Tylko Bóg wybacza

Only God Forgives
2013
5,4 40 tys. ocen
5,4 10 1 39552
6,5 41 krytyków
Tylko Bóg wybacza
powrót do forum filmu Tylko Bóg wybacza

"Tylko Bóg wybacza" jest wizualnie genialny, nawet sceny nasączone przemocą mają w sobie jakieś przewrotne piękno. Problem w tym, że to jednak ma być film, a do tego trzeba obraz podeprzeć solidną i wciągającą fabułą, a tutaj tego zabrakło. Dlatego też całość chociaż ładna jest jednocześnie, przynajmniej dla mnie, niesamowicie nudna. Wydaje mi się, że Refn tak się pławił w swoim artyzmie i talencie reżyserskim, że aż się utopił.
Z drugiej jednak strony nie uważam, ze film zasługuje na tak ostrą krytykę, jakiej został poddany. Wielu ludzi szło chyba do kina z przekonaniem, ze zobaczą napompowaną akcją i przemocą jatkę w stylu Tarantino, a dostali długie, statyczne ujęcia i nieliczne dialogi. Gdyby tylko Refn troszkę bardziej skupił się na składnym opowiadaniu historii, moglibyśmy mieć prawdziwe arcydzieło.

ocenił(a) film na 1
nata_k

Zdecydowanie zgadzam się z przedmówcą. Fabułę można by zamknąć w 20 minutowym filmie. Idąć do kina nastawiałam się na głębszy przekaz, którego nie znalazłam. Byłam na pokazie przedpremierowym, wiele osób opuszczało salę kinową w trakcie seansu, mnie udało się wytrzymać do końca, jednak film ten trafia na listę najgorszych, które widziałam.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
nata_k

Ja się tylko zastanawiam, czy może reżyser nie ma takiego po prostu stylu tworzenia. Film niewiele różni się od Drive- mało dialogów, cisza często pełna napięcia. A Gosling wypada dobrze. Na serio dobrze.

ocenił(a) film na 4
nata_k

Yhm, yhm... a WILLIAM FRIEDKIN na to:
https://www.youtube.com/watch?v=1jPWGEoyJHY
:-)