Przedstawiam wam tu listę filmów o tematyce wojennej które moim zdaniem są najlepsze , kolejność dowolna
Lecą żurawie 57r
Ballada o żołnierzu 59r
Dziecko wojny 62r
Tak to cicho o zmierzchu 72r
Wniebowstąpienie 76r
Idź i patrz 85r
Lawrence z Arabii 62r
Gallipoli 81r
Stalag 17 53r
Ścieżki chwały 56r
Most na rzece Kwai 57r
Wielka ucieczka 63r
Patton 69r
Imperium słońca 87r
Lista Schindlera 93r
Stalingrad 93r
Szeregowiec Ryan 98r
Pianista 2002r
Łowca jeleni 78r
Czas Apokalipsy 79r
Pola śmierci 84r
Pluton 86r
Pełny magazynek 87r
Warto uzupełnić:
Działa Navarony (1961)
Tylko dla orłów (1968)
Komandosi z Navarony (1978)
A mi brakuje :
W Księżycową Jasną Noc
Kiedy Ucichną Działa (Gdy Milkną Fanfary)
Na Tyłach Wroga
O Jeden Most Z Daleko
Cięka Czerwona Linia
Hamburger Hill
Zaginiony Batalion
Jeniec
Europa,Europa
Braterstwo Broni
Najdłuższy Dzień
i nie tylko...
Jak można zapomnieć o tych tytułach ?
Helikopter w ogniu
Okręt (Das Boot)
Na zachodzie bez zmian
Wielka Czerwona Jedynka - wersja reżyserska
Czas apokalipsy
Ślicznotka z Memphis
Dlamnie najlepszym filmem wojennym jest ,,szeregowiec Ryan". Film pokazuje brutalnośc i bezsens II wojny światowej. Z tych wszystkich filmów jakie zostały wypisane niema filmu, który jest podobny do Ryana, a mianowicie ,,Byliśmy Żołnierzami". GORĄCO POLECAM !!!
to zobacz chociaż 1/10 z tych co tu są wymienione i zmienisz zdanie ! Pozdrawiam
Ha, Szeregowiec Ryan jednym z najlepszych filmów wojennych, hahaha dobre, naprawde dobre... Film ma zero związku z historią, fabuła typowo amerykańska, nudna, przewidująca i co tu wiecej gadac, w dodatku nie wiem czemu ale Tygrysy w tym filmie mają podwozia od T-34, to sie aż razi w oczy. Ta bitwa na koniec też mało przekonująca, ja osobiście polecam Kompanię Braci, to jedyny wierny faktom film wojenny, reżyser kręcił go na podstawie zeznac uczestników tej wojny, w dodatku wszystkie postacie są w tym filmie historyczne, fabuła tez nie jets zmyślona jak w 90% takich filmów.
Zero związku z historią? Sądziłem, że pierwsze 30 minut filmu (lądowanie na Dog Green bodajże) jest jedną z lepszych scen batalistycznych realistycznie odzwierciedlających lądowanie podczas D-Day.
Tygryski z filmu są na podwoziu T-55, ponieważ na świecie jest tylko jeden egzemplarz jeżdżącego Tigera (131 z muzeum w Bovington). Notabene te same wozy zostały użyte w Kompanii Braci, gdzie jak widzę nie przeszkadzało Ci to.
To i ja dodam:
Jarzębina czerwona
Ostatnie dni
Kierunek Berlin
Orzeł.
Polskie, czarnobiałe, z zatęchłego PRLu, ale jak się ogląda!!! :-)
Ja dodalbym jeszcze dwa,moze nie stricte wojenne filmy,ale wojna byla przyczyna opowiedzianych w nich historii:
"Zycie jest piekne" Roberta Benigniego z 1999r.
"Kukulka" Aleksandra Rogozkina z 2002r.
Obydwa bardzo polecam.
Ja bym jeszcze dorzucił:
Wrog u bram 2001r (pierwsze 20 minut wymiata!!!)
Szyfry wojny 2002
9 kompania 2005
Bestia 1988
Złoto dla zuchwalych 1970
A najlepsze wg. mnie są : Szeregowiec Ryan(podobnie jak ww. Wróg u bram i Helikopter w ogniu(najlepiej pokazana współczesna wojna).
Pozdarwiam wszystkich miłośnikow filmow wojennych.
Upadek,
PLuton,
Cienka Czerwona Linia,
Jeniec- tak daleko jak nogi poniosą,
Lista Schindlera,
Bylismy żolnierzami,
Łowca jeleni,
to chyba wszystko :) Jesli chodzi o najlepsze :]
Polecam (już został wymieniony przez immanuela) film typowo wojenny "Wyzwolenie"- siedmio godzinna epopeja wojenna ale naprawdę warto zobaczyć :)
A poza tym to Zaginiony Batalion, Wróg u bram, Wojna Zimowa, Na tyłach wroga, Hubal, Bitwa nad Neretwą... itd. uwielbiam filmy wojenne i znam ich dość sporo i każdy jest jakby to ująć najlepszym :D
Pozdrawiam maniaków wojennych -.-
Wszystkie filmy które podaliscie są wspaniałe ale tylko BAND OF BROTHERS przeniesie was w czasy II Wojny Swiatowej.!
Najbardziej realny film wojenny jaki powstał.
Bez niepotrzebnego patosu,czysta rzeczywistośc,Spielberg i Hanks opierali się na wydarzeniach z Kompani E którzy skakali na spadochronach w czasie szturmu na Normandie.
ARCYDZIEłO POLECAM !! -TAKZE DVD
Zgadzam się z poprzednikiem..dla mnie KOMPANIA BRACI jest najlepszym filmem(mini serialem) jaki widziałem
Powiem że brakuje mi kilku filmów do kolekcji, kila sobie odpuszczę ale jak na razie największe wrażenie zrobił na mnie film Idź i patrz.
Kolejne miejsce ma genialne Ścieżki chwały.
Do ludzi mówiących o tym że najlepszym filmem wojennym jest Szeregowiec Ryan, proszę was, nie ośmieszajcie się.
A tak przy okazji ode mnie polecam Europa,Europa. Wyśmienity film, powinien się zamienić miejscami z Pianistą jeśli chodzi o popularność.
>Do ludzi mówiących o tym że najlepszym filmem wojennym jest Szeregowiec >Ryan, proszę was, nie ośmieszajcie się.
Możesz rozwinąć swoją myśl bo nie bardzo rozumiem...
Sztandar Chwały (polecam najpierw książkę przeczytać, WYMIATA !!!)
Listy z Iwo Jimy
Oba te filmy są ze sobą ściśle powiązane. Dobre kino.
"Ucieczka do zwycięstwa" - fajnie się ogląda, Sly Stalone, M. Caine i gwiazdy futbolu lad 70 i 80-tych
1. Czas Apokalipsy.
2. Imperium Słońca.
3. Cienka Czerwona Linia
4. Pluton.
5. Full Metal Jacket.
6. Pianista.
7. Szeregowiec Ryan.
Również się dołączam i polecam.
1. FMJ 10/10
2. Czas Apokalipsy 9+/10
3. Szeregowiec Ryan 10/10
4. Pianista 9/10
5. Lista Schindlera 9/10
6. Upadek 9/10
same starocie...Nie polecam.
Z tego podoba mi się jedynie "wielka ucieczka", "stalingrad","szeregowiec
ryan" i "czas apokalipsy"
Reszta to syf i staroć , możecie mnie zlinczować ale takie moje zdanie:-)
Wolę "9 kompanię" i "Byliśmy żołnierzami"
A od kiedy to wiek filmu przesądza o jego atrakcyjności?
Sam piszesz, że podobają Ci się starocie:
Wielka ucieczka - film sprzed 46 lat
Czas apokalipsy - 30 lat.
Dla mnie akurat "Byliśmy żołnierzami" to według Twojej terminologii "syf" patetyczna i ckliwa amerykańska szmirka, niczym "Zielone berety" Johna Wayna. Dzielni amerykańscy mężowie i ojcowie, religijni, uczciwi, grzeczni... Aż mdli ;-)