Upiór w operze

The Phantom of the Opera
2004
7,6 81 tys. ocen
7,6 10 1 80700
5,9 12 krytyków
Upiór w operze
powrót do forum filmu Upiór w operze

Jako dziecko bardzo lubilam ogladac filmy o upiorze z opery, zawsze zastanawialam sie czemu
temu biednemu upiorowi byl pisany taki koniec. Dlaczego nie znalazla sie zadna mila
dziewczyna ktora dalaby mu szczescie. Pewnie Upiora musialby nakrecic Disney aby
koncowka byla taka piekna.
O tym filmie dowiedzialam sie przypadkiem i to w Szkocji, bedac w stolicy ow Panstwa,
natknelam sie na sklep z plytami. Poszlam poogladac plyty i w moje rece wpadla plyta ze
sciezka dzwiekowa z Upiora w operze. Zainteresowalo mnie to bo nie wiedzialam nawet ze taki
film powstal (bylam w 2007) no to wlaczylam i zakochalam sie w muzyce. Gdy wrocilam do
Polski pierwsze co udalam sie do wypozyczalni i wypozyczylam film, ogladnelam i zakochalam
sie jeszcze bardziej w filmie, w upiorze i calej tej fabule. Gerard Butler grajacy Eryka, sprawil ze
jego postac nie wydawala mi sie odrazajaca wrecz przyciagajaca, intrygujaca, myslalam sobie
glupia kryska woli tego dupka Raula niz tego przystojnego i nieszczesliwego Eryka przeciez
gdyby go pokochala to by sie zmienil. Wiadomo takie filmy wplywaja na uczucia ale czy sama
nie zachowalabym sie tak jak Kryska? I na koncu ta scena jak ta blondynka kolezanka Kryski
wziela ta maske i poszla w strone Eryka, pomyslalam sobie, super moze sugeruja ze ona sie
nim zainteresowala, a jaka byla prawda? Nie wiem. wiem ze dlugo mnie trzymalo po tym
filmie, gdy w 2009 w Warszawie byl wystawiany upior z opery to cieszylam sie jak glupia ze
udalo mi sie kupic bilety dla vipow. I nie zaluje, bylo przepieknie i napewno gdy beda kiedys
jeszcze powtarzac przedstawienie to ponownie sie wybiore. Teraz czekam i czekam na druga
czesc "upior na Manchatanie" Ksiazka juz przeczytana, mowiono o tym ze powstanie tez
musical na podstawie tej ksiazki i jak narazie cisza a ja czekam z nadzieja ze doczekam sie
dalszych losow Eryka. Moze sie doczekam.

ocenił(a) film na 10
Dzastina221

Podobno UPIÓR WRÓCI :D W Białymstoku w Operze. Jak czytałam będą teraz castingi do ról śpiewanych i poszukiwanie tancerzy. Więcej info znajdziesz na stronie filharmonii. Z tego co wiem, to premiera ma się odbyć w maju. Ja na pewno się tam udam, zwłaszcza, że teatr ten współpracuje z teatrem Roma, więc będzie tak, jak wtedy. :DDDD

ocenił(a) film na 10
Caroline27

O to fajnie dziekuje za informacje:)

Dzastina221

Kobiety z reguły wolą "dupków" :-P

ocenił(a) film na 10
borsuk96

Skad taki wniosek? I kto jest dupkiem Raul czy Eryk? :)

ocenił(a) film na 10
Dzastina221

aha, juz zrozumialam bo sama napisalam ze Raul to dupek:) nie to nie jest dupkiem, dla mnie to byla miekka dupa, tak go odbieralam, no coz Butler grajacy Upiora tak mnie zachwycil, ze dla mnie aktor grajacy Raula wydal sie beznadziejny, gdyby Raula zagral Hugh Jackman zaloze sie ze kibicowalabym Raulowi, ba jestem tego pewna. A czy kobiety wola dupkow? Hmm to zalezy ktore, prawda jest taka, ze sa takie kobiety ktore mysla ze swoja miloscia pomoga zranionemu mezczyznie otworzyc sie na milosc. Heh naiwne, ale tak jest i taka kobieta trafia na takiego dupka myslac ze miloscia go zmieni a tu sie okazuje ze figa z makiem:/ Tak ,tak bywamy naiwne, podswiadomie szukamy skrzywdzonych mezczyzn i chcemy obdarowywac miloscia takiego dupka.

Dzastina221

Apropos Upiora. Jak grał go Butler to kumple się nabijali jak może śpiewać gdy wypala 1,5 paczki fajek dziennie. Odpowiedzi udzielił krótkiej:"f**k off" :-P

ocenił(a) film na 10
borsuk96

Ale dla mnie to zaspiewal bardzo dobrze i jeszcze z ta chrypka:), heh nie szkoda mu zdrowia? Bo kasy to napewno nie:)

Dzastina221

Mój dziadek palił od 16 roku życia i zmarł w wieku 83 lat na raka prostaty. Ja od kiedy palę mam chrypkę jak Vin Diesel i nie choruję. Wniosek - pal a będziesz zdrowy nawiązując do filmu: "Dziękujemy za palenie"

ocenił(a) film na 10
borsuk96

bleee i jak sie tu calowac z takim palaczem:/ dla mnie szkoda zdrowia, pieniedzy i urody, moj tato pali i wiem jak to wyglada, mama sie wscieka o to ale on nie rzuci bo go to odstresowuje, ciekawe w jaki sposob... Vin Diesiel ma chrypke??? Noo prosze tez od papieroskow???

Dzastina221

Jak grał Riddicka to modulował głos. Ja dopiero zacząłem palić po śmierci mamy a tak to nawet nie ruszałem fajek. Ty nawet nie próbuj bo trudno się odzwyczaić

ocenił(a) film na 10
borsuk96

Wspolczuje, nie dziwie sie, ze zaczales palic, stracic tak bliska osobe:( :( ja w sumie siegalam po fajke gdy mialam wielkiego dola(liceum i te sprawy), ale nigdy nie czulam pociagu do tego dlatego nie mam potrzeby palic. Riddick to ten ze szybkich i wscieklych czy jakos tak?

Dzastina221

http://www.filmweb.pl/Pitch.Black . Teraz to już klasyk. Jak chcesz się wzruszyć to polecam to: http://www.filmweb.pl/film/Now+Is+Good-2012-627415 . Niektórzy jadą po tym filmie, choćby na imdb, ale dla ludzi którzy coś takiego przeszli bardziej go rozumieją

ocenił(a) film na 10
borsuk96

ok to przegladne te filmy akurat mam duzo czasu to bede miala co robic:)

Dzastina221

Przerwa w sesji?

ocenił(a) film na 10
borsuk96

studia juz skonczylam, niestety drugi tydzien choruje na grype (jakas wredna odmiana) wiec musze iedzec w domu i dalej sie kurowac:) stad tyle czasu:)

ocenił(a) film na 10
borsuk96

Pozwolę się wtrącić, ja niestety widzialam przypadki gdzie ludzie wypalili sobie zęby od palenia, mieli włosy i skórę pożółkłą, no i do tego nieciekawy zapach. Niektórzy są bardziej podatni na raka od palenia papierosów, a niektórzy trzymają się mimo upływu lat. Ale paląc palacze zmuszają innych do wąchania tych toksyn, co czyni z nich biernych palaczy, którzy są rownież narażni na utratę zdrowia. Dlatego są tak mocno ganieni przez innych bardziej niż ludzie, którzy piją. Poprzez palenie w otoczeniu innych, dana osoba postepuje egoistycznie i truje innych

Oto niektóre substancje zawarte w dymie papierosowym:

aceton - rozpuszczalnik, składnik farb i lakierów
amoniak - używany do czyszczenia toalet
arsen - stosowany jako popularna trutka na szczury i inne gryzonie
butan - gaz pędny, stosowany do wyrobu benzyny syntetycznej
chlorek winylu - związek używany do produkcji plastiku
ciała smołowate - odpowiedzialne za powstawanie nowotworów złośliwych u człowieka
cyjanowodór - gaz używany w komorach gazowych do masowego ludobójstwa
fenole - niszczą rzęski nabłonka wyściełającego oskrzela
formaldehyd - związek używany do konserwacji preparatów biologicznych (np. zdechłych żab)
metanol - trucizna, składnik benzyn silnikowych
nikotyna - silna trucizna uzależniająca równie silnie jak kokaina czy heroina .
Podana dożylnie dawka nikotyny zawarta w jednym papierosie może zabić człowieka.
polon - pierwiastek radioaktywny, bardzo toksyczny
tlenek węgla - zmniejsza zawartość tlenu we krwi, składnik spalin, tzw. czad

Proszę nie traktować mojego postu jako przyganę czy coś, ale jako ciekawostkę ewentualnie wiadomość, którą można mieć na uwadze.

Przepraszam za off-top.

ocenił(a) film na 9
Moai

Czy to jest forum na temat palenia i składników papierosów? Ludzie weźcie nie zaśmiecajcie tego forum bzdetami nie związanymi z filmem...

ocenił(a) film na 9
zalisia100

a tak w ogóle to Gerard rzucił palenie, po zagraniu w filmie Ps Kocham Cię...

ocenił(a) film na 10
zalisia100

Masz absolutną rację. Przepraszam.