Zdecydowanie najlepsza część z całej trylogii. Niezłe efekty specjalne, widowiskowe sceny walki, no i klimacik.... Tak z ręką na sercu daje 8,5/10 a ze nie ma polówek to niech będzie 9/10.
Gdzie ty widziałeś efekty specjalne?? Wszystko było kręcone bez nich. Te skoki w Tangerze to też nie efekty specjalne,podobnie jak skok z tego budynku do wody. To wszystko kaskaderzy. Film genialny,jak poprzednie części. Wszystkie mają u mnie 10/10
Oczywiście, że były efekty specjalne (nie jakieś fajerwerki, ale były).
Chociażby szybka akcja kręcona była "pdoobno" kamerą z ręki. Po reżyserze KRWAWEJ NIEDZIELI można się spodziewać, że to prawda, ale mogły to być też takie cięcia filmowe. Ale teraz fakty, jak bez efektó specjalnych chciałbyś zrobić przypomnienia Bourne'a ze szkolenia. Wszystko pięknie rozmazane, głos zniekształcony, sceny podtapiania w wodzie. Albo wybuch auta Danielsa? To też kasakder tam wybuchł?
Albo pościgi... Ucieczka Bourne'a na motorze crossowym bez efektów? - wyskok na wysoki murek z krawęznika, jazda pod góre po schodach i wdóll, skoki (to mógł być kaskader) ale ucieczka ukradzionym na prakingu autem - po czym zjechanie z dachu tyłem - tam kaskdera chyba nie było... I kiedy Bourne w radiowozie był pchany przez zabójce autem po barierce na drodze, po czym obydwoje przekoziołkowali walńawszy w ściąnę kilka razy... Wszystkie zbliżenia, oddalenia, ujęcia za lotu ptaka na miasto, skoki w Maroku... Ogólnie: nie ylo tam duzo efektów ale jakieś musiały być - aha i z 10piętrowego budynku do rzeki to nie skakał kasakder na pewno tylko manekin...
Film genialny - 9/10
POLECAM... muzyka wymiata
Pewnie,że ten na crossówie to żaden efekt. To kaskader... Jakbyś nie wiedział,tudzież nie znał się na motorach to niektóre modele mogą tak wyskoczyć,oczywiście,jeśli osoba,która prowadzi ma odpowiednie umiejętności. Pooglądaj sobie czasem TVN Turbo z programem "kaskaderzy",tudzież pierwsze lepsze zawody motocrossowe(polecam na żywo są lepsze). Poczytaj sobie też trochę o crossówkach. Dla mnie efekty specjalne to sztuczna krew, odpadające łby i tym podobne. Wszystkie pościgi również były kręcone. Ty chyba się na współczesnym kinie nie znasz. Widziałeś "Death Proof"?? Tam też nie było efektów specjalnych. Wszystkie kolizje samochodowe zarówno u Greengrassa jak i u Quentina były kręcone na realu. Jeśli dla ciebie zmiana widoku to efekt specjalny to ty mocno zabawny jesteś. Niezłą polewkę miałem przy tej wypowiedzi. Spadanie samochodu tyłem również było kręcone z kaskaderem,aby ludzie myśleli,że Bourne na prawdę spada. Poszerz swoje granice. Kaskaderzy teraz mogą zrobić wszystko!! Człowieku z 10 piętra skakał również gościu. Jeśli to był kaskader to wiedz,że oni potrafią ci z jeszcze większej wyskośći skoczyć i nic im nie będzie. Przykład. W "Yamakasi" ci ludzie wszystkie wyczyny robili na prawdę. Podczas jednego z ujęć jeden spadł z wysokości 20 metrów na beton. Wszyscy myśleli,że umarł,a on otrzepał się,wstał i pyta czy kręcą dalej. Zbadali go lekarze i miał tylko parę siniaków na nodze. A wiec,że skok do wody wbrew pozorom z takiej wysokości nie jest wcale niebezpieczny. Sam wiem,bo się akurat na tym znam. Człowiek i ze 100 metrów jest w stanie bez problemu wpaść do wody by mu nic nie było. Wstał i grał dalej w filmie. I ty mi mówisz,że to nierealne??
Co do tego, że skok na motorze crosowym jest realny to mnie nie musisz przekonywac bo akurat się tym troche interesuje (również na rwoerach).
Może masz racje. "Yamakasi" to żadne wyczyny kaskaderskie tylko zwykły le parkour. Oczywiscie ze tam robili całe PK na serio. Bo to nie katorzy a traucerzy byli. Podobnie jak w lepszej "13 Dzielnicy".
Skok z 10 piętra też oczywiscie jest mozliwy i też mnie nie przekonj bo skakanie do wody z wysokosci tez nie jest mi obce na pewno, ale nie ma takiej potrzeby. Ujęcie lecącego Boirune'a nie trwało nawet 1sek. wieć mógł to być manekin rwnie dobrze. Też się na tym znam więc mi tym razem nie przyszapnowałes... :D
A co do samego filmu to rewelacja. 9/10. Zgadzam się. Hit roku musi być murowany. A szybkie przejscią dodają niesmowitej realnoości. Polecam!
p.s. Death RPoff niestety choć bardzo chciałem nie ogladałem... ale wiedz ze tez lubię Tarantino (ostatnio ogląane: Kill Bill (vol.1 i 2 - oba śiwetne, 2ka trochę lepsza). Szukam Death Proof i bardzo chciałbym oglaac bo mi koles mówil ze super.
Pozdrowienia a co do efektów sepcjalnych to się nie zrocmielsimy..
narqa
Co do tego, że skok na motorze crosowym jest realny to mnie nie musisz przekonywac bo akurat się tym troche interesuje (również na rwoerach).
Może masz racje. "Yamakasi" to żadne wyczyny kaskaderskie tylko zwykły le parkour. Oczywiscie ze tam robili całe PK na serio. Bo to nie katorzy a traucerzy byli. Podobnie jak w lepszej "13 Dzielnicy".
Skok z 10 piętra też oczywiscie jest mozliwy i też mnie nie przekonj bo skakanie do wody z wysokosci tez nie jest mi obce na pewno, ale nie ma takiej potrzeby. Ujęcie lecącego Boirune'a nie trwało nawet 1sek. wieć mógł to być manekin rwnie dobrze. Też się na tym znam więc mi tym razem nie przyszapnowałes... :D
A co do samego filmu to rewelacja. 9/10. Zgadzam się. Hit roku musi być murowany. A szybkie przejscią dodają niesmowitej realnoości. Polecam!
p.s. Death RPoff niestety choć bardzo chciałem nie ogladałem... ale wiedz ze tez lubię Tarantino (ostatnio ogląane: Kill Bill (vol.1 i 2 - oba śiwetne, 2ka trochę lepsza). Szukam Death Proof i bardzo chciałbym oglaac bo mi koles mówil ze super.
Pozdrowienia a co do efektów sepcjalnych to się nie zrocmielsimy..
narqa
Film jak najbardziej zasługuje na pozytywną ocenę, ale...
za wymyślenie przez jakiegoś debila mody na zmianę ujęcia 40x w ciągu sekundy powinni wieszać.
Wszystkie sceny walk i kraks samochodowych zostały SPIERDOL$#^##.
Takiego gówna w życiu jeszcze nie widziałem.
Bourne obezwładnia kolesi, gdzie, co, jak, kiedy, bo ja nic nie widziałem. Jedno wielkie stroboskopowe gówno.
We wcześniejszych częściach wszystko było perfekcyjne, a sceny walk to było dosłowne miodzio. W tej ktoś wpadł na genialny pomysł "Czas na zmianę" Sceny wyglądałyby o wiele lepiej przy normalnym trybie kręcenia nawet z odległości 100m. Przynajmniej byłoby coś widać.
Wiesz co... kwestia gustu. mnie sie osobiście te przejścia podobały nadawały dynamiki, niemniej mogli by nakręcić jeszcze raz tak jak mówisz, nie obraził bym sie.
Ujęcia są wyśmienite. Nie wiem co ci się nie podoba. Cały film jest boski. Chyba hit tego roku.
Zgadam się z wami!! Hicior tego roku a zmiany ujęcia dodawały tylko realistyki!! Nie to co w filmach z jakimiś karatekami!!!