6,5 32 tys. ocen
6,5 10 1 32248
4,0 12 krytyków
Uwikłanie
powrót do forum filmu Uwikłanie

Szukałam podobnego tematu na forum, ale nie znalazłam.
Szacka sprawdzając numery totolotka, stwierdziła, że data na liście samobójczym córki
Telaka częściowo zgadza się z numerem (który okazał się potem datą śmierci
Sosnowskiego, natomiast córka zabiła się również 17 września tylko 2003 roku). W liście
córki z kolei jak mówiła matka, napisane było "Kocham Was wszystkich, a Ciebie Tato
najbardziej", co więcej parę chwil wcześniej, Telakowa wyjaśnia, że nie ma bladego pojęcia
dlaczego jej córka się zabiła.
Zastanawiam się, czy warto doszukiwać się w tym głębszego znaczenia, czy to przypadek?

ocenił(a) film na 8
MademoiselleMarjorie

A jeśli to Sosnowski był ojcem?"..a ciebie tato najbardziej nie musiało dotyczyć Telaka.

MademoiselleMarjorie

też się nad tym zastanawiałem. O co chodziło z samobójstwem córki Telaka? Czy miało jakiś związek ze sprawą?

MademoiselleMarjorie

W powieści data samobójstwa córki była wyjaśniona poprzez (wspomniany także w filmie) "rezonans dusz". U Bromskiego kwestie metafizyczne niemal całkowicie zbagatelizowano, pojawiają się tylko na początku filmu raczej w ramach ciekawostki niż realnego tropu w śledztwie, u Miłoszewskiego to było ważne i intrygujące, czytelnik zaczynał wierzyć, że zabójstwo naprawdę mogło być efektem terapii. Zdecydowanie bardziej polecam przeczytać świetną książkę, niż oglądać te popłuczyny po niej.