6,2 20  ocen
6,2 10 1 20
Von einem der auszog - Wim Wenders' frühe Jahre
powrót do forum filmu Von einem der auszog - Wim Wenders' frühe Jahre

wspaniały

użytkownik usunięty

perła jedna na milion wśród współcześnie kręconych biograficznych dokumentów. Wszystkie chłamy które widziałem o Wajdzie,Mcdowellu,Hopperze czy Warholu mogą się przy tym schować. Mamy tu nie tylko interesująco zaserwowaną sylwetke jednego z najciekawszych niemieckich reżyserów ale i niesamowitą strone wizualną. Widz poznaje Wendersa od najmłodszych lat,widzi wczesne lata w rodzinnym domu,historie miłosne wreszcie wpływy pod postaciami kina Fullera czy Raya. Wenders zaprzyjaźnia się z odbiorcą,pokazuje mi wczesne prace (na filmwebie ich nie uświadczysz) opowiada o życiowych doświadczeniach które przydały mu się na planie Alicji czy Lisbon story. na jego półce przy biurku widzę książki o Fassbinderze,Langu,Godardzie czy historii noir. dalszą sylwetke psychologiczną kształtują wypowiedzi pierwszych żon,aktorów,przyjaciół i ekipy realizatorskiej. odpowiednio pojawiają się fragmenty wczesnych filmów. okres dokumentu obejmuje do powstania Kings of the Road. o hollywoodzkich doświadczeniach czy Niebie nad Berlinem nic się nie dowiemy.

ps.1 temu kto mi załatwi Summer in the city funduje dożywotnie wakacje.
ps.2 film wyreżyserował Marcel Wehn.

użytkownik usunięty

mam link do summer in the city. nie mogę go tu wkleić przez regulamin