Upiór w operze

The Phantom of the Opera
2004
7,6 81 tys. ocen
7,6 10 1 80700
5,9 12 krytyków
Upiór w operze
powrót do forum filmu Upiór w operze

blagam o jakies wsparcie!!! empik- nic, ksiegarnia1- nic, ksiegarnia2- nic.....nic, nic, nic.....nawet w bibliotekach nie ma niczego wiecej, oprocz upiora operr!!!! w internecie- tylko upior ale ja nie moge czekac 2 tygodni bo jajko zniose....buuuuu

użytkownik usunięty
nadziejaaa15

Nistety książka ta jest praktycznie niedostępna w księgarniach :( chyba że w wersji angielskiej, która jest w prawie wszystkich empikach i księgarniach językowych. Za to bywa w bibliotekach ;) osobiscie znalazlam pare egzemparzy w malej osiedlowej bibliotece, więc nie powinno być problemu ze znalezieniem jej :) Jednak ostrzegam, że oryginał Gastona Leroux nie jest zachwycający....czy to pod względem kunsztu literackiego czy samej fabuły( i ostrzegam, że tłumaczenie fatalne!). Ja osobiscie najbardziej kocham musical Webbera i jego wersję...choć oczywiście warto zajrzeć do źródła inspiracji tak wielu filmów, adaptacji filmowych i oczywiscie musicali ;) w końcu od czegoś się to wszystko zaczęło.

użytkownik usunięty

Trzeba szukac ksiazki w duzej biblioteca ktura ma stare zbiory na przyklad w bibliotece ossolineum lub jakiejs akademiskiej... ( choc oczywiscie moze sie zdazyc i tak ze i w malych bibliotekach jakis upior sie zawieruszy.... ) i szukac pod tytulem upior opery - bo tak brzmi orginalny tytul... ktorym nie trzeba sie zrazac...
Z wersja z 1990 roku nie ma wiekszego problemu... ale rzeby przeczytac ta z 1930 roku... to dopiero sztuka!!! Jest dastepna jedynie w czytelni... pewnie powiecie co za idiotka.... jaka roznica czy z 1930 czy z 1990 roku... a jednak jest roznica!!! Bo ta z 1990 roku to wersja skrucona i uboga prawie o 100 stron!!!
coz po prostu trzeba zjesc obwite sniadanko... wybrac sie do czytelni akademickiej powiedzmy w sobote i kilka weekendow spedzic na studiowaniu tej ksiazki.... innego sposobu nie ma... ale coz do najwytrfalszych swiat nalezy!!!

użytkownik usunięty
nadziejaaa15

nie jest to az takie trudne... ale to ze ogladales film nie znaczy ze ksiazka ci sie spodoba... ona byla pisana przeszlo 100 lat temu... jezyk byl troche inny i wogole... mowie to zebys potem nie narzekal... pozatym spojrzenie autora na cala ta historie nie bedzie takie jak oczekujesz... opisuje christine inaczej niz rezyser... ona gardzi erykiem... gdy raul na dachu opery pyta sie co do niego czuje ona odpowiada - cytuje -
" odraze!!! Czuje do niego odraze... choc nie potrafie go nienawidzic... (... ) coz wiecej ci powiem raulu... trwalo to dwa tgodnie... przez dwa tygodnie klamalam ze go kocham... moje klamstwa byly rownie okropne jak potwor ktory mnie do nich zmuszal i za te cene odzyskalam wolnosc (... ) a on szukal mojego wzroku jak pies krazacy wokol swego pana ( ... ) wreszcie po dwoch tygodniach uwierzyl mi gdy powiedzialam ze wroce... "
Te slowa nie pasuja do postaci jaka znamy z filmu... dlatego rezyserzy odeszli od pierwowzoru ksiazki i zrobili te opowiesc bardziej romantyczna... ksiazka z pewnoscia tylko popsuje ten wizerunek... choc faktem jest ze od niej wszystko sie zaczelo...

ocenił(a) film na 10

heh problem w tym, że ksiege czytalam na miesiac przed pojawieniem sie filmu...podobala mi sie (film zreszta tez) ale szukam czegos co jeszcze mozna byloby ptzrczytac...np"zapach kobiety w czerni" i jest autorstwa gastona leroux..... aha a ta wersja ksiegi upiora opery jest gdzies do nabycia? znaczy w której czytelni i gdzie...(mile widziane godziny otwarcia i zamkniecia)... siedzenie calego dniea nad ksiazka ktora ma jakies 250 stron nie stanowi problemu, bo zaiste czytam bardzo szybko(dla porownania: "wieza jaskolki" sapkowskiego w dwie niecale noce) ... ale dzieki za pomoc