Gdzie mogę dostać książkę????????? byłam w empiku - nie ma, merlin - nie ma :((((((((((((( jakieś 2 księgarnie - nie ma. Chciałabym strasznie to przeczytać, ale nigdzie nie ma:((((( help me please!!!!
I tak na marginesie: filmik i gerard - rewelacja :D
Nistety książka ta jest praktycznie niedostępna w księgarniach :( chyba że w wersji angielskiej, która jest w prawie wszystkich empikach i księgarniach językowych. Za to bywa w bibliotekach ;) osobiscie znalazlam pare egzemparzy w malej osiedlowej bibliotece, więc nie powinno być problemu ze znalezieniem jej :) Jednak ostrzegam, że oryginał Gastona Leroux nie jest zachwycający....czy to pod względem kunsztu literackiego czy samej fabuły( i ostrzegam, że tłumaczenie fatalne!). Ja osobiscie najbardziej kocham musical Webbera i jego wersję...choć oczywiście warto zajrzeć do źródła inspiracji tak wielu filmów, adaptacji filmowych i oczywiscie musicali ;) w końcu od czegoś się to wszystko zaczęło.
Trzeba szukac ksiazki w duzej biblioteca ktura ma stare zbiory na przyklad w bibliotece ossolineum lub jakiejs akademiskiej... ( choc oczywiscie moze sie zdazyc i tak ze i w malych bibliotekach jakis upior sie zawieruszy.... ) i szukac pod tytulem upior opery - bo tak brzmi orginalny tytul... ktorym nie trzeba sie zrazac...
Z wersja z 1990 roku nie ma wiekszego problemu... ale rzeby przeczytac ta z 1930 roku... to dopiero sztuka!!! Jest dastepna jedynie w czytelni... pewnie powiecie co za idiotka.... jaka roznica czy z 1930 czy z 1990 roku... a jednak jest roznica!!! Bo ta z 1990 roku to wersja skrucona i uboga prawie o 100 stron!!!