Trzynaste piętro

The Thirteenth Floor
1999
7,2 21 tys. ocen
7,2 10 1 21336
5,6 5 krytyków
Trzynaste piętro
powrót do forum filmu Trzynaste piętro

Ahh.

ocenił(a) film na 6

Troszkę flaki w oleju ... 6/10

ocenił(a) film na 8
TheOneWhoKnocks_WW

Nie ma to jak porządna argumentacja :)

ocenił(a) film na 6
ocenił(a) film na 10
TheOneWhoKnocks_WW

Hmmm.... . A Matrix ci si ę podobał? Matrix to plagiat "Trzynastego piętra", w takim zakresie, że , aż po oczach kole. Do tego filmu trzeba dorosnąć i go zrozumieć, bo to nie nawalanka nafaszerowana efektami specjalnymi, ale film pobudzający do refleksji po obejrzeniu którego nasuwają się pewne pytania. Widać , że filmu nie zrozumiałeś. Za tępy jesteś.

ocenił(a) film na 6
Raze

:o zmieniłeś mój śwaiatopogląd.

ocenił(a) film na 10
TheOneWhoKnocks_WW

Mój pogląd, jest w ciągłym ruchu i cały czas ulega modyfikacją.

użytkownik usunięty
Raze

incepcje lubisz?

ocenił(a) film na 10

Uwielbiam!!!!

użytkownik usunięty
Raze

spoko

ocenił(a) film na 5
Raze

Raze, jeśli twój pogląd ulega modyfikacją....to proponowałbym ci, abyś modyfikacjom poddał swoją znajomość ortografii:) Bo tak napisane zdanie ustawia cie, jako recenzenta, na z góry przegranej pozycji:)

ocenił(a) film na 10
mumia

Ale trzeba odróżniać język mówiony od przemyślanego języka pisanego. Ja pod wpływem silnego wzburzenia usprawiedliwionego okolicznościami jakimi był trolling i spam na forum filmu "Trzynaste piętro", zacząłem szybko pisać tak jak mówić bez przemyśleń by się tylko wyrazić. Gdybym to zrobił na spokojnie, to skleciłbym lepsze konstrukcje stylistyczne, gramatyczne i interpunkcyjne.

ocenił(a) film na 8
Raze

Fajnie się dwa filmy plagiatowały będąc z tego samego roku.... widząc wkład w efekty mniemam że z realizacją Macierzy musieli zdrowo ponad rok wcześniej wystartować niż z Trzynastym Piętrem.

ocenił(a) film na 10
iraz75

Ty lepiej idź do psychiatry kolego, leczyć cię na urojenia prześladowcze:
Trzynaste piętro (ang. The Thirteenth Floor) – film nakręcony w 1999 r. na podstawie powieści Daniela F. Galouye'a Simulacron 3.
http://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_F._Galouye

Simulacron-3 (1964) (also published as Counterfeit World), by Daniel F. Galouye, is an American science fiction novel featuring an early literary description of virtual reality.

Simulacron 3 is the story of a virtual city (total environment simulator) for marketing research, developed by a scientist to reduce the need for opinion polls. The computer-generated city simulation is so well-programmed, that, although the inhabitants have their own consciousness, they are unaware, except for one, that they are only electronic impulses in a computer.

The simulator’s lead scientist, Hannon Fuller, dies mysteriously, and a co-worker, Morton Lynch, vanishes. The protagonist, Douglas Hall, is with Lynch when he vanishes, and Hall subsequently struggles to suppress his inchoate madness. As time and events unwind, he progressively grasps that his own world is probably not “real” and might be only a computer-generated simulation.

Symbolically, the title term "Simulacron-3" refers to the just-built virtual reality simulator and ostensibly references a third attempt at "simulectronics" (the reality-simulating technology), however, the "3" also refers to the novel’s three levels of "reality," or three levels of computer simulation — if the final, "real" world is simulated. Moreover, "simulacron" is closely derivative of simulacrum, a superficial image representing a non-existent original.

In late 1990s Los Angeles, Hannon Fuller (Armin Mueller-Stahl) owns a multi-billion-dollar computer enterprise, and is the inventor of a newly completed virtual reality (VR) simulation of 1937 Los Angeles, filled with simulated humans unaware they are computer programs. When Fuller is murdered just as he begins premature testing of the VR system, his friend and protégé, Douglas Hall (Craig Bierko) who is also the heir to the company, becomes the primary suspect. The evidence against him is so strong that Hall begins to doubt his own innocence.

Between interrogations by LAPD Detective Larry McBain (Dennis Haysbert), Hall meets Jane Fuller (Gretchen Mol), the estranged daughter of Hannon Fuller, who is busy with the shutdown of the new VR system. Hall romances her. When a local bartender claims to have witnessed a meeting between Hall and Fuller on the night Fuller was murdered, Hall is arrested. He is released when Jane gives him an alibi. The bartender is later murdered.

With the assistance of his associate Whitney (Vincent D’Onofrio), Hall attempts to find a message that Fuller left for him inside the simulation. Entering the virtual reality, Hall becomes a banker named John Ferguson. Fuller left the message with a bartender named Jerry Ashton (Vincent D'Onofrio), who read the message and discovered he is an artificial creation. Frightened and angry, Ashton tries to kill Hall. Hall barely survives to escape the virtual reality.

Now unable to find Jane, Hall discovers her double, Natasha Molinaro, working as a grocery store clerk — but Molinaro does not recognize Hall. This leads Hall to perform an experiment outside the VR system, something that Fuller’s letter instructed him to try: drive to a place where he never would have considered going otherwise. He does so, and discovers a place that resembles a wireframe model. Hall grasps the truth, the meaning of Fuller's message: 1990s Los Angeles is itself a simulation.

Jane Fuller explains to Hall the truth: his world is one of thousands of virtual worlds, but it is the only one in which one of the occupants has developed a virtual world of its own. Jane Fuller lives in the real world outside the 1990s simulation, and only entered the virtual version to assume the role of her simulation, gain control of her father's company in that simulation, and shut down the simulated 1937 reality. The virtual Hall is modeled after David, Jane’s real-world husband. It was David who committed the murders via Hall’s body, being driven to jealousy when Jane fell in love with the Hall character.

Whitney enters the 1937 simulation, assuming the body of bartender Jerry Ashton, who has kidnapped Ferguson (Hall’s 1937 identity) and bound him in the trunk of his car. When Whitney is killed in a car crash inside the 1937 simulation, Ashton’s consciousness takes control of Whitney’s body in the 1990s simulation and takes Hall hostage. Hall convinces Ashton that he's not in the real world, but in a simulation. Hall takes Ashton to the place where he was born: a computer lab. David assumes control of Hall again to kill Ashton, and then attempts to rape and murder Jane. Jane is rescued by Det. McBain, who shoots and kills David. McBain at this point has realized the nature of his own reality, and jokingly asks Jane "So, is somebody going to unplug me now?" She answers "no", so McBain follows with the request "Look, do me a favor, when you get back to wherever it is you come from, just leave us the hell alone down here, okay?"

David's death as Hall in the 1990s simulation allows Hall’s artificial consciousness to take control of David’s body in the real world. He wakes in 2024, connected by a device to the VR system. He disconnects the system and finds Jane and her father, the real Hannon Fuller. Jane wants to tell Hall more about the simulation, but as she begins the film ends, the screen image turning black like a computer monitor being turned off.

________________________________________________________________________________ __________________________
Prawda moce w aureolę. Com wam da ta spinka jakim to rodzeństwo Wachowcsy są Bogami, a Matrix przedmiotem kultu. Wachowscy zerżnęli około 30 dzieł filmowych i wielkie mi arcydzieło. Mi to bardziej przypomina na parodię kina science -fiction. Też był mix kilkudziesięciu filmów i podanych w sposób tak żenujący. Ciao... .

ocenił(a) film na 8
Raze

W sumie dokopałem się , za Matrixa wzięli się w 1994 roku, na drugi raz jak coś z czymś porównujesz i wyjeżdżasz z plagiatami to się zainteresuj tematem. Po drugie to nie portal anglojęzyczny jak IMDB (tam się wyginaj) żebyś wycinał teksty po angielsku i tu wklejał bez tłumaczenia, nie każdy zna ten język.

http://www.youtube.com/watch?v=9e9RW32LxUo

ocenił(a) film na 10
iraz75

Wachowscy wzięli si za, Matrixa w 1994 roku! A ja myślałem , że na początku lat 80 tych. No cóż co do roku 1994 to masz serial animowany który leciał w telewizji właśnie w 1994 roku:
http://www.filmweb.pl/serial/ReBoot-1994-133480
https://www.youtube.com/watch?v=tx_V0Jh7p84
Reboot wszedł na ekrany telewizji w Kanadzie w 1994 roku.

ocenił(a) film na 10
iraz75

ReBoot – kanadyjski serial animowany, wyprodukowany przez Mainframe Entertainment jest pierwszym serialem telewizyjnym produkowanym w całości przy wykorzystaniu techniki animacji komputerowej. Zadebiutował w 1994 roku w stacjach telewizyjnych ABC i YTV, na rok przed premierą Toy Story - pierwszego filmu pełnometrażowego wyprodukowanego przy użyciu komputera. Autorami scenariusza są Gavin Blair, Ian Pearson, Phil Mitchell i John Grace, a postaci zaprojektowali Brendan McCarthy i Ian Gibson. Akcja serialu toczy się w mieście Mainframe, znajdującym się "we wnętrzu komputera". Główni bohaterowie, a zarazem mieszkańcy miasta zmagają się m.in. z wirusami i grami uruchamianymi przez użytkownika.

Mainframe Entertainment wyprodukował łącznie 4 sezony od 1994 do 2001 roku. Początkowo serial adresowany był do młodszej widowni, ale klimat kolejnych sezonów stawał się coraz bardziej mroczny, pojawiało się również więcej scen przemocy. Doprowadziło to m. in. do przerwania jego emisji na brytyjskim kanale CITV. Pomimo otwartego zakończenia ostatniego sezonu, studio nie planuje jego kontynuacji. W 1997 powstał film ReBoot – the Ride wyświetlany w sieci kin IMAX, natomiast w 1998 Electronic Arts stworzyło grę na konsolę PlayStation.

Masz swoje arcydzieło" rodzeństwa Wachowskich" z 1994 roku".

UWAGA SPOILER!!! Treść może zdradzić fabułę filmu.

Na pierwszy sezon składa się seria 13 luźno powiązanych epizodów. Kolejne odcinki wprowadzają nowych bohaterów, a osią fabuły jest walka głównych bohaterów z wirusami, Megabajtem i Hexadecimal. Znaczna część akcji toczy się wewnątrz gier uruchamianych przez użytkownika. Zadaniem Boba jako strażnika jest przystępowanie do gier i niedopuszczenie do zwycięstwa użytkownika, gdyż wygrana gracza powoduje wykasowanie części miasta.

W drugim sezonie pojawia się wątek fabularny, łączący poszczególne odcinki. Przybyła z Sieci kreatura opanowuje najpierw Hexadecimal, a następnie Megabajta zmuszając ich do połączenia się i utworzenia wirusa kolejnej generacji, Gigabajta. Bohaterom udaje się na powrót rozdzielić wirusy, jednak wówczas kreatura ucieka do Sieci, pozostawiając otwarty portal. Aby obronić Mainframe przed atakującymi kreaturami główni bohaterowie zawierają sojusz z Megabajtem. Portal udaje się zamknąć, wcześniej jednak wirus wyrzuca Boba do Sieci.

Głównym bohaterem trzeciego sezonu zostaje Enzo. Próbuje on zastąpić Boba w roli obrońcy miasta, jego umiejętności są jednak zbyt małe. Przegrywa grę i aby nie zostać skasowanym pozostaje w niej w trybie game sprite, wraz z AndrAIą i psem Frisketem. Ta trójka wykorzystuje gry do podróży poprzez różne systemy, w poszukiwaniu Mainframe. Dzięki przyspieszonemu czasowi gier szybko dorastają, i w kolejnych odcinkach są to już zupełnie nowe postaci. Enzo zamienia się w brutalnego renegata, żyjącego żądzą zemsty na Megabajcie. Podróżując po s:ieci bohaterowie spotykają Boba, powracają do Mainframe i pokonują Megabajta.

Czwarty sezon, wyprodukowany w 2001 roku to w istocie dwa filmy (aczkolwiek były również wyświetlane jako 8 odcinkowy serial). Pierwszy opowiada o walce strażników z superwirusem Demonem, w drugim na powrót pojawia się Megabajt. Początkowo planowano, że seria składać będzie się z trzech filmów, ale ostatni nie został nigdy wyprodukowany.

KONIEC SPOILERA!!!

Obsada"

Bob – Michael Benyaer, Ian James Corlett
Dot Matrix – Kathleen Barr
Enzo Matrix – Jesse Moss, Matthew Sinclair, Christopher Gray, Giacomo Baessato
Matrix – Paul Dobson
Megabajt – Tony Jay
Hexadecimal – Shirley Millner
AndrAIa – Andrea Libman, Sharon Alexander
Phong, Mike, Cecil, Al – Michael Donovan
Mouse – Louise Vallance
Ray Tracer – Donal Gibson
Kapitan Capacitor, Staruszek Pearson – Long John Baldry
Slash, Turbo, Herr Doktor, Cyrus – Gary Chalk
Hack – Phil Hayes, Scott McNeil
Demon – Colombe Demers

Przykładowy film. Po prawej stronie znajdziesz same takie.

ocenił(a) film na 8
Raze

Zmień lekarza bo cię oszukuje... i to ja mam problem?

ocenił(a) film na 10
iraz75

Bluzgi jako jedyna odpowiedź na merytoryczny argument. Sam zmień lekarza. Bracia Wachowscy w 1994 roku stworzyli Matrixa?! Łoooojeeeezu! A ja myślałem, że na początku lat 80 tych, jest gorzej niż myślałem. Ciekawe bo fiolm animowany Rebooot wszedł na ekrany telewizora dokładnie w 1994 roku. I główni bohaterowie.:
Dot Matrix – Kathleen Barr
Enzo Matrix – Jesse Moss, Matthew Sinclair, Christopher Gray, Giacomo Baessato
Matrix – Paul Dobson

ZABOLAŁO? MIAŁO BOLEĆ!

ocenił(a) film na 10
iraz75

Aha. Jeszcze jedno. To jest forum filmu"Trzynaste piętro", a tu obowiązuję inne konwenanse kulturowe. Jak chcesz robić rynsztok na forum, to zapraszam na forum filmu Matrix. Znajdziesz tam podobnych do siebie.

ocenił(a) film na 8
Raze

Dobrze, więc ja jako niekulturalny już nie zabieram głosu w dyskusji która z racji moich przekonań skazuje mnie z góry na przegraną, reasumując i dążąc do meritum mego wywodu mniemam iż zbędny jestem tu...Odnośnie do twej historii w 1994 roku Wachowscy zakupili scenariusz na całą trylogię i poszli do Warnera by ci sfinansowali w całości ich projekt. Warner odparł że mają zrobić pierwszą część, resztę to już mój przedmówca bieglejszy w temacie kinematografii niż ja wie...

ocenił(a) film na 10
iraz75

Człowieku czytałem już takie hipotezy:
1. Wachowscy kręcili swojego Matrixa od 1969 roku, więc Stanley Kubrick kreując HAKla -9000 mógł coś podpatrzeć
2. Wachowscy kręcili Matrixa dokładnie w tym samym miejscu co Mroczne miasto, a z braku rekwizytów wykupili wszystko co się dało od wytwórni New Line Cinema
2. Wachowscy wykupili prawa do wszystkich komiksów, mang, anime, opowiadań, nowel, książek, filmów etc z prawami na wykreowanie nowego uniwersum

PS.
KOŃCZ WAŚĆ WSTYDU SOBIE OSZCZĘDĆ.

ocenił(a) film na 8
Raze

Rany wyrzuciłeś mnie z tego forum i nadal wzywasz. Jesteś ciepły czy jak? Już dawno napisałem BYE BYE a ty dalej. Nie pisz już do mnie bo skończyłem.

ocenił(a) film na 8
Raze

Ciekawe że ci Wachowscy mieli po 4 i 2 lata jak zaczęli kręcić Matrixa.... jeśli zaczęli w 1969...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lana_i_Andy_Wachowscy
http://www.filmweb.pl/person/Larry.Wachowski/biography
Weź się rozpędź a ściana sama cię znajdzie.

ocenił(a) film na 10
iraz75

Z tego co mi wiadomo to Wachowsy wykreowali swoje uniwersum Matrix w 1994 roku, a ja liczyłem na lata 80 te, więc fanboye i psychofani Matrixa dalej si e pogrążają. Zerknij na listę filmów gdzie akcja rozgrywa się w cyberprzestrzeni. Nie jest krótka. aNIReBoot , ani żaden film nie został odsprzedany Wachwskim.

Z DRUGIEJ STRONY PSYCHOFANI MATRIXA I FANBOYE SPINAJĄ SIĘ JAKIE TO JEST ORYGINALNE DZIEŁ żenada. GDZIEŚ KIEDYŚ CZYTAŁEM ŻE MATRIXA KRĘCILI DOKŁADNIE TAM GDZIE MROCZNE MIASTO. PRZYPADEK/?

Aha i jeszcze jedno" Terminator i Terminator 2?
cytaty z filmu" Przyszłość nie jest z góry ustalona, sami kształtujemy swój los...
Darki city:
Po co żeście stworzyli to ZOO, kto mieczem wojuje ten od miecza ginie.
Matrix:
Czy wierzysz w przeznaczenie? Nie1 Dlaczego? Bo nie lubię by coś kierowało moim życiem. Bingo
Będę z tobą zupełnie szczery. Nienawidzę tego miejsca. Tego zoo, więzienia, czy jak tam nazwać ten świat. Nie mogę już tego znieść. Najgorszy jest ten smród… jeśli on w ogóle istnieje. Jesteś nim przesiąknięty. Wprost czuję twój odór, i boję się, że się nim zarażę. Jest odrażający, prawda? Muszę się stąd wyrwać. Wyzwolić się.

ocenił(a) film na 8
Raze

Fun to ja mam z ciebie, nawet bongo mi nie jest potrzebne. Tak poza tym to bardziej wolę czytać, a najbardziej to Franka Herberta, ale kiedy jesteś na poziomie Trzynastego piętra, to nie będę cię z rytmu wybijać.

ocenił(a) film na 10
iraz75

Mimo wszystko pozdro, też lubęe Diune Davida Lyncha i książki Herbarta, bardziej niż Gwiezdne wojny.