Nie. To wydala u nas dyst Raven z polska okladka [opis filmu z tylu jest po polsku] Moze mylisz ten film z Metalowa Zemsta o tym samym oryginalnym tytule.
Ale chyba front okładki był z Metalowej Zemsty? Jednak różnią się tytułami, a w polskiej dystrybucji był raczej błąd.
Heh nie, nie byl. Metalowa zemsta to calkiem popularny film, popularnej dyst Best Film, a film, o ktorym tutaj mowimy, to raczej bialy kruk. Dwa zupelnie rozne od siebie filmy i dwie rozne okladki. Moglbym zrobic fotke, ale tutaj nie idzie jej wrzucic bezposrednio, a w linki nie chce mi sie bawic i wgrywac na jakies trzeciorzedne serwery.
W polskiej dystrybucji Raven z 1991 na pewno był błąd i tytuł brzmiał "Trick or Threat" czyli dokładnie jak Metalowa Zemsta. Chyba nie wyraziłem się jasno, chodziło mi zachodnią okładkę do MZ. Natomiast opis filmu jak najbardziej się zgadzał.
Nie tytul na okladce Ravena widnieje Trick or Treat, wiec jest dobry, a jesli chodzi o zachodnia okladke to nie wiem, bo nie sprawdzalem.
No nie ma S i jest poprawnie, to na filmweb jest blad. Prawidlowe powiedzenie to Trick or Treat w liczbach pojedynczych.
Oczywiście że masz rację i prawidłowa forma to "Trick or Threat" ale nazwa filmu brzmi "Trick or Threats" wystarczy spojrzeć na imdb lub sprawdzić trailer.
"I'm not sure why this movie is titled "Trick or Treats" instead of "Trick of Treat," but the filmmakers obviously didn't put much thought into the title or the rest of the film, for that matter." :)
Prawidlowa forma to Trick or Treat i pod taka forma jest to znane na calym swiecie jako Halloweenowe powiedzenie dotyczace psikusa. Treat znaczy ,,potraktowac,, , a ,,Threat,, to zagrozenie, nie wiem skad wyskoczyles z tym threat. Mowi sie ,, Are you threating me ,, czyli grozisz mi.
ps. Mieszkam w kraju anglosaskim od 12 lat :)
Tak też napisałem. Oczywiście że masz rację co do znaczenia i tłumaczenia co nie zmienia faktu że oryginalny tytuł tego filmu brzmi "Trick or Threats" czy się to komuś podoba czy nie. Pewnie to celowy zabieg, przecież ten film to dobra komedia:) A co do Ravena z KRK to niszowy dystrybutor, chyba już nic z "horrorów" nie wydał. Pozdrawiam
A to nawet nie wiem. Moze to bylo takie celowe zagranie tworcy zeby zrobic tytul oryginalny, rozniacy sie od masy innych filmow pt. Trick or Treats, w sumie to tylko kwestia jednej litery, ale nadaje zupelnie innego znaczenia z dziecinnych zamierzonych wyglupow skierowanych w pewna osobe, w grozbe zagrazajaca zyciu.