PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=405077}
7,0 200 tys. ocen
7,0 10 1 200470
6,5 69 krytyków
Vicky Cristina Barcelona
powrót do forum filmu Vicky Cristina Barcelona

Scarlett-odcina kupony od wizerunku 'ambitna,dobra,obiecująca',który został jej przypisany po wpadnięciu 'miedzy słowami' i 'wszystko gra'.Niestety jej 'styl' gry,a właściwie monotonne minki,nie pasują do lżejszych filmów 'scoop', 'vicky...' czy 'niania w...'.Po prostu brakuje jej charyzmy,która jest niezbędna w filmach komediowych.Oczywiście nie twierdze,że do ról dramatycznych jej nie trzeba,ale to, co opanowała było wystarczające dla tych postaci.Melancholijne,niezdecydowane,zmieszane,zagubione,czasem urocze. Bardzo podobne.
Była najsłabszym elementem nie tylko obsady,ale i całego filmu.

Bardem-nierówny aktor. Rewelacyjne role w 'zanim zapadnie...','drżące ciało' czy 'to nie jest kraj...', 'szynka,szynka' i inne o wiele gorsze, na przykład 'Miłość w czasach zarazy'.
Wiedziałam,że nie da sobie rady w takim repertuarze.

Penelope-jest w podobnej sytuacji jak jej kolega. Wszystkie wybitne role w rodzimym mieście('Volver','otwórz oczy','dziewczyna marzeń','wszystko o mojej matce','szynka,szynka','boskie jak diabli'), natomiast gorsze('elegia') i koszmarne('vanilla sky','Kapitan Corelli') w Ameryce. W tym filmie sprawdziła się świetnie. Pokazała,że potrafi umiejętnie dobrać rolę. Mam na myśli to,że jej kwadratowy akcent-który jest bardzo ważny dla aktora-nie przeszkadzał,bo dobrze współgrał z postacią.

Hall-nieznana,nie oczekiwałam od niej zbyt wiele.

Ranking aktorski w "VCB":
1.Penelope Cruz[nominacja do Ocara to przesada,choć zjadła resztę obsady,która bądź co bądź nie była najlepsza,no ale to może być dobrą rekompensatą za 'Volver']

2.Rebecca Hall[pozytywne zaskoczenie]
3.Javier Bardem

4.Scarlett Johansson [pierwszoplanowa aktorka nie zagrała dobrze w ani jednej scenie!]

ocenił(a) film na 5
jestem_piatym_elementem

Zgadzam się właściwie ze wszystkim, może nie byłbym tak krytyczny wobec Bardema, ale Scarlett to zdecydowanie najsłabsze ogniwo obsady, nie dość że gra słabo, to po prostu irytuje. Hall przy niej wypada jak dużo bardziej doświadczona aktorka a przecież z filmografii wynika że zaczęła na ekranie pojawiać się dużo później niż Johansson. To w sumie nic dziwnego, ponieważ każdy film gdzie obok Scarlett gra jakas dobra aktorka, ona wypada blado - Niania w Nowym Jorku(Linney) Ghost World(Thora Birch, Kochanice króla(Portman)

Cruz jest najlepsza, ale jak dla mnie jej rola i tak jest przeciętna w porównaniu z tym co pokazywała właściwie we wszystkich filmach Almodovara.

Jak na Allena film też taki sobie, jeden z najsłabszych w karierze.