Witam, widzę, że "dyskusja" na temat tego filmu jest gorąca ale i daleka od sensownych, merytorycznych wypowiedzi. Postaram się sensownie zrecenzować "Transformersów" tak, aby każdy wiedział na co się decyduje idąc do kina.
FABUŁA
Czego się można spodziewać po scenariuszu bazującym na komiksie i serii zabawek dla dzieci? Ano prostoty i naiwności, którą "Transformersi" nadto nie grzeszą. Trzeba pamiętać, że to jest film SF, a one nie zawsze muszą wyróżniać się wiarygodną fabułą. Jako dziecko kilkakrotnie czytałem komiks, i z ciekawością sięgnąłem po film. Fabuła, choć prosta, stała się "bazą" do stworzenia wartkiej i absorbującej akcji, ale o tym za chwilę.
AKCJA
Już od dłuższego czasu nie oglądałem filmu, który tak skutecznie przykuwałby moją uwagę przez cały seans. W tego typu produkcji kluczową kwestią są efekty specjalne. Są one rozwiązane naprawdę dobrze (z małymi wyjątkami) i wyglądają w miarę możliwości realistycznie. To wszystko sprawa, że ciężko jest odwrócić uwagę od tego, co się dzieje na ekranie.
Do gry aktorskiej nie można mieć większych zastrzeżeń - jest na przyzwoitym poziomie.
TECHNICZNIE
Obraz w jakości HD, oraz dźwięk DTS uzupełniają się znakomicie. Efekty dźwiękowe przygotowane zostały bardzo starannie i świetnie odzwierciedlają starcia między gigantycznymi robotami. Główny temat dźwiękowy, choć nagród zapewne nie dostanie, to pasuje do filmu doskonale i stanowi naprawdę dobre dopełnienie obrazu.
PODSUMOWANIE
"Transformers" to nie jest dzieło wybitne. Nie jest również, i nie będzie, najlepszym filmem wszechczasów (jak uważa gro nastolatków zaraz po seansie). Za to na pewno jest produkcją zapewniającą bardzo przyjemną, interesującą rozrywkę na sobotni wieczór w gronie przyjaciół. Film nie wymaga zaangażowania szarych komórek, jednocześnie zapewniając dużą dawkę emocji i wrażeń.
Niezbędnym warunkiem do prawidłowego poziomu doznań, jest dobry zestaw kolumn kina domowego i koniecznie dźwięk przestrzenny - ja testowałem na zestawie Koda AV707.
Film wart obejrzenia, choć klasyką gatunku SF się nie stanie. Moja ocena 8-/10.
Zgadzam sie w zupełności. Jednakosz dałem 10/10 bo mam fisimisiu na punkcie Transformerów i wogóle robotów, maszym, techniki, uzbrojenia i wszelakich gigantycznych wytworów technologii - myślę, że zrozumiesz człowieka :D
Straszną radoche miałem w kinie choć wiek powinien skłaniać do powagi.