PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650619}

Tylko kochankowie przeżyją

Only Lovers Left Alive
2013
7,2 74 tys. ocen
7,2 10 1 74433
7,7 64 krytyków
Tylko kochankowie przeżyją
powrót do forum filmu Tylko kochankowie przeżyją

Ten film sprawił, że musiałem zweryfikować wszystkie swoje dotychczas wystawione wysokie oceny na filmwebie. "Tylko kochankowie przeżyją" najbardziej zachwyca po obejrzeniu - skłania do milczenia, do powolnego przeżywania życia, do delektowania się każdym ruchem. Ta cisza i spokój ogarniające człowieka po obejrzeniu filmu są niczym afrodyzjak - chciałoby się obejrzeć ten film po raz kolejny, aby znów odczuć ten niezwykły wpływ. To jednak niemożliwe, gdyż żaden film nie jest w stanie zadziałać na danego widza dwa razy tak samo. Myślę, że wielokrotnie jeszcze będę żałował, iż nie mogę zobaczyć tego filmu raz jeszcze... po raz pierwszy. Niezwykły - 10/10.

A krótko w punktach:
- znakomity, choć mało widowiskowy aktorsko
- podkreślony wyrazistą, nastrojową muzyką
- ciekawy acz niekonwencjonalny fabularnie
- pozostawiający swoiste znamię na widzu jeszcze długo po obejrzeniu

ocenił(a) film na 9
gm95

A widziałeś Kawę i papierosy Jarmuscha ? Tam tez jest to podskórne czucie pulsu świata i niesamowity nastrój co wręcz zagina czasoprzestrzeń.

ocenił(a) film na 9
jagamiga1

Cytat z opisu jakiejs filmwebowskiej mrowki pracowicie dodajacej co popadnie, " Para krwiopijców odbudowuje swój związek sprzed lat. Na przeszkodzie staje im młodsza siostra wampirzycy "; chyba ten co to pisal nie widzial filmu, bo jak widzial i zroobil takie resume to wyrazy wspolczucia mu sie naleza;]

ocenił(a) film na 10
jagamiga1

Jeszcze nie, ale zamierzam zagłębić się w jego twórczość :) dotychczas widziałem "Kochanków...", "Rok konia" i "Ghost doga" i wszystkie były znakomite, gość ma bardzo nietuzinkowe podejście.