Jak to możliwe, że tak wielki hit zostanie u nas wyemitowany prawie 2 miesiące po jego oficjalnej premierze w USA?! Skoro "Piraci 3" wyświetlani byli w Polsce równo z międzynarodową premierą, Spider-man 3 kilkunastodniowym opóźnieniem, to czemu u diabła dystrybutor każe nam czekać na "Transformers" aż tyle czasu??
Bo istnieje prawdopodobieństwo że wymyślili sobie dubbing tego filmu, co jest niesamowitą herezją i mam nadzieje że to tylko głupia plotka.
Niestety sądzę że taka jest smutna prawda. Musimy się liczyć z dubbingiem. "Bo przecież to Transformers...tylko dzieci na to pójdą...Eh i'm sick of this"
"Spider - Man 3" też był wyświetlany w Polsce równo z miedzynarodową premierą...Nie dla dubbingu!!!!!
Marek 007, małe sprostowanie. Spider-man 3 był wyświtlany już w kwietniu w Japonii, a 1 maja w Niemczech.
Premiera Transformers jest w Polsce najpóźniej w Europie a to dla czego?? Przez durnego gnoma z dwoma trąbkami zamiast uszu zwanego Szrekiem (czy jak tam się pisze). Jeden dystrybutor dwa filmy i tu jest problem bo po co dać ludziom uczciwy wybór na który film chcą iść do kina ? lepie trzepać kasę na obu. Wkuzra to wielu fanów TF to po pierwsze. Po drugie jestem pewien że już dzięki procederowi dystrybutora pirackie kopie już śmigają w sieci (ja czekam cierpliwie ? ale szlag może człowieka trafić ? no ale czekałem 15 lat to poczekam jeszcze miesiąc).
Wychodzi tu polska zachłanność ? kasa najważniejsza a konsumenta można kopać w tyłek a i tak przyjdzie do kina ? no bo przyjdzie bo co ma zrobić. Oczywiście wszystko tłumaczone że jedna premieeeeeeeeraaaaaaaa będzie koooooooooliiiiiiidowaac z drugą itp. Takie tam mydlenie oczu.
A ja bym np. chciał do południa na gnoma z synkiem a po południu na Transformers z kumplami fanami, ale nie można bo interes czy zarabianie kapuchy przez dystrybutora jest ważniejsze niż poszanowanie dla tych, którzy dają zarabiać owym firmom.
Co do dabingu to jeśli Polacy to zrobią to zniszczą cały film.
Głos Petera Cullena jako Optimusa Prima jest całą esensją i istotą tej postaci i czekąłem długo żeby go usłyszeć w fimie aktorskim a nie tylko w kreskówkach. Jeśli dystrybutor to zrobi to to będzi e masakra. Tylko skończony idiota i kretyn może dokonać takiej profanacji tego arcydzieła ? bo takim jest dla kazdego fana gatunku i fana TF.
Mam nadzieje że Polacy nie zrobią z siebie pośmiewiska w społeczności TF na świecie ;)
Pozdrawiam
"Mam nadzieje że Polacy nie zrobią z siebie pośmiewiska w społeczności TF na świecie ;)"
Nie zrobią, bo wszędzie na zachodzie film ten jest dubbingowany (ewentualnie puszczane są 2 wersje do wyboru... ale to rzadko) ;)
Po drugie Cullen nie brzmi już tak, jak dawniej. To nie jest ten sam Optimus. Ma zdecydowanie 'dojrzalszą' barwę głosu (w końcu minęło już 20 lat!). Ale ogólnie wcale to nie przeszkadza - trzeba się po prostu przyzwyczaić.
Czekaj, czekaj... nie ściągaj kinówki, bo stracisz więcej niż mógłbyś zyskać :) Film z punktu widzenia fana TF jest po prostu perełką (chociaż mnie osobiście strasznie wkurzyły upychane wszędzie nachalne reklamy panasonic'a, nokii, GMC...). Czekam na wydanie DVD zawierające usunięte sceny...
Ja tam wole oryginalne głosy raz że są znakomicie dobrane do postaci, dwa posli dabing jedy gówniany po prostu, groźne postacie brzmią jakby im jaja poucinane a pozytywni bochaterowie jak cioty hehehe, a poważnie nie słysząłem jeszcze dobrego polskiego dabingu. Poprostu nieeeeeeee wyobrażam sobie Otpimusa mówiącego po polsku - to była by komedia. Na wydaniu dvd na bank będzie oryginalna wersja językowa no ale trzeba czekać.
A propos Cullena o własnie teraz ma świetny wokal. :)
Mnie też wkurzyło że film ma u nas takie opóźnienie gdyż chciałem go zobaczyć na wielkim ekranie. I tak pójdę do kina, pewnie dwa razy. Póki co obejrzałem film trzy razy na kompie. Na szczęście kinówka była kręcona porządną kamerą i obraz wygląda prawie jak DVDRip :) Co do dubbingu to nie miałbym nic przeciwko bo wtedy mogę zabrać do kina dzieciaki, ciekawe tylko jak przetłumaczą scenę z masturbacją :)