PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=188513}

Ultimatum Bourne'a

The Bourne Ultimatum
2007
7,7 182 tys. ocen
7,7 10 1 182490
7,5 35 krytyków
Ultimatum Bourne'a
powrót do forum filmu Ultimatum Bourne'a

To chyba najlepiej zrealizowana część trylogii. Spodziewałem się bomby i bombę dostałem! Film zrobiony w duchu poprzednich części. Bourne dopełnia zemsty, niszczy swoich "stwórców" i dowiaduje się całej prawdy o sobie. Zakończenie pozostaje otwarte tak jak w poprzednich częściach, jednak nie jest to zapowiedź kontynuacji tylko puszczenie oka do widzów. Najlepsza seria filmów szpiegowskich, która pokazuje, że film w miarę realistyczny nie musi być wcale nudny.

dezertx

Trylogia to może jest filmów, ale książek jest wiecej. Po śmierci autora powstało pare kolejnych książek o Bournie na podstawie notatek Roberta Ludluma.

kicek1991

Szkoda tylko że filmy (poza 1 częścią) nie mają nic wspólnego z książkami Ludluma

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
kender77

ekhem, bo filmy są na PODSTAWIE powieści, a nie lustrzanym odbiciem książki -.-
lepiej nic nie piszcie -.-

SpectrumMovie

Skoro na podstawie to coś z tej książki powinno być w filmie. U Ludluma w Ultimatum Bourne walczy z Szakalem, w Krucjacie ze swoim sobowtórem stworzonym przez dawnego kolegę. W filmach nie ma o tym nawet wzmianki. Skoro nie chcieli wzorować się na książce mogli dać inny tytuł. Kabaret Limo ma taki skecz Janko Muzykant. Chyba wiem skąd wzięli inspirację.

ocenił(a) film na 10
kender77

Filmy mają ograniczony czas a nikt z Bournea nie zrobiłby serialu (byłby o kant dupy rozbić; tylko sucha fabuła i brak kasy na dopracowanie). Moim zdaniem trylogia Bournea jest dobra, choć mogła by być lepsza, ale film ogląda się łatwo, miło i przyjemnie.

ocenił(a) film na 9
HEMI_Mopar

Ma niestety powstać serial:
http://hatak.pl/news/9235/Przygody_Jasona_Bournea_jako_serial/

ocenił(a) film na 10
kender77

Wtedy powstałby film dla leniwych grubasów siedzących przed TV i dłubiących sobie w dupie. Gdyby film odzwierciedlał to co jest w książce, to nie musiałbyś jej czytać ( i odwrotnie, jak 40% osób przeczytało książkę przed obejrzeniem filmu, to po ch** tracić kasę na wyjście do kina i odklepanie tego samego ?), a tak film wykorzystuje zarys postaci i fabuły z książki i przekształca ją po swojemu, tak byś mógł, choćby z ciekawości zajrzeć do książki i przeczytać czym sie od filmu różni. Kurde rozwalają mnie tacy ludzie. Najlepiej to wszystko im zekranizować, bo czytać się nie chce. I zrobić samochody z autopilotem, bo po co cieszyć sie jazdą ? I jedzenie w tabletkach, bo po co czuć smak ? Przecież tak jest praktyczniej... echhh ...

4cryingwolf

Nie chodzi mi o jakość filmu, bo to odczucie subiektywne. Mam ale do adaptacji. napisaleś "film wykorzystuje zarys postaci i fabuły z książki i przekształca ją po swojemu, tak byś mógł, choćby z ciekawości zajrzeć do książki i przeczytać czym się od filmu różni" tylko że ktoś po obejrzeniu filmu zacznie czytać książkę i będzie tak samo rozczarowany jak ja po obejrzeniu filmu.

ocenił(a) film na 8
dezertx

Oj tak, jestem swiezo po obejrzeniu trylogii (calosc ogladalem w ciagu tygodnia) i jestem pod niesamowitym wrazeniem. Podchodzilem do serii nieufnie, ot kolejny klon Bonda. Ale jednak nie, to calkiem inne, swiezsze i prawdziwsze podejscie do tematow szpiegowskich. Obawialems ie tez, jak sprawdzi sie Matt Damon w takiej roli. I przyznam, ze jest idealny. Niektorzy mowia, ze nijaki. I maja racje, mijajac takiego na ulicy widzialoby sie przecietnego czlowieka, a nie zakonspirowanego agenta. Wszystkie trzy czesci moznaby polaczyc w jedna i bylby niesamowity 6h seans... Do tego takie smaczki, jak Julia Stiles, ktora badz co badz jest dosc epizodyczna postacia, ale po ostatniej serii Dextera i wystepie jako Lumen czerpie niesamowita przyjemnosc z widywania jej na ekranie.
No i co by nie mowic, dzieki Bourne'owi zwiedzilem pol swiata nie ruszajac sie z domu ;) Swietne, roznorodne lokacje, setki roznych rozbitych samochodow i styl krecenia 'z reki' oraz bez wylewajacych sie z ekranu kiczowatych efektow specjalnych. Swietnie! :]

ocenił(a) film na 9
st4lk3r

Polecam również "Green Zone" - czyli Bourne-marines w Iraku

użytkownik usunięty
dezertx

Przy samej końcówce, gdy zaczyna się "Extreme Ways" Moby'ego, aż ciężko nie uśmiechnąć się razem z Nicky.

ocenił(a) film na 10

"aż ciężko nie uśmiechnąć się razem z Nicky."
Dokładnie!
Dlatego też się delikatnie wyszczerzyłam;)

ocenił(a) film na 10
dezertx

a ja do tej dysputy dorzucę wiadomość iż trylogia bourne nie jest już trylogią...
raczej jest albo będzie kwadrologią bo będzie powstawał kolejny film MY NAME IS BOURNE JASON BOURNE...
http://www.filmweb.pl/film/Bourne+Legacy%2C+The-2012-482581
http://www.imdb.com/title/tt1194173/