Takie pytanie zadaję, bo film już obejrzałem a chciałbym wiedzieć i w sumie nawet potrzebowałbym wiedziec czy książka kończy się tak samo jak ten film.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Czytałam książke i moge ci odpowiedzieć jak ona sie skończyła. Kończy sie podobnie, ale Eryk (czyli upiór) popełnia samobójstwo. jeśli byłaś za związkiem upiora i christyny to pociesze Cie, że przez kilka chwil byli małżeństwem (ona z przymusu), ale tak jak w filmie on jej potem pozwolił odejść, bo zrozumiał, że ona go nie kocha i dał spokój. Tak wiec ona zostaje ze swoim (pożal sie Boże) raulem a upiór popełnia samobójstwo (nie pisze w książce w jaki sposób). Ale polecam, naprawde warte poczytania.
Ehm, przyczepię się...
Po pierwsze, nie jest w ogóle powiedziane, że Upiór popełnia samobójstwo - mowa jest co najwyżej o tym, że "umarł z miłości". Można domniemywać, że się zabił, sama uważam, że najprawdopodobniej to zrobił, ale to już jednak interpretacja.
Po drugie - trudno mówić, że Erik i Christine byli małżeństwem, bo nic mi nie wiadomo, żeby brali ślub - ona tylko ZGODZIŁA SIĘ za niego wyjść. Nie doszło to tego, bo wcześniej puścił ją z Raoulem.
A swoją drogą - dziewczę ma na imię Christine, a nie Christina. Imię "Christine", jako imię żeńskie kończące się na "e", nie odmienia się przez przypadki, więc nie można powiedzieć "Christiny".
Czytałam "Upiora Manjattanu"....
Nie jest jakiś strasznie boski, ale zawsze lepsze to, niż samobujstwo, lub inna śmierć ;p Erika.
No i oczywiście lepiej "patrzeć" na umierającą Christine, niż na jej śmieszny związek z Raoulem. xD