lepiej.
Tak robię. Nie bawię się co prawda w dokładne tłumaczenie, bo by mi to sto lat zajęło (jedna osoba a artykułów dziesiątki), ale zawsze korzystam ze źródeł - anglojęzycznych stron o tej tematyce.
Zatem o jakiej konsultacji mowa? Wygląd strony to typowe wiki, tutaj nie można zrobić nic albo zmienić wszystko. Nie ma upiększaczy, za to są wypełniacze, żeby strona nie wyglądała biało i pusto, ale to już widzisz w angielskiej wersji. Poza kiczowatym menu wszystko wygląda bardzo dobrze. Myslę, że powinieneś dodać mu tło, zmniejszyć jego rozmiar lub wizualną masywność ikon jeżeli nie zepsuje to twojej aranżacji. Literówek jest niewiele i można je wyeliminować dodatkiem do ff i przeczesanie teksu wzrokiem. Nie są też znaczące dla sensu zdania. Tak czy siak niemal zero roboty w obydwu przypadkach. Reszta jest spoko. Potrzebujesz kompetentnej siły roboczej, a nie konsultantów, którzy potem będą po nich poprawiać. Do tego nie trzeba być ani fanem, ani mieć żadnej wiedzy.
Dzięki za opinię. Co do konsultacji - owszem, wikia daje założycielowi "gotowca", jednak wypełnienie go nie jest aż tak łatwym zajęciem. Żeby zaprojektować stronę główną, musiałem się męczyć z konstruowaniem wszystkiego w kodzie źródłowym. Niektórych elementów układu nie da się tak po prosu zerżnąć z anglojęzycznej strony, trzeba je samemu stworzyć od zera. Dlatego też moje pytania o konsultację motywowane są troską, czy aby to co zaprojektowałem jest znośne dla oka.
Co do menu - faktycznie, strasznie jest strasznie rozlazłe, jak na razie zmniejszyłem je i coś na pewno jeszcze wymyślę.
Jeżeli chodzi o siłę roboczą - niezaprzeczalnie, bez niej będzie ciężko. Ze zmartwieniem obserwuję stosunkowo małe zainteresowanie systemem wiki w polskim Internecie. Za wyjątkiem "hitowych" tematów, na innych wikiach zieje pustkami. Ale pewnie z czasem zbierze się jeszcze kilku edytorów; przynajmniej taką mam nadzieję.
Dlaczego ze zmartwieniem? Tak wygląda rzeczywistość. Nie buduje się kompleksu basenowego jeżeli tylko dwie osoby w mieście potrafią pływać. Tudzież nie ma sensu tworzyć całej wiki, podczas gdy:
1. Świadomych tematu, którzy chcieliby poszerzyć swoją wiedzę jest słownie garstka.
2. Bardziej ogarnięci, żądni informacji lub zwyczajnie znający angielski posilą się angielską wiki.
3. Fabuła tej trylogii jest upośledzona intelektualnie.
To co robisz rób dla siebie - nie dla kogoś, kto raz przeczyta i zapomni. A jeżeli bardzo chcesz to dołącz do społeczności oryginalnych TransFormers. Te są o wiele większe niż fani głupawki paramountu, Są też lepiej zorganizowani i mają dużą wiedzę oraz zaplecze. Wtedy twoje wpisy będą miały fanów.