Film byłby fajny i dałbym nawet 5/10, ale przez to, że film skupia się bardziej na tym by zniechęcić ludzi do wiary katolickiej i promuje likwidowanie kultury i zabytków takich jak kościoły używając starych mitów jest obleśne. Studiowałem literaturę i mityczne trolle nie mają nic wspólnego z chrześcijaństwem, więc to co w tym filmie przekazuje twórca, to istny bełkot wymyślony przez lewackiego reżysera, który prawdopodobnie nie przeczytał w życiu żadnej ksiązki.
Gdyby nie głupia fabuła, to za efekty specjalne dałbym 5/10. Niestety, obejrzałem film i nie polecam nikomu się męczyć, ze względu na brak fabuły, a wciskanie na siłę lewackiego trendu. Jakby co nie jestem katolikiem, a żydem jakby co, ale szanuję każdą religię i kulturę.
Proszę bardzo, ja się wycierpiałem, to dla swoich wrogów życzę tego samego. Miłego oglądania.
A to bardzo po katolicku. Biblia w końcu mówi coś o nienawiści do nieprzyjaciół. A nie, czekaj...
Trollowanie tej skompromitowanej instytucji jaka jest KK? O panoćku toś teraz zachęcił do oglądania! :D
No widzisz stary, to że ktoś nie przeczytał w życiu żadnej książki i ma coś do zaproponowania okazuje się zaletą dla gawiedzi, która najwyraźniej jest oczytana głównie w instagramie. 100% mojego podpisu pod Twoją opinią
No widzisz a już sobie miałem dawać spokój z tą produkcją ale jak zobaczyłem twój wpis że ten film trolluje religie katolicką to od razu nabrałem ochoty bo chce widzieć jak najwięcej tych kropelek co drążą skałę i w końcu rozwalą tą zakłamaną religię w pył.
A wiesz ile zabytków i kultur zniszczył Kościół? Podstawowe święta, jak choćby Święta Bożego Narodzenia, to nie są święta chrześcijańskie, choć akurat te święta nie eliminują egipskich. Jednak są święta, które obecnie zajmują miejsce starych, pogańskich, bo Kościół chciał zatrzeć istnienie pogańskich świąt. Mnie ten film nie zniechęci do wiary katolickiej, bo dla mnie wiara właściwie nie istnieje, tym bardziej, że katolicka jest reprezentowana przez wielkich grzeszników. A jeśli Ciebie jakiś film o trollu miałby zniechęcić do Twojej wiary (kompletnie nie rozumiem jak film nie będący filmem dokumentalnym, więc w żaden sposób nie obalający jakiejś wiedzy, miałby to zrobić), to znaczy, że Twoja wiara jest bardzo słaba.
Nie jestem wierzący, ale mam przyjaciół katolików, żydów i muzułmanów, a nawet jednego z Malezji więc pewnie hinduizm. Nie podoba mi się, że film nie ma nic wspólnego z mitami o Trollach, tylko próbuje na siłę wpisać się w lewackie trendy. Nie jestem też prawakiem ani lewakiem, ani centrystą, po prostu lubię oglądać filmy i czytać książki, a nie lubię jak ludzie wrzucają do filmów na siłę politykę. Mam dosyć wyszczekanych bachorów z bogatych rodzin, którzy uważają się za alfa i omegę tylko dlatego, że powtarzają ścieki z mediów, nie przyjmują żadnej krytyki i mają dupę zamiast mózgu.
Wiem dobrze, że kościół nie jest aniołkiem, ale tak samo każda inna religia nie jest i nie ma takiej kultury, która byłaby niewinna.
Jednak nie możesz zaprzeczyć, że narzucenie Europie Chrześcijaństwa spowodowało dużo zmian, oraz likwidację czy niszczenie wielu wiar ,,pogańskich,,. I raczej tylko to tu było wspomniane. Nie ma co od razu wciskać politykę, zaraz po słowie religia. I od razu wyzywać.
Mnie interesuje teraźniejszość, bo w przeszłości tak jak już pisałem, wszyscy się mordowali, nie tylko chrześcijanie, więc trzeba być ignorantem historycznym, jeśli widzi się tylko chrześcijan odpowiedzialnych za wszystko z przeszłości albo osobą, która nie zna historii europy i świata. W rasistowskiej Ameryce, która wymordowała rdzennych mieszkańców Ameryki, bawiła się w niewolnictwo, do dzisiaj bogaci biali wyśmiewają inne kultury, atakują biedne państwa i wszystko jest ok, bo tylko bogaci biali z US dzięki światowym mediom mogą oskarzać o rasizm. Nic się nie zmieniło. Bogaty może wszystko i dalej gnębi i poucza biednych jak mają żyć.
Dla mnie to nawet nie były Trolle, tylko Jötunowie. Jednak w takich, czasach żyjemy że ludzie trzepią się pod Thora (który pod każdym względem obsrał mitologię nordycką) więc olbrzym czy troll jeden ch...., dla zwykłego odbiorcy Netflixa czy Disneya.
Typowa lewacka manipulacja. Kościół nie zniszczył, bo te święta istnieją nadal, tak jak zresztą napisał ten alistair80, tylko przejął i zaadaptował. Podobnie jak motoryzacja nie zniszczyła tradycyjnych wozów konnych tylko wymieniła drogą naturalnego postępu, w przeciwieństwie do obecne ekoelektryfikacji transportu, która odbywa się w sposób lewacki poprzez nakazy i zakazy.
@dwieplcie Chyba przesadzasz, w filmie Łowca trolli z 2010 też są takie motywy że trolle potrafią "wyniuchać" chrześcijan, a z netflixem nie miał on nic wspólnego. Więc niepotrzebnie dałeś tylko tutejszym lewakom radochę.
Nie oglądałem filmu, więc nie wiem co dwieplce ma na myśli, ale masz rację, trolle tradycyjnie przeciwne były chrześcijaństwu, symbolizowały siłę natury, którym człowiek się przeciwstawiał, z którymi walczył mając z sobą krzyż i modlitwę. Ale to było dawno. Teraz nastąpiło przebiegunowanie wartości, ze wszystkimi tego konsekwencjami. Ze wszystkimi.
Ten film pokazuje trolli w dobrym świetle i nawołuje do mordowania chrześcijan i niszczenia kościołów podprogowym przekazem dla mas. Główna bohaterka mówi, że kościoły są odpowiedzialne za gniew trolli, jest scena z modlącym się żołnierzem, który zostaje zjedzony pomimo, że nie atakuje trolla, tylko się modli i od razu po tej scenie ojciec bohaterki oddaje pokłony dla trolla i wszyscy się cieszą do czasu aż znowu zły żołnierz strzela do 'dobrego' trolla. Jakby nagrać film o Breiviku, ale przedstawić go jako bohatera i pokazać cieszących się ludzi gdy Breivik zabija dzieci polityków, to ciekawe jaka by była reakcja lewicy.
Spadaj do piaskownicy dzieciaku, albo załóż własny temat i tam pisz swoje XD pokemonie.
Wszystko pokazane w tym filmie, za wyjątkiem "wyczuwania Chrześcijańskiej krwi", jest całkowicie oparte na tym, jak faktycznie wierzyli niegdyś ludzie.
Ludzie naprawde wierzyli, że trolle zamieniają się w kamień pod wpływem promieni słonecznych. Trolle, w odróżnieniu od innych istot, nie były schrystianizowane, a dla ludzi były generalnie niebezpieczne (w niektórych opowieściach faktycznie były przedstawiane jako ludożercy - stąd zjedzenie żołnierza). Żyły w odosobnieniu (ukryciu) w gronie własnej rodziny.
Co do chrześcijaństwa, trolle faktycznie zwalczały chrześcijańskie świątynie. Jak pisze angielska wikipedia:
"Additionally, the absence of trolls in regions of Scandinavia is described in folklore as being a "consequence of the constant din of the church-bells". This ringing caused the trolls to leave for other lands, although not without some resistance; numerous traditions relate how trolls destroyed a church under construction or hurled boulders and stones at completed churches. Large local stones are sometimes described as the product of a troll's toss."
Tłumacząc:
"Dodatkowo, nieobecność trolli w regionach Skandynawii opisywana jest w folklorze jako "konsekwencja ciągłego łoskotu kościelnych dzwonów". To dzwonienie spowodowało, że trolle przeniosły się na inne ziemie, jednak nie bez oporu: liczne tradycje podają, że trolle zniszczyły kościół będący w budowie lub rzucały głazami i kamieniami w już ukończone kościoły. Duże, lokalne głazy są czasami opisywane jako dzieło trolla"
Tak więc jedyne co mogło tu być antychrześcijańskie, to lokalne wierzenia, a nie przedstawiający je film.
Wikipedia, to nie jest źródło wiedzy. Proszę nie tłumaczyć z google translatorem czy jakimś innym szitem i nie kaleczyć języka na przyszłość "łoskotem", może jeszcze pierdzeniem czy sraniem, oczy mi krwawią jak czytam tą translację. Potem taki gówniarz myśli, że zrozumiał o co chodzi, nie znając języka, kiedy google translate często zmienia kontekst wypowiedzi przez źle dopasowane słowa i złą konstrukcje zdania. Już się nie dziwię czemu jest tak dużo analfabetów w Polsce opowiadających głupoty o zagranicy. Film jest antychrześcijański co już wyjaśniłem w komentarzu powyżej, bo narzuca narrację dobrego trolla i złych chrześcijan, których trzeba mordować i niszczyć kościoły.
A tym wypierdem z wikipedii nic nie udowodniłeś, bo już ktoś napisał na samym początku, że w Skandynawskiej literaturze były trolle, które bały się słońca czy dzwonów kościelnych, ale mój temat nie jest o tym i może jakbyś umiał czytać ze zrozumieniem i przeczytał komentarze w tym temacie, to może byś nie zaśmiecił mojego tematu takim gównianym tłumaczeniem z google translatora, bo nic nie wniosłeś do tematu. Może przeczytaj temat, przemyśl chwilę i dodaj coś od siebie następnym razem zanim napiszesz jakikolwiek komentarz.
Chętnie posłucham Twojego tłumaczenia. Widocznie jako magister filologii angielskiej się nie znam.
Nieźle, podaj uczelnie, która akceptuje treści z wikipedii i przepuściła cię z takim tłumaczeniem. Jeśli rzeczywiście masz magistra, to pewnie z zaocznej prywatnej szkoły, która wypisuje dyplomy za opłacenie semestru. Na dziennych studiach masz wejściówki co zajęcia i ciężko by było się takiej osobie jak ty prześlizgnąć.
Din oznacza głośne dźwięki, a łoskot ciche, więc bardziej by pasowało dudnienie(nieprzyjemne dźwięki) dzwonów, albo zwykłe głośne uderzanie dzwonów, albo usunąć ciągłego i zamienić na konsekwencją hałaśliwych dzwonów kościelnych.
Patrząc po twoich wypocinach, to jak nic jesteś jakimś sfustrowanym incelem, mieszkającym w piwnicy i żywiącym się nienawiścią do współczesnego, zgniłego zachodniego świata :) Szkoda klawiatury na takich furiatów jak ty, głuchych na wszelkie argumenty, nie zgodne z włąsnym widzimisie i ogólnym światopoglądem, a kysz!
Właśnie opisałeś sam siebie. Wchodzisz do mojego tematu i obrażasz. Jesteś zwykłą patologią ze śmietnika.
Wybacz, ale na tych studiach nie przykładałeś się chyba do nauki. Nie trzeba nawet głęboko kopać w skandynawskim folklorze, żeby trafić na podania, że trolle próbowały niszczyć kościoły. Przeważnie robiły to za pomocą wielkich głazów, czy też oderwanych kawałkach skał ze szczytów gór...
Gdy inni zaczynają wytykać ci, że bredziesz, sięgnij po oręż w postaci wytykania błędów w tłumaczeniu z angielskiego. Dorzuć też kilka obelg. I ty serio myślisz, że ktoś weźmie cię na poważnie, panie dwiepłcie?