Jeżeli już chcecie oglądać dajcie sobie spokój z polską dystrybucją film w oryginale jest ponad 2 godziny dłuższy i fabularnie więcej pokazuje niż to co zostało wypuszczone na rynku polskim...
To jest bardzo dziwne... Dawno temu pobralem wersje Divx takiej sobie jakosci, obie czesci trwaly bardzo dlugo, obie byly znakomite.
Po paru latach kupilsmy komus w prezencie DVD w Polskiej wersji i myslalem, ze niebawem wyjdzie druga czesc.... czekam, czekam i nie ma!!! A teraz czytam, ze ta plyta to jakis skrot obu filmow.... Trudno mi w touwierzyc, az pozycze DVD i sprawdzę.
Kompletny bezsens...
Mam ten film w trzech wersjach: w polskim wydaniu na DVD i trwa on tam ok. 140 min., tak samo jak na Blu-Ray ale te obie mają polskie napisy i lektora, mam także wydanie kupione na wyspach tzw. special edition na 2 płytach Blu-Ray i ono choć bez polskich napisów ani lektora, jest tylko chińskie audio i angielskie napisy wtopione w obraz to trwa ono ponad 4,5 godz. Oficjalnie ten film został podzielony na dwie części Red Cliff i Red Cliff 2 które to nie wyszło w Polsce... Obie części to ta sama historia opowiedziana trochę z innej perspektywy, tak jakby druga część to zawierała sceny wycięte z pierwszej i trwa ona około 2,5 godz tak jak pierwsza, ale tylko dla tego że druga zawiera trochę scen z pierwszej żeby było wiadomo o co chodzi w filmie... powiem tyle że jeśli oglądałeś pierwszą część to koniecznie obejrzyj i drugą bo to doskonałe uzupełnienie filmu... szkoda że został on tak bezczelnie okaleczony przez dystrybutora...
Gorąco Polecam ten film wszystkim...
Jakoś nie za bardzo mogę się zgodzić z tekstem obie części to ta sama historia opowiedziana z innej perspektywy. Druga cześć jest po prostu kontynuacją pierwszej. Druga część wojny, kontynuacja i tyle.
Oo nie żadna kontynuacja... historia dotyczy tej samej bitwy pod Red Cliff i w części pierwszej czyli tej skróconej została ona przedstawiona od początku do końca z pominięciem niektórych scen które nie wiem czemu uznano za mniej znaczące dla historii... ukazane zostały one w tzw. "Red Cliff 2". Przedmówca chyba oglądał inny film, może "Trzy królestwa - Wskrzeszenie Smoka".... pozdr.