PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=188513}

Ultimatum Bourne'a

The Bourne Ultimatum
2007
7,7 183 tys. ocen
7,7 10 1 182525
7,5 35 krytyków
Ultimatum Bourne'a
powrót do forum filmu Ultimatum Bourne'a

OK, warto!

ocenił(a) film na 9

Najpierw powiem czemu polecam ten film. Wartka akcja, dobry montaż, świetne sceny kaskaderskie no i sentyment do dwóch poprzednich części. Cieszyłem się, że Bourne wreszcie zakończy swoje poszukiwania i odnajdzie swoje korzenie.
Co mi nie pasowało - przede wszystkim braki w logice. Teraz będzie spoiler, więc nie czytajcie dalej jak nie chcecie.
Pierwsze pytanie to po co Daniels ujawniał informacje o Blackblair temu dziennikarzowi. Musiał mieć w tym jakiś cel. Nagle po śmierci dziennikarza (co mógł z łatwością przewidzieć) w pośpiechu ucieka w bezmyślny i nieprzygotowany sposób. Gdyby chciał pogrążyć Blackblair i działał jak profesjonalista przygotowałby sobie odwrót.
Następnie skąd wzięła się Nicky Parsons w mieszkaniu Danielsa. Nikt z góry nie wiedział, że byli w Treadstone i nikt temu duetowi nie przeszkodził? Noah Vosen powinien zacząć od nich a nie od Bourne'a.
Potem scena w Maroku - czemu zabójca zboczył z kursu do Nicky. Dostał kontrakt na Danielsa i nagle jedzie tak poprostu do Nicky. Ona nie mogła mu nic zlecać - na pewno nie była wyżej od centrali.
Dziwi bardzo sposób w jaki Bourne dostał się do centrali. Wszedł sobie do pokoju szefa i tak samo łatwo wyszedł. Następnie pojechał do centrum szkoleniowego i zrobił to samo. Wyglądało tak jakby miał magiczną kartę ID, która otwiera każde drzwi.
Było tego jeszcze więcej, ale to te rzeczy rzuciły mi się najbardziej w oczy.
Szkoda, że to już koniec. Wzruszyłem się na piosence Mobiego Extreme Ways z napisów końcowych.

pnsnic

1. co do karty która otwierała wszytskiue drzwi w centrum szkoleniowym, to miał takąkartę zabraną z sejfu Vosena,
2. czemu Daniels puścił farbę tu można spekulować na różne sposoby ale chyba najsensowniejsza odpawiedzią jest że dla kasy (te 100.000$)
3. Nicky była u Danielsa właśnie dlatego że znali się z Treadstone, nie wiem czemu zwierzchnicy mieli z tego powodu szczególnie ich pilnować

reszta poruszonych wątków faktycznie trochę naciągana, co nie zmienia faktu że to świetne kino

ocenił(a) film na 10
pnsnic

Zabójca w Maroko dostał zlecenie na Nicky i Bourne'a, więc nie "zboczył z kursu".

ocenił(a) film na 9
r3b00t

Dostał na nich kontrakt, ale już po spotkaniu z zabójcą Danielsa (na którym wziął komórkę ze stolika od Nicky). Nicky stała się celem w momencie jak w centrali zorientowali się, że to ona włamała się do systemu.

ocenił(a) film na 9
pnsnic

Film naprawde super. A o do końca to nie wiem :) Widziałem książke "Zdrada Bourne'a" nie wiem jak mam to rozumieć ale czyżby...