nie jarze tam w obsadzie jest takwypisane m.in. Raul i młody raul i Meg i młoda Meg o co w tym chodzi??wiem że tam były sceny z nimi jak są starsi ale zdjęcie Raula pasuje mi do roli której odgrywał czyli młodego Raula i tak samo jest z meg pomóżcie!!
Też za bardzo tego nie rozumiem... I chętnie bym się dowiedziła... Jedank mam pewne spekulacje... Myślę że mogli coś pokręcić i chodzi (w przypadku Raoula) o tego staruszka na wózku i (w przypadku Meg) o tą panią która też licytowała pozytywkę... Nic innego nie przychodzi mi do głowy...
Chodziło o Raoula na wózku i tego w toku akcji. Natomiast co do Meg to sądzę, że ktoś napisał ewidentną pomyłkę! Na aukcji była Madame Giry i powinni podać: starsza Mme Giry i potem młodsza. :/ Kto spisywał tę obsadę? :P
Hmmm... Nie sądzę żeby to była Madame Giry... Wystarczy spojrzeć na Raoula... Był trochę starszy od Christine i Meg a młodszy od Madame Giry, w zasadzie mogłaby być jego matką... Więc to nie może być ona!! No bo jak?? On jeździ na wózku a ona sobie normalnie chodzi...?? Jak już to musiało by być odwrotnie... Wybacz Nathalie ale tym razem się z Tobą nie zgadzam... Może masz rację (nie mówię że nie!) ale po prostu to by było bez sensu! Starsza kobieta o wiele sprawniejsza od młodszego mężczyzny... Wiem że licytator powiedział "Madame Giry" ale to nie znaczy że to ona... No bo jak miał by powiedzieć "Meg Giry"?? Poza tym Christine nie żyła już wtedy to co z jej przybraną matką?? Wiem że rodzice nieraz żyją dłużej od dzieci ale to nie te czasy...
Pozdrawiam Christinka
Będę się wykłócać niestety. Na zagranicznych forach także jest poruszany ten temat i wszyscy dochodzą do wniosku, że była to Madame Giry. Cóż z tego, ze trzymała się lepiej od Raoula? Film o tyle źle został nakręcony, iż bohaterzy wyglądali na wiek prawie ten sam. Upiór tak czy owak był w wieku Raoula, a skoro gdy Madame Giry ratując go, była także w jego wieku, tak mniej więcej, to z pewnością to ona była na aukcji. Dodatkowo można zwrócić uwagę jakie spojrzenia wymienia z Raoulem i walczy o pozytywkę. Meg Giry niestety o pozytywce nie wiedziała nic ani także o sekretach Upiora i Mme Giry. Poza tym, aukcjoner zwraca się do niej GIRY... Jeżeli byłaby to Meg, to dlaczego nie miałaby mieć innego nazwiska? W końcu była młoda, ładna, więc nie wyszła za mąż? Dziwne...
To była Madame Giry i dziś już nikt nie ma co do tego wątpliwości, wierzcie. ;)
Mówisz że byli w tym samym wieku... To troszkę wyjaśnia... Ale Meg widziała pozytywkę (przynajmniej na filmie...) więc też mogła o niej wiedzieć (np. od matki) a co do nazwiska to nie koniecznie musiała wychodzić za mąż... Może miła jakieś powody ale (niezła jestem zaprzeczę sama sobie :P) była ubrana na czarno... Po mężu?? A może tylko po Christinie...??
Pozdrawiam Christinka
I jeszcze skoro ta trójka była w mniej więcej tym samym wieku (Raoul, Madame Giry i Upiór) to trochę bez sensu... No bo: Mme Giry traktowała Christinę jak własną córkę a Upiór do niej mówił "Wandering child" no to Raoul mógłby być jej ojcem i jednak dłużej żył?? No dobra może Christine na coś chorowała ale i tak...
Z całym szacunkiem dla wszystkich znawcow tematu. Oglądałam ten film tylko raz w kinie tuż po polskiej premierze. Z tego co pamiętam akcja zaczyna sie w 1870r Christine ma wtedy jakieś 16-18 lat, Meg mniej więcej tyle samo, Mme Giry bedzie między 40-50,Upior jest niewiele mlodszy. Na grobie Christine jest jej data śmierci-zdaje się ze 1917,więc gdy umierała miala na karku dobrą 60-ke.Prawdopodobnie więc Mme Giry(Miranda Richardson) tez już ni zyła,chociaz kto wie skoro na grobie to być moze Upior zostawił roze i pierścionek, a młodzieniaszkiem to on juz wtedy nie był.Z drugiej strony nikt do 60letniej Meg nie zwracałby się po imieniu czy per "panno" chociażby z szacunku do jej wieku-(raczej na "Pani").
To tyle z mojej strony.
"Who is the woman at the auction at the beginning, bidding against Raoul?
*It's Madame Giry. Yes, we know she's older than Raoul, but it's definitely her and not Meg. It says so in the script. "
To znalazłam na angielskojęzycznej stronie... Wiem że Nathalie masz rację, tylko to "troszkę" bez sensu i tyle... Sama na pewno musisz przyznać że nie jest to właściwie pokazane ( ja i tak będę sobie myślała przy oglądaniu filmu że to Meg, jednak to Mme Giry... :P)
"How old are the characters?
In Leroux book Christine is 20, and Erik was at least 50. But in the movie this is different; we don't know for sure, but Erik is about 30 and Christine and Raoul are around 21-25, Madme Giry is about 40 and Meg is around 19 or so. This is just random."
To też jest dość ciekawe. Tylko mnie nie proście żebym to tłumaczyła bo nie rozumiem :P:P:P Po prostu z grubsza pojmuję co tam jest... Chyba ile mają lat bohaterowie... Wybaczcie jeśli się pomyliłam... :P:P:P:D:D:D
Zgadzam się, oczywiście! Film został straszliwie niedopatrzony, patrząc z perspektywy
wieku osób starszych. A może był to zabieg specjalny? Choć należy w to wątpić.
"How old are the characters?
In Leroux book Christine is 20, and Erik was at least 50. But in the movie this is different; we don't know for sure, but Erik is about 30 and Christine and Raoul are around 21-25, Madme Giry is about 40 and Meg is around 19 or so. This is just random."
"W powieści Leroux, Christine ma 20 lat, a Erik około 50. W filmie jednak jest znacząca
różnica. Nie jesteśmy pewni wieku bohaterów, aczkolwiek Erik ma ok 30 lat, a Christine i
Raoul ok 21-25. Mme Giry ma około 40, a Meg 19. "
Trzeba zwrócić uwagę na to, że film rządzi się swoimi prawami. Schumacher podkreślał, iż
chciał, aby obsada była młoda i ukazywała przez to więcej wrażliwości i świeżości.
Myślę, że nie powinniśmy mieć co do tego wątpliwości. Meg nie była na aukcji, a Mme Giry
była wdową lub rozwódką, stąd zwracano się do niej właśnie "Giry". W filmie nie pokazano
ani razu, aby Raoula i Meg łączył jakikolwiek związek tajemnicy... A widać go wyraźnie
podczas aukcji.
Szczerze mówiąc, wszyscy główni bohaterowie byli zaskakująco młodzi, porównując do powieści i
nie należy na tym prowadzić dywagacji. To przecież tylko film i tylko czyjaś wizja. ;)
))"How old are the characters? In Leroux book Christine is 20, and Erik was at least 50. But in the movie this is different; we don't know for sure, but Erik is about 30 and Christine and Raoul are around 21-25, Madme Giry is about 40 and Meg is around 19 or so. This is just random."
"W powieści Leroux, Christine ma 20 lat, a Erik około 50. W filmie jednak jest znacząca różnica. Nie jesteśmy pewni wieku bohaterów, aczkolwiek Erik ma ok 30 lat, a Christine i Raoul ok 21-25. Mme Giry ma około 40, a Meg 19. "((
"...a Erik CO NAJMNIEJ 50". Przepraszam, że się czepiam, ale mam odchył na punkcie dokładnego tłumaczenia.
Pokićkane to, wiem:) Jeżeli chodzi o dokładność to akcja filmu rozgrywa się w 1870 roku. "Szara" akcja rozgrywa się w 1919 roku. Według nagrobka Christine jest to dwa lata po jej śmierci (zmarła w 1917). Miała 16 lat, gdy to wszystko się działo w Operze (urodziła się w 1854 roku). Roul miał około 20. Nie mógł być w tym samym wieku co Upiór, ani Madame Giry, która była mniej wiecej w wieku Upiora:) Meg Giry była wiekiem mniej więcej równa z Christine i mamy dwa ładne pokolenia:). Madame lepiej się trzymała, to fakt. Jednak ludzie umierają z przyczyn anturalnych w wieku 60 jak i 80 lat. Christine miał 65 lat gdy zmarła (według filmu oczywiście), a więc Giry mogła mieć powiedzmy 85. Wszystko proste i logiczne:) Wam sie wydaje, że jak starsza to musi szybciej odejść:P Najprościej - widzicie Mirandę Richardson, czyli widzicie Madame Giry. Widzicie staruszka, który śpiewa: Czy doprawdy Biały Kruk. Mówiła mi o Tobie przyjacielu, czy będziesz dalej grać, gdy śmierć zabierze nas? Mniej więcej tak było:-) Proste, dochodzi amtematyka i mamy całość i nie sprzeczać mi się tu:P
Pozdrawiam
Ena