Ultimatum Bourne'a

The Bourne Ultimatum
2007
7,7 183 tys. ocen
7,7 10 1 182848
7,6 29 krytyków
Ultimatum Bourne'a
powrót do forum filmu Ultimatum Bourne'a

Kiedy obejrzałem Tożsamość byłem zawiedziony. A to dlatego ze oczekiwałem iż film będzie mocno powiązany z książką, a poza imieniem i nazwiskiem bohatera tych podobieństw prawie nie ma. Na długi czas zapomniałem o tym filmie jednak teraz kiedy do kin weszło Ultimatum postanowiłem obejrzeć trylogię jako całość. I szczerze mówiąc pozytywnie się zaskoczyłem, nie ma najmniejszego sensu porównywanie do książki bo to ZUPEŁNIE INNA HISTORIA! I w zasadzie dobrze bo w ten sposób otrzymujemy film który nas zaskakuje, im dalej posuwa się akcja tym bardziej widać że nie ma co liczyć na podobieństwa gdyż większość głównych wątków została pominięta, a te które pozostały są totalnie zmienione. Powstała seria którą przynajmniej mnie ogląda się dużo lepiej niż np. filmy z Bondem. Wartka akcja, świetne pościgi (szczególnie w Ultimatum pościg jak w NFS Most Wanted tylko że Bourne prowadzi radiowóz) i ciekawa fabuła, to zdecydowane atuty. W zasadzie historia Bourne'a nie została nam do końca wyjaśniona wiec myślę że mogą powstać kolejne części, ale jak widzę komentarze które sugerują że powinien być kolejny film bo książka ma więcej części to mi się śmiać chce. Od razu widać, że ten kto to pisze książki nie czytał. Naprawdę trzeba filmy i książki traktować osobno, porównując tylko zepsujemy sobie przyjemność z oglądania tego bardzo dobrego filmu (a w zasadzie trzech:).