Upiór w operze

The Phantom of the Opera
2004
7,6 81 tys. ocen
7,6 10 1 80700
5,9 12 krytyków
Upiór w operze
powrót do forum filmu Upiór w operze

Większość mówi z Was mówi, że gdybyście miały wybierać między Upiorem, a Raoulem to
wybrałyście Upiora. A gdybyście tak miały wybrać pomiędzy Erikiem, a Gerardem Butlerem?
Kogo byście wybrały? Ja chyba jednak wybrałabym Erika, a wy?

eryka0304

Erik to pschopata i z nim byłabyś zamknięta w lochu. A Butler to bawidamek, lubi wypić i pomacać, z nim byłoby chociaż wesoło.

ocenił(a) film na 9
Sabcia

W książce Erik mówi, że chciałby mieszkać w domu z normalnymi drzwiami i oknami. Więc mieszkanie lochu odpada. No fakt nie jest taki do końca normalny, ale że od razu psychopata?

użytkownik usunięty
eryka0304

Bo mordowanie z zimną krwią, wyrafinowane tortury i inne takie wcale nie świadczą o byciu psychopatą ^^.

użytkownik usunięty

Zależy jeszcze o którym Upiorze mówisz- ten z filmu/musicalu jest zdecydowanie mniej 'hardkorowy' :>
Jak patrzę na Butlera w jego aktualnym stanie, to mnie ściska od obrzydzenia.
Jeśli chodzi o Upiornego- trzeba by być jakimś mega wspaniałym i wytrwałym człowiekiem, żeby mu pomóc chociaż trochę "wyjść na ludzi", nauczyć żyć od nowa, chociaż wydaje się to wręcz niemożliwe. A jednak nie wiem, czy jest coś bardziej przykrego niż patrzenie na człowieka spisanego na straty, któremu nie można udzielić pomocy.

ocenił(a) film na 10

Co się dziwić jak ktoś wychowuje się w lochu to może trochę zdziwaczeć.Może trochę przesadził z tym wieszaniem , ale bronił się przed zdemaskowaniem, no mógł oszczędzić Piangiego. Ciekawa jestem co by się stało gdyby Madam Giry nie zatrzymała swojej córki w porę i poszłaby do lochu?

renek12

Ale właśnie cały problem polega na tym, o jakim Upiorze mowa? Bo jeśli o tego z książki Gastona, to mogłoby to świadczyc albo o chorości na główkę, albo o specyficznych skłonnościach do psychopatów. Bo Upiór z Gastona takowym właśnie był, skoro stworzył salę tortur i wieszał ludzi, którzy mu weszli w paradę. Zresztą Raoul sam przecież określa Erika jako "geniusza, który popadł w szaleństwo".
Upiór stworzony przez sir ALW to Upiór trochę uczłowieczony. Zresztą w filmie/musicalu jest w pewien sposób pokazane, jak on żył w tych lochach, więc daje to jakiś obraz człowieka po przejściach. Człoweka, który się broni w jedyny sposób, który zna przed ujawnieniem i utratą swojego bezpiecznego schronienia.