PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=405077}
7,0 200 tys. ocen
7,0 10 1 200473
6,5 69 krytyków
Vicky Cristina Barcelona
powrót do forum filmu Vicky Cristina Barcelona

Woody Allen

ocenił(a) film na 8

Co prawda nie bardzo przepadam za Allenem, jednak film obejrzałem ze względu na obsadę: Cruise i Bardem. Ostatni film z Bardemem jaki oglądałem to 'No Country for old Men' i przez piersze minuty jakoś mi nie pasował do swojej roli, ale to tylko chwilowe zaćmienie :). Zagrał bardzo fajnie, Cruise również pokazała swój kunszt aktorski. Jak już wspominałem tematyka Allena w ogóle mi nie przypada jednak Vicky, Cristina, Barcelona ma to coś. Cały klimat robi akcja osadzona w przepięknej Hiszpanii, ścieżka dźwiękowa (genialna) no i obsada. Bez tego film byłby kolejnym filmem Allena przeznaczonym wyłącznie dla jego entuzjastów.

ocenił(a) film na 8
Krzynio3x

Cruz! Na miłośc boską, Cruz nie Cruise!
Mnie osobiście najbardziej przypadła do gustu gra Rebecci Hall. Świetna rola. Bardem i Cruz też świetnie.
Kolejny bardzo dobry film Allena.

użytkownik usunięty
nie_bedzie_rewolucji

I tu sie musze zgodzic z przedmowca film rewelacja. Role dopracowane w kazdym szczegole i niesamowicie oddane. Film po obejrzeniu zostawia po sobie naprawde bardzo dobre wrazenie.

ocenił(a) film na 7
Krzynio3x

No ja też sobie nie przypominam, żeby grał tam Tom...

ocenił(a) film na 8
gyoparka

Gratuluję świetnej pamięci i niebywałej spostrzegawczości...

Krzynio3x

Film świetny, no i jeszcze ta narracja :)

ocenił(a) film na 5
Krzynio3x

To co sprawia, że film jest godny polecenia, to na pewno Penelope Cruz - idealnie zagrała desperatkę, furiatkę i jakby tego nie nazywać, po prostu nieźle.
Zgadzam się że muzyka nadaje całemu filmowi niepowtarzalnego klimatu, a Barcelona również może działać tylko na korzyść.
Jednak nie jest to film Allena, do jakich nas przyzwyczaił - czegoś w nim zabrakło...
Jako komedia romantyczna dla czystego relaksu - ok i tylko ok;]
Myślę jednak, że nie umywa się do takich filmów jak np.: "Jej wysokość Afrodyta", "Życie i cała reszta" - też komedie, a jakże inne.