PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37311}

Troja

Troy
2004
7,4 348 tys. ocen
7,4 10 1 347544
6,1 62 krytyków
Troja
powrót do forum filmu Troja

Która z wyżej wymienionych kobiet wzbudziła w Was większą sympatię ?

Jeśli chodzi o mnie, to lepsze wrażenie zrobiła na mnie Andromacha.
Żona Hektora jest dojrzalsza niż Helena, poza tym to na nią spadł większy ciężar cierpienia w chwili śmierci swojego męża i to ona wyprowadziła ocalałych z miasta - ze wszystkim dobrze sobie radziła, a w takich chwilach nie było to łatwe.
Tymczasem Helena przez pewien czas miała wątpliwości i chciała wrócić do Menelaosa aby oszczędzić Troję, gest co prawda szlachetny, ale nijak ma się co do miłości do Parysa, czyżby Helena była gotowa opuścić miłość swojego życia ?
Nawet czysto fizycznie, biorąc pod uwagę urodę tych dam, bardziej przypadła mi do gustu Andromacha..ale to może dlatego, że nie podobają mi się blondynki.

A jakie są Wasze spostrzeżenia ?

elendil_7

wiesz co, myślę, że co do opuszczenia swej miłości, to helena postąpiłaby szlachetnie i nie miałabym, że tak ujmę, o to wyrzutów. helena chciała ocalić troję, bo miała świadomość, że cała ta wojna, cały spór toczy się przez nią, a przynajmniej przez nią się rozpoczął.
wizualnie bardziej podobała mi się helena, diane kruger wg mnie to był strzał w dziesiątkę. jednak jeśli miałabym wybierać postać pod względem charakteru, wydarzeń itp, wybrałabym andromachę.

ocenił(a) film na 8
bohaterka

Bryzeida !

Aleks1662

Ha! Dokładnie! Bryzeida to jedyna kobieta z osobowością! Wiem, że może nie powinnam narzekać na możliwość oglądania w głównej mierze biegających po ekranie umięśnionych przystojniaków, ale wyrazistych postaci kobiecych bardzo mi brak w tym filmie.

Ogólnie wolę Andromachę, ale uważam, że zupełnie nie wykorzystano potencjału tej postaci.

użytkownik usunięty
Ilmariel

Ja także wolę Andromachę.
Według mnie Helena była jakaś taka... niepewna tego z kim chce być. Nie płakała kiedy zabili Menelaosa, ani jakoś za bardzo nie wariowała za Parysem.

elendil_7

fizycznie ładniejszą kobietą jest według mnie Andromacha.
Kruger była taka cicho ciemna choć pasowała mi jako Helena odziwo.

ocenił(a) film na 8
elendil_7

według mnie ładniejsza była Helena, ale wolę Andromachę. Po co w ogóle Helena chciala wracać do Menelaosa skoro od niego uciekła... doskonale przeciez wiedziala że ucieczką rozpęta wojne...

ocenił(a) film na 9
xxSaraxx

Bryzeida ! ona jest najlepsza - odważna i dumna. Helena to taka blondyneczka, która nie myśli o konsekwencjach, a Andormacha taka jakaś dziwna i według mnie za mało jej było w filmie żeby ja polubic.

ocenił(a) film na 10
elendil_7

Ja nie porównuję nawet Andromachydo Heleny!

Według mnie Helena była bardzo nierozmyślna.. dobrze wiedziała co się stanie jeśli pojedzie do Troi..

ocenił(a) film na 8
KaSiAxD

"Według mnie Helena była bardzo nierozmyślna.. dobrze wiedziała co się stanie jeśli pojedzie do Troi.. " - masz rację, ale musisz też wziąć pod uwagę, że Helena była wtedy zakochana, i w związku z tym można przypuszczać, że nie kierowała się wtedy tak bardzo rozsądkiem, więc tutaj mimo wszystko usprawiedliwiałbym Helenę ;-)