PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=635169}
7,3 97 tys. ocen
7,3 10 1 97140
5,9 33 krytyków
Układ zamknięty
powrót do forum filmu Układ zamknięty

Wszystkim zainteresowanym tematem polecam znakomity film dokumentalny pt " Big Bang! Jak powstał kapitalizm bez kapitału." można go dorwac na chomi.ku lub torrencie, i chyba yt, albo tez tutaj: http://freedisc.pl/kkadekk,d-1281797,filmy-dokumentalne-polskie

Film ów relacjonuje proces błyskawicznego powstawania fortun w latach 90 analizując przypadki poszczególnych oligarchów. Ciekawie pokazuje mechanizmy rządzące polską polityką i biznesem, oraz pozwala chociaż częściowo zrozumieć, jak do tego doszło, że znaleźliśmy się dzisiaj w takim bagnie. Wiele interesujących informacji na temat współczesnych czołowych polityków, ogólny portret tego środowiska oraz tzw transformacji ustrojowej. Dla fanów Korwin-Mikkego gratka: Król również przewija się w filmie.

"Jak powstał kapitalizm bez kapitału" to materiał niezwykle ciekawy i bogaty w informacje, a przy tym kompletnie nie znany szerszej publiczności. Mam nadzieje, że zachęciłam kogoś do obejrzenia i mogę liczyć na wartościową dyskusje po seansie :).