PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=188513}

Ultimatum Bourne'a

The Bourne Ultimatum
2007
7,7 183 tys. ocen
7,7 10 1 182525
7,5 35 krytyków
Ultimatum Bourne'a
powrót do forum filmu Ultimatum Bourne'a

Nie mam pojęcia co dolegało operatorom kamer, ale rzygać się od tego chce. Nie mieli jakiegoś statywu czy optycznej/cyfrowej stabilizacji obrazu?

ocenił(a) film na 5
Zakrza_filmweb

Też mnie to denerwowało strasznie. Z tego co pamiętam w pierwszej części było z tym ZDECYDOWANIE LEPIEJ. W przypadku Ultimatum ciągle miałem wrażenie, że gdzieś tam kryje się dobry film, ale... nie mogę go zobaczyć. A przynajmniej nie do końca. Przykładem walka z płatnym zabójcą w Tangierze, kamera się trzęsie - nie cierpię tego, ale taka była wtedy moda(do dziś często występująca) - ale przez te zmiany w ujęciach nie wiedziałem co ja oglądam do końca. Przez chwilę chciałem liczyć, czy będzie jakieś ujęcie trwające minimum 10 sekund, ale okazało się to bezcelowe bo ujęcia zmieniały się jak w kalejdoskopie. Może na niektórych robi to wrażenie, ale ja wolę zdecydowanie styl jak w "Ludzkich Dzieciach" gdzie ujęcia były długie nawet podczas scen akcji i widać kto co robi pomimo czasami niezłego rozgiardaszu(przy czym mam na myśli rozgardiasz w sensie takim, że dużo się dzieje na ekranie, nie zaś, że reżyser próbuje być "prawdziwym artystą" i prezentuje trzęsienie kamer i milion ujęć na sekundę, co nie da się określić innym mianem niż filmową sraczką)

kozas15

A szkoda, świetna fabuła, akcja trzymająca do końca w napięciu ale nie można się z Wami nie zgodzić....fatalna realizacja zdjęć Powinno być 9 a tak jest tylko 7

ocenił(a) film na 8
kozas15

hm.. skoro tak to skąd Oscar za najlepszy montaż i Nominacja za zdjęcia Bafta?

Zakrza_filmweb

Tak się teraz kręci by przedstawić akcję, niestety w tym przypadku trochę przegięto. Też mnie to wnerwiało

impaler1

John Wick kapitalnie poradził sobie bez tego. Mam nadzieję, że moda na "trzesiawki" przejdzie tak szybko jak przyszła i będzie można oglądnąć film bez strachu o epilepsję.

użytkownik usunięty
Zakrza_filmweb

Też mnie to wk******. Ale nie tylko to. Jeszcze inna aranżacja muzyczna niż w soundtracku Johna Powella. Wycięto najlepsze momenty i był za cicho.