PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=405077}
7,0 200 tys. ocen
7,0 10 1 200470
6,5 69 krytyków
Vicky Cristina Barcelona
powrót do forum filmu Vicky Cristina Barcelona

Witam wszystkich
piszę pracę o humorze żydowskim i Woody Allenie (no, tak ogólnie rzecz ujmując), w związku z czym pomyślałam sobie, że zapytam co amatorzy jego filmów sądzą na ten temat, a dokładniej - czy Waszym zdaniem komizm u Allena ma znamiona żydowskiego (i nie tyle chodzi mi o tematykę, co nastrój, cechy i charakter)?
Aha - nie pomyślcie, że jestem skończoną ignorantką hehe wiem, że to zdeklarowany ateista, ale moja teza dotyczy raczej pewnej wrażliwości na komizm, którą trudno nazywać zamierzoną czy świadomą...
To co ...jakieś propozycje?
Z góry wielkie dzięki
czekam z niecierpliwością na Wasze opinie:D
pozdrawiam

użytkownik usunięty
Agrajag

Jeśli piszesz pracę, to raczej opinie ludzi średnio Ci pomogą i będą mało wiarygodnym źródłem. Polecam zajrzeć do pozycji http://www.empik.com/the-films-of-woody-allen-critical-essays-z-importu,1116146, p

Jest ona w języku angielskim jeśli to nie stanowi dla Ciebie problemu, a na pewno przyda Ci się do pracy.

użytkownik usunięty
Agrajag

Aa...i jeszcze jedno....obsesja żydowska jest pokazana bardzo wyraźnie m.in. w filmie Annie Hall, gdzie Alvy na każdym kroku widzi konspiracje nowojorczyków względem żydowskiej społeczności.

aaa... dzięki dzięki:) co do Annie Hall... znam ten film bardzo dobrze - ale miło, że ktoś się zainteresował i odpisał:) Co do opinii - to jestem ich po ludzku ciekawa - fakt, że różnie z nimi może być, ale może akurat coś mnie natchnie i wskaże jakiś nowy kierunek...? Pokładam wiarę w allenowskich miłośnikach hehe.
Ah, no i a propos esejów - o tej książce akurat nic nie wiedziałam:)Obaczym:)
dzięki raz jeszcze
pozdrawiam

użytkownik usunięty
Agrajag

Tą książkę wyjątkowo polecam. Znajdziesz tam esej pt. "Self-Depreciation and the Jewish Humor of Woody Allen". oraz wiele innych świetnych esejów, ale ten najbardziej pasuje do Twego tematu. Autor wskazuje filmy m.in. takie jak "Zelig", "Zbrodnie i wykroczenia", "Radio Days". Bierze również pod uwagę freudowskie podejście do tematu (z resztą Allen i Freud ;)..wiadomo ;) )...Polecam zajrzeć na pewno Ci się przyda :]. Ja też pisałem pracę o filmach Allena i ten zbiór esejów wyjątkowo mi się przydał.

ocenił(a) film na 7

Ja polecam książkę:

http://www.empik.com/czysta-anarchia-ksiazka,prod930416,p

Wprawdzie jest to zbiór tekstów Allena a nie o Allenie, ale może natchnąć ;)