Transformers 3

Transformers: Dark of the Moon
2011
6,9 154 tys. ocen
6,9 10 1 154342
5,0 23 krytyków
Transformers 3
powrót do forum filmu Transformers 3

Schematyczny i propagandowy

użytkownik usunięty

ale trzeba przyznać że bardzo efekciarski. Film cechuje jak większość amerykańskich filmów takiego gatunku wysoko budżetowych - gnijący już od dawna propagandowy schemat bohaterszczyzny. Fabuła w stylu filmów familijnych z wytwórni Walta Disneya. Firma United International Pictures m.in. zajmuje się też wydawaniem filmów Walt Disney Pictures nie dziwi więc fakt rozmytego sensu o wplecionych cechach propagandowych. Film jest zbyt długi, wieje pustką, fabuła zbyt rozwlekła i ograne szczególnie tutaj pomysły w stylu "nadchodzącej pomocy w ostatniej chwili" , wpleciony wątek o Obamie czyni ten film z lekka cuchnący przyzwoleniem politycznym gloryfikującym przemocy - widać jak prześcigają się w pomysłach gigantycznych zniszczeń. Podsumowując kultura USA osiągnęła już zaawansowany poziom choroby umysłowej - maniakalnego fanatyzmu w pokazywaniu strzelanin, wybuchów, i tuzina innych form przemocy. Z wpadek wypadało by wymienić ludzi latających na kawałkach prześcieradeł między nogami i rękami, beczka śmiechu ; ))

ocenił(a) film na 6

aha, urzekła mnie twoja historia.

ocenił(a) film na 2
Crackarotto

choć tyle dobrze, bo sam film ani trochę nie był urzekający. Zgadzam się z amilis - film bardzo schematyczny i przydługi, a przez to wiejący nudą. Jedynie sceny akcji nieco go ożywiają. Tak jak pierwsza część filmu była całkiem fajna, ta niestety jest dużo słabsza.

ocenił(a) film na 6

mnie tam bohaterszczyzna ani patos zbytnio nie rażą ale 3 jest po prostu najsłabszą częścią (pomijając efekty), znacznie słabszą od dobrej 2 części

użytkownik usunięty
Ketrid2_

Nie rażą cię, a powinny. Jeżeli będziemy dawać ciche przyzwolenie na propagandowe wstawki, to wkrótce nie będzie filmu, który nie gloryfikowałby zgniłego USA. Inna sprawa, że naprawdę nie mogę się nadziwić, jak można było przyjąć te wszystkie idiotyzmy ze spokojem. Spotkanie w Czarnobylu - Amerykanie przyjeżdżają na miejsce "wypasionymi" samochodami-transformerami, Ukraińcy zaś wysiadają z czegoś na kształt starej Łady. Po chwili jeden z nich stwierdza, że "przed wybuchem Ukraina była pięknym krajem". Alternatywna wersja historii, czy elementarne braki w wykształceniu scenarzystów? No a ten motyw z CIA wydającym komendy przedstawicielom wyższej, zrobotyzowanej rasy? O deportacji Autobotów nie wspominając. Doprawdy, momentami nie mogłem powstrzymać się od zgrzytania zębami w reakcji na te idiotyzmy...

ocenił(a) film na 6

jak na razie to mamy przyzwolenie i to głośne na lewoskrętne politpoprawne szambo serwowane ze wszystkich stron i to mię bardziej razi niż hurrapatriotyzm w niektórych filmach z nadgniłego USA