PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=405077}
7,0 200 tys. ocen
7,0 10 1 200470
6,5 69 krytyków
Vicky Cristina Barcelona
powrót do forum filmu Vicky Cristina Barcelona

Kiedy w Polsce?

ocenił(a) film na 7

Wie ktoś na kiedy planowana jest polska premiera filmu?

użytkownik usunięty
HekateV

Jestem zażenowany, że musimy czekać tyle czasu na nowy film Woodego Allena. Wielki minus dla polskiej dystrybucji!

ocenił(a) film na 7

Nie wiemy nawet jak długo...

HekateV

Nie chcę krakac, ale warto zauważyc, że ostatnie 3 filmy Allena wchodziły u nas niemal z rocznym opoznieniem: na świecie wychodziły w połowie roku (maj-lipiec), u nas w kwietniu następnego roku... :/

ocenił(a) film na 9
globus

Jeżeli wierzyć Stopklatce, tak właśnie będzie - podają kwiecień 2009.

Nie narzekajcie, bo nie macie za bardzo na co... Data światowej premiery odnosi się zwykle do festiwalu (np. Cannes, Wenecja itd.) i odbywa się dużo wcześniej niż projekcje w zwykłych kinach. Np. jak coś miało premierę festiwalową w czerwcu w Hiszpanii trafi do kin w tym kraju w październiku. Polska jest może trochę później ale nie jesteśmy jakoś poszkodowani w stosunku do innych krajów. Weźmy np. daty premier filmu Sen Kasandry:

Holandia 17.04.2008
Polska 26.04.2008
Brazylia 01.05.2008
Wielka Brytania 23.05.2008
Niemcy 05.06.2008
Izrael 10.07.2008

użytkownik usunięty
fullyawesome

France 17 May 2008 (Cannes Film Festival)
USA 15 August 2008
Spain 18 September 2008 (San Sebastián Film Festival)
Norway 19 September 2008
Spain 19 September 2008
Singapore 25 September 2008
Italy 26 September 2008
Israel October 2008
Iceland 3 October 2008
Taiwan 3 October 2008
France 8 October 2008
Belgium 22 October 2008
Finland 31 October 2008
Germany 4 December 2008
Netherlands 11 December 2008
Sweden 24 December 2008
Russia 25 December 2008
Australia 26 December 2008
Argentina 5 February 2009

w Polsce - kwiecień 2009

tylko dwie premiery było wraz z festiwalami...

Chodzi mi o światową premierę ,która jest jedna i zazwyczaj ma swoje miejsce na festiwalu. To właśnie datę światowej premiery podaje się na filmwebie, a ona jest często dużo wcześniej(np. we Francji 17 maj na festiwalu, a dopiero 8 październik w francuskich kinach, 4 grudzień w niemieckich itd.) i dlatego nie zawsze można stosowac jej jako punkt odniesienia do polskiej daty.

użytkownik usunięty
fullyawesome

VCB nie będzie wyświetlona na wszystkich festwialach, moze Frnacja, Hiszpania, Włochy ok, ale popatrz na inne państwa. Premiera w Polsce będzie z dużym opóźnieniem i to jest widoczny fakt. Niestety.

Tak zgadzam się, że premiera w kwietniu to smutny fakt.

ocenił(a) film na 9
fullyawesome

Ale warto czekać ! Miałam go okazję obejrzeć w wakacje i naprawdę jest świetny ! Penelope Cruz jest po prostu boska ! Dla osób, które lubią Almodovara i Allena coś idealnego. Połączenie europejskiego wątku z kunsztem reżesera i zaskakującą fabuła. Warto czekać, naprawdę

czarownica_aska

Ja tez widzialem! Potwierdzam ze Penelope zagrala swietnie. Nadawala sie do tej roli. Wypadla najlepiej z calej obsady.

użytkownik usunięty
mzagro

Film na dvd pojawi się w Wielkiej Brytanii 25 listopada [zgodnie z datą na amazon.co.uk]...znowu trzeba będzie czekać szmat czasu, aby przywędrowało do Polski. Ja nie wytrzymam. Będę zamawiał preordera.

użytkownik usunięty

premiera dvd w UK została przesunięta...na początek stycznia :(

mzagro

w Czechach już jest. Bardzo miło się ogląda, Penelopa świetna, muzyka przyjemna no i Barcelona.
Koncept narracyjny uroczo ironiczny ;)
warto

ocenił(a) film na 5
HekateV

27 marzec 2009 r.

użytkownik usunięty
Redox

czyli za 3 miesiące, już się nie mogę doczekać :D