Upiór w operze

The Phantom of the Opera
2004
7,6 81 tys. ocen
7,6 10 1 80700
5,9 12 krytyków
Upiór w operze
powrót do forum filmu Upiór w operze

książkowe cytaty

użytkownik usunięty

Dziewuszki moje kochane.
Wreszcie książka dostała się w moje łapki i chyba podzielę się z wmai najlepszymi wg mnie fragmentami.. :P
Co?
[a teraz utwierdziłam się w tym że Kryśka to wredna suka. O ile na filmie płakałam, to po przeczytaniu książki była totalna załamka. ;[ ]

Dobra zaczynam pisać:

1.Kryśka ściąga Erikowi maskę.
Gestem, nad którym nie panowałam, zerwałam Erikowi maskę... O zgrozo!
[...] reakcja Upiora
"-Piękny jestem, co?... Kiedy jakaś kobieta mnie ujrzy, jak ty dzisiaj, należy do mnie, kocha mnie po wsze czasy! Jestem facetem* w rodzaju Don Juana!"
-Wyprostowałam się - ciągnęła dalej Krystyna ciężko oddychając - rękę wsparł na biodrze i kołysząc tym ohydztwem, które było jego głową, grzmiał: "Patrz na mnie! Jestem Don Juan Zwycięski!" A ponieważ odwracałam głowę, błagając o litość, siłą przysunął ją do siebie, brutalnie ciągnąc mnie za włosy**, w które zanurzył swe trupie palce...
-Dosyć! - [przerwał Raul. - Zabiję go! Zabiję! [...]

*nie wiedziałam że znali wtedy takie słowa xD
** bardzo dobrze Krysce zasługiwała na to. I gorzej... xD

A wiecie że ta lustrzana komnata co wpadł do niej Raul za Upiorem, ta po Maskaradzie, to komnata wymyślona przez Erika i nazywana "salą tortur"? :P

użytkownik usunięty

I tego.
Teraz nie będę pisać długich fragmentów, tylko takie luźniejsze cytaty.
Więc.

Książkowy Erik pisał czerwonym atramentem.
Don Juan zwycięski też napisany był na czerwono.
"Stanął mi przed oczami zeszyt z czerwonymi nutami i wiedziałam już, że muzyka ta napisana jest krwią."
8)

Dowód na to ze Kryśienka zdradziłaby Raulka z chęcią gdy...
-Boisz się... ale kochasz mnie?... A gdyby Erik był piękny*, kochałabyś mnie Krystyno?
-Dlaczego kusisz przeznaczenie, Raulu? Dlaczego pytasz o rzeczy, które skrywam w głębi duszy jak grzech?
Łahahahaha!
xD
*to naprawdę nie wiem co ona chciała od tego FILMOWEGO Upiora-Gerarda. :/

użytkownik usunięty

Fragmencik rozmowy Raula z Persem:
-W zaskakujący sposób mówisz pan o tym człowieku - rzekł Raul. - Nazywasz go potworem, zbrodniarzem. skrzywdził cię, a równocześnie wyczuwam w tobie tę samą niewiarygodną litość, która doprowadzała mnie do rozpaczy u Krystyny...

hm..:P

Oprócz tego Erik uczestniczył w budowie Opery.
-Dlaczego tylko on zna sekrety tych murów? Przecież ich nie budował!
-Owszem, wicehrabio.

ocenił(a) film na 10

Ja mam inne tłumaczenie, bo u mnie pojawia się Don Juan Triumfujący, a poza tym słowa są subtelniejsze :P
Ale ten fragment pierwszy jest naprawdę świetny.

użytkownik usunięty
Erlebnis

No zaczekaj aż zakończenie napiszę.
Mogę o nieeeeeeeeeeeeeee? :P

ocenił(a) film na 10

Widze że książke wkońcu dorwałąś, ja mam kilka ulubionych cytatów,ale mi się niechce pisać.Może kiedyś.

Może jednak nie? ;-))
Domyślam się, że jesteś pod niemałym wrażeniem ksiązki, a szczególnie finalnego wyznania Erika, ale wypisywanie tego najbardziej dramatycznego momentu tutaj chyba nie jest dobrym pomysłem ;) Są osoby, które ciągle szukąją dziełka pisanego i niech lepiej same przeżyją te chwile, bez takich "wrednych" spoilerów ;-) ;-)
Chyba lepiej porównać książeczkę z filmem ;-) Co nam się bardziej podobało w kreacji Erika u Lerouxa, a co było lepsze w filmie-musicalu ;-) Bez bardzo szczegółowego wdawania się w rzucanie kluczowymi cytatami, zwłascza końcowymi ;-) ;-)

użytkownik usunięty
phantom789

Aaaa!!! Ona ma książkę a ja nie <foch> xP

użytkownik usunięty

Ano mam <puszy się z dumy>
łoch!
xD

chcecie jeszcze jakieś cytaty, no oprócz zakończenie coby klimatu nie psuć? :P

a może by tak fragmencik w którym Erik "lementuje" w swoim mieszkaniu wijąc się u stóp Kryśki (Raul znajduje się w komorze tortur) i krzyczy(mniej więcej to tak):
kochaj mnie(...)nie kochasz, mnie nie kochasz!!! sorki że tak tochę ogólnikowo no ale ksiązki nie mam :( miałam pożyczoną :(

użytkownik usunięty
LostLittleGirl

Najlepiej od razu przepisz całą książkę i będę miała z głowy xD

użytkownik usunięty

Zaraz dam jeszcze kilka fragmentów. :P
A ebooka przepiszę jak bum cyk cyk. ha!

użytkownik usunięty
LostLittleGirl

Już wam piszę...
Zena a żebyś wiedziała że przepiszę! xD
Będzie pierwszy w sieci ebook PL, może ktoś mi pomoże? :P

-Msza żałobna wcale nie jest wesoła! - podjąć Erik. -Ale msza weselna!... Ho, ho! Trzeba podjąć decyzję i wiedzieć czego się chce. Ja nie mogę dłużej żyć pod ziemią jak kret! Skończyłem "Don Juana Zwycięskiego" i teraz chcę żyć jak inni. Jak wszyscy chcę mieć żonę. Będziemy w niedziele chodzić na spacery. Wymyśliłem sobie maskę, dzięki której moja twarz nie będzie zwracać niczyjej uwagi. Będziesz najszczęśliwszą z kobiet. I będziemy śpiewać tylko dla siebie aż do utraty zmysłów. Płaczesz! Boisz się mnie! A przecież w gruncie rzeczy nie jestem taki zły! Kochaj mnie, a przekonasz się! Żeby być dobrym, brakowało mi dotąd tylko czyjejś miłości! Gdybyś mnie kochała, byłbym łagodny jak jagnię i mogłabyś ze mną wszystko zrobić.*

Jęk towarzyszący tym miłosnym wyznaniom narastał, stawał się coraz głośniejszy. W życiu nie słyszałem większej rozpaczy w głosie. Krystyna zaś, być może za ścianą, którą mieliśmy przed sobą, pewnie zaś stała oniemiała ze zgrozy przed potworem klęczącym u jej nóg.
-Nie kochasz mnie! Nie kochasz! Nie kochasz! - jęczał rozdzierająco Erik. Potem głos mu złagodniał. - Dlaczego płaczesz? Wiesz przecie, że to mi sprawia ból.

użytkownik usunięty

Błagam Cię jak ten Upiór Krystynę o miłość błagał, zeskanuj i wyślij, proszęęęęęęęęęęęę!!!!!! <pada na ziemię> błagammmm !!!

dziękuję za fragmęcik <pada na kolana>
..................................................... (za krótki) ;/

użytkownik usunięty

Zena kochanie nie mam skanera :D
Ale zamierzam całą książkę przepisać, więc spokojnie :]

Outsiderka proszę bardzo :D
Chcecie jeszcze coś?
Bo akurat mam wenę do pisania... :D

użytkownik usunięty

* to zupełnie przypomina scenkę "komnatową" w Ogniem i mieczem. Jak Bohun obiecuje tyle rzeczy Helenie i w ogóle :D

Kolejny fajny fragmencik 8)
-Właście\wie skoro mamy razem umrzeć... i skoro mnie tak samo się śpieszy jak tobie... tak, tak, bo ja też mam dość takiego życia!... Poczekaj nie ruszaj się, zaraz cię uwolnię... Wystarczy żebyś jedno słowo szepnęła: nie! a wszystko się skończy... dla wszystkich! Masz słuszność... po co czekać do jutra? Tyle, że ja tak lubię wielkie widowiska!... Patrzysz, że jestem taki mokry?... Bo widzisz, niepotrzebnie wychodziłem na taką psią pogodę... Ale ja chyba mam halucynacje... Wiesz, ten, co przed chwilą dzwonił, przypominał... No odwróć się, jesteś rozwiązana**...
Wielki Boże! twoje ręce, Krystyno! powiedz, bardzo bolą?... Och, już przez to zasługuje na śmierć...

**Krysia byłą związana gdyż chciała popełnić samobójstwo, krótko mówiąc dead :P

użytkownik usunięty

Ja chcę jeszcze !!!

<krotki, krotki, krotki>

użytkownik usunięty

A tak w ogóle.
Kochane moje słuchajcie.
Za jakiś czas zgłaszać się do mnie po 1 rozdział Upiora :D

A cytaty za chwile podam :]

użytkownik usunięty

Ja się zgłaszam! Ja ! Ja !

krotki krotki krotki

użytkownik usunięty

Jak zaczekasz aż przepiszę jeszcze 5 stron to zapraszam tymczasem opis naszego Eryka:
"Jest niesłychanie chudy, a czarny frak powiewa jak na szkielecie. Oczy ma tak głęboko osadzone, że niepodobna prawie rozróżnić nieruchomych źrenic, widać tylko dwa ciemne oczodoły. Skóra na kościach naciągnięta jest jak na bębnie i nie jest biała, lecz ohydnie żółta. Nos ma taki że nie widać go z profilu i właśnie brak tego nosa jest rzeczą okropną do oglądania. Nad czołem i przy uszach zwisają kosmyki włosów".

Wole Butlera xD
--
aha i jeszcze jedno.
w tym co przepisuje sorki za literówki, ale:
Word mi nie działa
piszę w "notatniku" więc szkoda wymagać ode mnie by wszystko było ok bez słownika ale chyba mam pomysł jak temu zaradzić :)

użytkownik usunięty

Ech, mogło być z nim gorzej ;D

Ja jednakże wolę Dżerardzika.

użytkownik usunięty

Wszystkich chętnych na rozdział 1 Upiora w operze zapraszam na:

xxagUsia@gmail.com

Piszcie od razu w temacie [mail] ze chodzi o książkę, to od razu będę mogła wysyłać :]

użytkownik usunięty

Koło 16 piszcie po 2 rozdział :]
3 będzie chyba dziś, ale później.

Masz może jeszcze tego ebooka?

Nie wiesz co mówisz

Globalnie, do wszystkich postów: aż kipisz inteligencją