Upiór w operze

The Phantom of the Opera
2004
7,6 81 tys. ocen
7,6 10 1 80700
5,9 12 krytyków
Upiór w operze
powrót do forum filmu Upiór w operze

nie jestem ani znawcą opery, ani nie przepadam za operą (baletem też) ale ta wersja opery była według mnie bardziej zrozumiała dla przeciętniaka mojego pokroju niż te właściwe opery, całkiem niezły film, nie czytając dokładniejszych informacji na temat tej wersji upiora mogę powiedzieć że Wilson-owi nieźle wyszło śpiewanie, Butler-owi gorzej, Driver też nieźle wypadła, a ta główna aktorka pewnie ma doświadczenie bo nie dawała zwykłych tonów, super zdjęcia

ocenił(a) film na 9
krasula_1

To nie jest opera, tylko musical, co wbrew pozorom jest sporą różnicą. Co do Emmy Rossum, czyli głównej aktorki, doświadczenie może jakieś tam ma, ale z profesjonalnymi aktorkami musicalowymi równać się nie może. Choćby w wokalizie spasowała przy dis3, nie będąc w stanie wyciągnąć finałowego e3, co aktorki profesjonalne robią (zazwyczaj) czysto i swobodnie. Nie rozumiem więc, co znaczy "nie dawała zwykłych tonów".
Aha, i przy takiej odmianie nazwisk nie stosuje się ani myślnika, ani apostrofu, po prostu pisze się łącznie.

ocenił(a) film na 5
Lleleth

jak napisano-ani znawca opery ze mnie ani musicalu, piszę jak piszę, można po prostu nie czytać, poszukać bardziej oczytanych komentarzy, to było do bardziej przeciętnych czytających opisy - jak ja

ocenił(a) film na 9
krasula_1

Komentarze nie mogą być oczytane :P. Mogą być co najwyżej ich twórcy. Poza tym nie rozumiem, o co tu się fochać, skoro nie jest z ciebie znawca, to wyjaśniłam pewne kwestie. "Przeciętnych" też się nie powinno wprowadzać w błąd. Jest różnica między wyrażaniem swojej opinii, nawet nie mając doświadczenia, do czego jak najbardziej masz prawo, a podawaniem niesprawdzonych faktów czy tez ;).

ocenił(a) film na 5
Lleleth

strach się tu czasami odezwać : )

ocenił(a) film na 9
krasula_1

E tam, sensownie wcale nie strach :)

ocenił(a) film na 5
Lleleth

przepraszam wszystkich którzy zostali wprowadzeni w błąd uznaniem przeze mnie tego filmu jako opery, poprawiam się - musical

ocenił(a) film na 9
krasula_1

Akurat Driver była dubbingowana...:-(