Upiór w operze

The Phantom of the Opera
2004
7,6 81 tys. ocen
7,6 10 1 80700
5,9 12 krytyków
Upiór w operze
powrót do forum filmu Upiór w operze

Czy ktoś z Was, drodzy Filmwebowicze, pamięta może pewien film z lat sześćdziesiątych?
Jego bohaterką była dziewczyna, która panicznie boi się wiatru. Rzecz dzieje się chyba w
jednym z krajów śródziemnomorskich. Mogę podać tylko jedną scenę: do naszej
bohaterki podchodzi jej partner i zaczyna z nią tańczyć (bodajże w jakimś salonie).
Fenomenalnie ukazany jest strach tej dziewczyny przed zbliżającą się wichurą.
BŁAGAM, POMÓŻCIE, BARDZO MI NA TYM ZALEŻY!

littlelotte52996

A co to wspólnego z "Upiorem w operze"?

ocenił(a) film na 10
mervil

Absolutnie nic. Wpisuję to na różnych forach, bo bardzo mi zależy na odnalezieniu tytułu tego filmu. Czy ten post Ci przeszkadza?

littlelotte52996

Jakiej produkcji jest ten film?

ocenił(a) film na 10
mervil

Chyba amerykańskiej. Na pewno nie polskiej.

ocenił(a) film na 9
littlelotte52996

ależ mi zabiłaś ćwieka...:-(
Nic nie znalazłam i teraz nie mogę myśleć o niczym innym...:-(

ocenił(a) film na 7
littlelotte52996

Waterloo Bridge, inaczej pożegnalny walc
czy to o ten film chodzi?

Petals_Open_to_the_Moon

"Pożegnalny walc" z Robertem Taylorem i Vivien Leigh? To się dzieje w Londynie? I poza Londyn się nie wyłania... i z tego, co pamietam, to główna bohaterka bardziej boi się głodu niż wiatru....

ocenił(a) film na 10
mervil

A z którego on jest roku, to znaczy, kiedy była polska premiera? Moja babcia była na tym w kinie i właściwie dlatego pytam. I była na SN, więc miała z 19 - 20 lat. A urodziła się w 43 r., więc to mogły być lata 1962-1963-1964.

ocenił(a) film na 9
littlelotte52996

Film wyszedł w 1940, nie wiem, kiedy była polska premiera, co prawda u nas różne rzeczy się dzieją, ale 20 lat po chyba nie... Poza tym inne kryteria też nieszczególnie pasują, z tego co widzę.

ocenił(a) film na 10
Lleleth

Tak, a poza tym Vivien Leigh babcia by chyba zapamiętała.

littlelotte52996

czyli to jest w końcu film którego szukałaś - Waterloo Bridge?? czy nie?
odpisz proszę bo też jestem ciekaw :)

ocenił(a) film na 9
presence

Teraz mnie olśniło: " pożegnalny walc"

angel_falls

jesteś pewna? i tak pewnie obejrzę ten film , ale czy to ten??

ocenił(a) film na 9
presence

nie jestem pewna...:-(
z tego co pamiętam bohaterka bała się burzy...

ocenił(a) film na 9
angel_falls

Yyy. Co cię olśniło? Bo o Pożegnalnym walcu, inaczej Waterloo Bridge, i wątpliwościach względem niego, pisano parę postów wyżej.

ocenił(a) film na 9
Lleleth

jeszcze się nie przyzwyczaiłaś, że nie jestem tak inteligentna jak TY?

ocenił(a) film na 10
presence

Niestety - nie. Nie ten. I ta dziewczyna na 99,9999999999 i jeszcze trochę % bała się wiatru:(

littlelotte52996

a już myślałem
sprawdzałem w Twoich wypowiedziach gdzie jeszcze zamieściłaś ten temat i chyba trochę źle się do tego zabrałaś.
Wyszukaj w wyszukiwarce melodramaty i dramaty z tamtego okresu produkcji USA a następnie zamieść przy każdym filmie ten temat z tym zapytaniem i może Ci się poszczęści. Może to mógł też być film wojenny?? też możesz spróbować b o wątpię aby to był Musical?? prawda??

presence

To jest trochę tak, jak kilka lat temu, gdy byłam w Chinach. Pewien Chińczyk wprost umierał z zachwytu nad filmem, w którym utalentowany pianista poświęca się dla dziwczyny chorej na raka. Twierdził, że to polski film a najbardziej urzkekła go muzyka Chopina i niezwykle widoki wsi.... Godzinę trwało poszukiwanie w internecie...ale udało się! Najbardziej zadowolona była jego dziewczyna (Włoszka) już uważała, że bredzi i mu się ten film przyśnił. Leen uważał, że jeżeli ona jest z Europy, powinna ten film znać.

ocenił(a) film na 9
mervil

Nie rozumiem, jaki tu związek, poza samym faktem poszukiwania filmu, a w konsekwencji sens wypowiedzi...

Bycie Europejczykiem nie nakłada obowiązku znania wszystkich europejskich filmów. Natomiast rada presence ma niejaki sens, bo są ludzie gustujący w danym typie filmów, i jest większe prawdopodobieństwo, że będą znali film danego gatunku. Nijak więc nie widzę analogii.

Lleleth

wypowiedz mervill nie miała być szczególnie pomocna jeśli chodzi o to forum, to po prostu taka mała Chińska przypowieść:PP

oczywiste też jest że będąc obywatelem jakiegoś Państwa czy Kontynentu nie można znać wszystkich Jego filmów - życia by nie starczyło na obejrzenie takiej masy a co dopiero mówić o filmach z innej części świata.

mervil

to jaki to był w końcu film?? pamiętasz tytuł ?? i czy był Polski??

swoją drogą szukanie konkretnego filmu znając tylko jedną scenę jest ciekawym i żmudnym poszukiwaniem, też bolesnym kiedy nie możesz go znaleźć

ocenił(a) film na 10
presence

Niestety... Nie, nie był polski. Tytułu - nie pamiętam. A chciałabym...

littlelotte52996

to pytanie było do mervil odnośnie jego historyjki o Chińczyku :)

tak więc mervil ????

ocenił(a) film na 10
presence

Ach, sorry Cię:)

littlelotte52996

wybaczam, jak tam poszukiwania na innych forach ??

presence

Film polski, nie pamiętam tytułu, z lat 80., może wcześniejszy. Generalnie chodziło mi o to, że naprawdę trudno znależć film po jednej scenie. Założycielka tego topu nawet nie podaje w jakich latach ten film powstał. Kto w nim grał... Polskich filmów powstaje rocznie niewiele, a mimo to, wyszukiwanie konkretnego zajęło mi godzinę, amerykańskich rocznie powstahe setki... Szukanie igły w stogu siana...

mervil

littlelotte52996 trochę słabo się do tego zabiera , ale kibicuje jej bo znam ten ból - możesz mi pomóc na moim blogu dla przykładu :)

ocenił(a) film na 9
mervil

W jakich latach jest podane. A kto w nim grał ciężko podać, jak się nie wie, więc mówienie o słabym się zabieraniu to bzdury, przecież nie wynika ono z braku chęci, ale możności.
Myślę, że gdyby film był bardziej znany, nawet znalezienie po jednej scenie nie byłoby trudne...niestety to widać nie taki przypadek.

ocenił(a) film na 9
littlelotte52996

Cóż, ta scena nic mi niestety nie mówi... właśnie szkoda, że nie znasz jakiś konkretnych szczegółów, kraju produkcji, dokładnego roku ( o nazwiskach aktorów nie wspominając ;p ) albo chociaż gatunku...

Tak na pocieszenie: szukając jednego filmu który widziałam jeszcze w dzieciństwie przekopałam się przez opisy wszystkich musicali wyprodukowanych między 1940 a 1960 rokiem xD ( trochę to potrwało ale się udało ;p )

Rejka

Ale założyłaś top! Gratulcje

ocenił(a) film na 9
mervil

Hym... to chyba nie było do mnie ? :p a jeśli tak to chyba coś mi umknęło :p

Rejka

Przepraszam, oczywiście nie do Ciebie, tylko do założycieliki topu!

ocenił(a) film na 9
littlelotte52996

MOŻE TO TEN FILM:
http://www.youtube.com/watch?v=eFIsmxZHBfU

littlelotte52996

nie wiem o jaki film chodzi, ale radzę napisać na głównym forum filmwebu, powinnaś dostać prawidłową odpowiedź w przeciągu 2 dni:)