Szukam filmów o podobnej tematyce, czyli nauczyciel i uczeń no i to nie musi być mag, ani wampir tak jak w "asystencie wampira", ale cokolwiek w ten deseń było by super. Wiem, że jest masa takich filmów tylko pewnie źle szukam. Proszę o pomoc i z góry dzięki.
obejrzyj sobie Eragona (radzę wczesniej przeczytać,warto!) , może Ostatniego Samuraja (b. luźna relacja mistrzowsko-uczniowska) , może Leon Zawodowiec? Szósty zmysł ?Kolekcjoner kości?X-meni ?Harry Potter? nie mam na razie lepszych pomysłów :)
Imię róży. Wywiad z wampirem.
Ale sądzę, że raczej interesuje Cię coś pokroju Batmana Początku.
Albo coś w stylu bestsellerowej twórczości Trudi Jakjejtam.
Trudi Canavan, ściślej rzecz biorąc.
Z filmów raczej nie doradzę, ale z książek to mogłyby być "Tunele"
Dzięki wam bardzo, niestety wszystko co podaliście już zostało przeze mnie obejrzane :D ale z przyjemnością zapoznam się z autorką Trudi Canavan.
Bardzo tajemniczy i pełen magii jest film niemiecki 'Krabat' polski tytuł 'Uczeń czarnoksiężnika' produkcja (2008).Jest trochę nudny i strasznie ciągnie się, ale zawiera sporo ciekawych elementów i występuje w nim relacja: uczeń i jego nauczyciel.
Filmu ci nie podam bo wyzej wymieniono, ale sa 2 ksiazki Petera V. Bretta, ,,Malowany czlowiek" genialne ksiazki:)
Jest jeszcze "Ziemiomorze", fabuła nie skupia się głównie na motywach ucznia i mistrza, ale i tak część filmu jest właśnie o edukacji młodego maga.
Ja polecam 'Uczeń skrytobójcy" ale nie wiem czy jest taki film-Robin Hoob
"Opowieści z Narnii"
Seria o Tomku Wilmowskim który podróżuje po świecie ze swoim ojcem i uczy się o różnych ludach od przyjaciela ojca-Szklarski
Ziemiomorze
Może to dziecinne ale Papirus bajka animowana o egipskim chłopcu który ratuje faraona
książka Władca czasu Andrzeja Żaka
Władca Pierścieni
Harry Potter
Zwiadowcy ale film będzie dopiero w 2011-John Flanagan