Ludzie czytając wasze wypociny na filmwebie, postanowiłem zarejestrować się i napisać, byście przestali być takimi drętwymi sztywnikami. Posty w stylu:
-Ten film obraża inteligencje!
-Ten film nie ma fabuły, tylko efekty specjalne!
-Słaba gra aktorska!
-Amerykanie znowu ratują świat!
Są bynajmniej niedorzeczne.
Ludzie, nie oczekujcie od filmu o robotach że będzie dramatem psychologicznym, który sprawi że zaczniecie nad nim rozmyślać o sensie istnienia. Film ten miał target w postaci dzieci, młodzieży i zagorzałych fanów, ale nie mówcie że akcja była drętwa w tym filmie, czy też zbyt długo się rozkręca. Potrzeba było trochę czasu poświęcić by wprowadzić nie zaznajomionych widzów w świat transformersów, a poza tym jakby od 1 minuty biegały roboty, to już w ogóle nie potrzeba było umieszczać w filmie aktorów, którzy nie byli rewelacyjni, ale też nie byli skrajnie tragiczni. Fabuła prosta jak konstrukcja cepu, ale czy to przeszkadza w czymś? Wiele filmów uchodzących za kino ambitniejsze ma o wiele gorsze scenariusze. Od strony technicznej może na palcach jednej ręki da się wyliczyć inne produkcje które mogą się równać z transformersami pod tym względem.
Nie powiem, mam sentyment do Transformersów jak chyba każdy chłopiec, w połowie lat 90tych nie było dzieciaka który nie znałby serii. Podczas finalnego pojedynku Optimusa z
Megatronem człowiek znów się poczuł, jakby miał te 7 lat i z zapartym tchem śledził ich dalsze poczynania siedząc raptem metr od telewizora. Oderwałem się od rzeczywistości w trakcie seansu, zapominając choć na chwilę o problemach szarej rzeczywistości, a serce biło szybciej na widok ulubionych robotów z dzieciństwa, a po napisach końcowych na mojej twarzy zarysował się uśmieszek zadowolenia... i chyba o to chodziło w tym filmie prawda? Oglądałem film, po usłyszeniu wielu krytycznych komentarzy pod adresem dzieła Bay'a, więc i ja sceptycznie podszedłem do tego filmu, uważając że potencjał na dobry film z pewnością został zmarnowany, ale na całe szczęście przypuszczenia prysły bardzo szybko. Moja ocena 9/10 pozdrawiam.