Tylko Bóg wybacza

Only God Forgives
2013
5,4 40 tys. ocen
5,4 10 1 39552
6,5 41 krytyków
Tylko Bóg wybacza
powrót do forum filmu Tylko Bóg wybacza

Film ukazuje po prostu zwykłą chęć zemsty, jak i samą zemstę. Jest ona przedstawiona w inny sposób, niż "statystyczny Polak" jest do tego przyzwyczajony! .Brakuje nam tutaj amerykańskiego bohatera, który sam rozprawia się ze złym światem, a przy jego boku piękna, zgrabna i w szpilkach! Nie ma też zbędnego dialogu, co czyni ten film wyjątkowym i godnym oglądnięcia. Okazuje się,że przez ten zabieg,można samemu wpaść na to (tylko trzeba myśleć) co działo się z bohaterami w przeszłości, jakie są ich odczucia, i jaką rolę w życiu mają do odegrania.
Tego typu kina nie należy porównywać, nie należy się doszukiwać, należy jedynie zobaczyć i zrozumieć albo pozostawić bez komentarza!

W niektórych kinach ten film został wycofany wcześniej, jest to przerażające, ponieważ co raz mniej jest ludzi ceniących sobie dobre kino!!!

ocenił(a) film na 4
beatazielinska

jeśli mam się czepiać to 9/10 to rewelacyjny a nie bardzo dobry.
Ten film nie posiada zbędnego dialogu, to prawda. Tak samo jak to że ten film nie posiada również niezbędnego dialogu, praktycznie nikt tam nic nie mówi - możliwe jakby zrobić z tego krótkometrażowy film, byłby to film przepełniony treścią a tak - nuda. Choć trzeba przyznać że zdjęcia są przepiękne. Ale to niestety nie wystarcza - wyobraź sobie że kupujesz książkę, piękna okładka, w środku kilkanaście przepięknych ilustracji. zabrakło tylko tekstu.
Denerwuje mnie budowanie jakiegoś wizerunku kina ambitnego na tego typu produkcjach - że niby trzeba się wysilić i większość rzeczy zinterpretować samemu. No ok. Tylko niedługo dojdzie do tego że będą w kinach pokazywać biały ekran i licząc na własną interpretację widza oczekiwać że takie kino stanie się ambitnym. Oczywiście tu obraz jest mocną stroną ale sorry. To nie wystarczy, ja tego nie kupuję.. Reżyser rozminął się moim zdaniem z powołaniem. powinien zostać fotografem i wszyscy byli by szczęśliwi.

PS"Tego typu kina nie należy porównywać, nie należy się doszukiwać, należy jedynie zobaczyć i zrozumieć albo pozostawić bez komentarza! " a ja zawsze lubiłem pogadać o filmie, pokminić dlaczego tak a nie siak. ale jeśli całe 1,5h to rozkminka bo właściwie można by stwierdzić że powinno się doszukiwać drugiego dna bo jeśli nie to taką historyjkę można opowiedzieć jednym zdaniem. Ba, w dwóch słowach: Zbrodnia i kara.
pzdr.

ocenił(a) film na 9
bananowski

Nie masz się czepiać, możemy rozmawiać normalnie. Ja nadal upieram się przy swoim, ten film jak najbardziej może pozostać bez dialogu, ponieważ dialog mógłby tu wszystko zepsuć a przy tym scenariuszu byłby banalny (zbrodnia i kara) . Widz może się w pełni skupić na zdjęciach (niejednokrotnie brutalnych), na domyślaniu się i komentarzach w stylu "a nie mówiłam" . Absolutnie, nie każdy film może być w taki sposób nakręcony, a w niektórych aż się prosi aby wszyscy zamilkli... A "DRIVE" który otrzymał Złotą Palmę, większość skrytykowała a ja uważam, że to film romantyczny.

ocenił(a) film na 4
beatazielinska

DRIVE był nieco lepszy, ale ja odebrałem go jako banał z równie pięknymi zdjęciami. valhalla rising zdecydowanie najlepszy z tych trzech.

ocenił(a) film na 9
bananowski

W DRIVE rozwaliła mnie muzyka: Kavinsky - Nightcall, DesireːUnder Your Spell, College & Electric Youth - A Real Hero , jak dla mnie romantyczna ... ale każdy ma swój romantyzm :-)

ocenił(a) film na 4
beatazielinska

Nightcall na samym początku w połączeniu z wizją też zrobił na mnie ogromne wrażenie. Byłem oczarowany wręcz. ale potem.. pozostały same obrazy i muzyka. żeby ten scenariusz był mniej oklepany i choć 2x więcej mówili.. ;)

ocenił(a) film na 9
bananowski

valhalla rising zrobił na mnie najmniejsze wrażenie! Jeżeli chodzi o zdjęcia to ok, ale jeżeli będę chciała pooglądać widoki to zdecyduję się na film przyrodniczy! Może oto w tym chodzi, banalny scenariusz + piękne widoki+ brak dialogu! Nie wiem dlaczego ale mroczne tło kojarzyło mi się w tym filmie z "Antychrystem" ...też duńskiego, jakby nie było reżysera !

ocenił(a) film na 7
beatazielinska

Film jest dobry, to na pewno. Czegoś jednak zabrakło i nie były to dialogi. Przekaz jest na tyle jasny, że dialogi psułyby tylko klimat. Historia jest dosyć prosta, rzekłbym nawet za prosta. Niestety ale Refn robi filmy coraz słabsze i coraz bardziej wtórne. Przesiąkł nieco ,,amerykańskością" a to nie wróży nic dobrego. Ubóstwiałem kiedyś tego reżysera za trylogię ,,Pusher", która była czymś świeżym, brutalnym i genialnym w swojej prostocie. W międzyczasie świetny ,,Bleeder" (do którego ,,Tylko Bóg wybacza" jest chyba najbardziej podobny jeśli chodzi o ładunek emocjonalny). ,,Drive" dosyć prosty i przewidywalny, Gosling ratuje ten film. Krótko mówiąc z filmów Refna moim zdaniem uciekła świeżość, uciekło życie. Kiedyś miałem ochotę na jeszcze, a teraz czuję się nieco zmęczony.

ocenił(a) film na 4
beatazielinska

Yhm, yhm... a WILLIAM FRIEDKIN na to:
https://www.youtube.com/watch?v=1jPWGEoyJHY
:-)