PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 736 tys. ocen
8,0 10 1 735691
8,1 86 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Moc pierścienia

ocenił(a) film na 10

Pytanie to zadał mój tata, który nie za bardzo orientuje się w świecie Śródziemia... Otóż: jeżeli założenie pierściena czyni kogoś niewidzialnym to jak Sauron był widoczny podczas walki przedstawionej w prologu? Czy odpowiedź można podciągnąć pod to że to Sauron był panem Pierścienia i umiał tak na nim zapanować by jego moc wykorzystać w jakimś innym celu nić znikanie?

majku4

Też mnie to niedawno zastanowiło, w związku z czym również czekam na jakąś sensowną odpowiedź.

ocenił(a) film na 10
qoobab

Myślę, że chodzi to o efekt przed i po zniszczeniu Saurona, tzn. po walce w prologu Sauron przestał istnieć jako osoba fizyczna, później widoczne jest tylko jego oko, a moc pierścienia podtrzymuje jego egzystencję. Jednak jest to tylko pierścień i nic więcej, więc jego założenie nie może ukazywać postaci w pełnej krasie, gdyby tą postacią był Sauron to pewnie byłoby inaczej. Podobne pytanie można zadać odnośnie dziewięciu dawnych władców będących teraz upiorami. Tyle, że w tym przypadku zapewne chodzi o władzę/wyższość Jedynego Pierścienia nad pozostałymi.

ocenił(a) film na 8
majku4

Hm... sprawa złożona... Przede wszystkim należy zrozumieć, że Sauron NIGDY nie był człowiekiem. Był... bytem... trudno to wyjaśnić w kilku słowach, odsyłam do książki "Silmarillion". Generalnie niewidzialność była tylko skutkiem ubocznym działania pierścienia i działała na istoty cielesne, jaką Sauron zasadniczo nie był. Poza tym czy w prologu naprawdę widzimy Saurona? No nie, widzimy jednynie jego zbroję... Podobnie jak w przypadku Nazguli. A tak naprawdę cały problem wziął się tylko i wyłącznie z próby zobrazowania saurona i pokazania go jako postać z cechami ludzkimi w filmie...

ocenił(a) film na 9
miroz81

Ze zbrojami to rzeczywiście ciekawa rzecz, zważywszy, że hobbici ubrani w miękkie ubrania znikali całkowicie.

ocenił(a) film na 8
majku4

Sauron jest Majarem, upadłym. Pierścień jest wykuty z jego krwi i nie jest przeznaczony dla ludzi i innych istot. Sauron nie był materialny - w uniwersum piszą, że przybierał różne postaci, najbardziej lubił tę formę z pierwszych minut filmu. W środku zbroi nic nie było, tylko cień. Jeśli oglądałeś Hobbita, widziałeś Saurona który przybrał formę Nekromanty z Dol Guldur.

ocenił(a) film na 10
majku4

W książce jest takie coś ( może to być też jako wytłumaczenie) ".....Potem Tom wsuną Pierścień na czubek małego palca(.....) Nie przestali widzieć Toma!" ( Drużyna Pierścienia rozdział "W domu Toma Bombadila") i " ...On( Tom), jak się zdaje, ma władzę nawet nad Pierścieniem.(....) - Słuszniej byłoby powiedzieć, że Pierścień nad nim władzy nie ma(..) Bombadil sam sobie jest panem." (Ta sama książka rozdział "Narada U Erlonda")
Czyli jak ktoś tu już powiedział Souron miał władzę nad Pierścieniem a nie Pierścień nad nim,

ocenił(a) film na 10
galadria44

Dzieki za odp :)