PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 736 tys. ocen
8,0 10 1 736089
8,2 92 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Dla wyjaśnienia bzdurnych informacji na forach i Wikipedii (http://pl.wikipedia.org/wiki/Wersja_re%C5%BCyserska) - wersja rozszerzona (reżyserska) filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia trwa: 218 minut i 47 sekund. Mam wydanie na dwóch dwuwarstwowych płytach więc informacja sprawdzona. Polecam. Super film.

ocenił(a) film na 7
markkooos

Trza się będzie wziąć wreszcie za tę wersję reżyserską. Mam własnie pytanie w związku z tym, gdzie te rozszerzenie się najbardziej czuję, na którym etapie? Na początku jak wychodzą z Shire, czy może jak wchodzą do Morii, czy może jeszcze gdzie indziej. Btw. słyszałem trochę opinii, że jednak wersja kinowa to jest ta bardziej lubiana.

ocenił(a) film na 10
Sparow5

Nie wiem na czym polega różnica, ponieważ przespałem normalne wersje i pierwszy raz obejrzałem wszystkie trzy reżyserskie. Stad nie wiem co zostało dodane. Jedynie w płycie dvd kolejne rozdziały oznaczone sa jako *extended. Chyba tylko po tym można poznać.

ocenił(a) film na 10
markkooos

Hmmm... Moja reżyserska trwa 3:19:42 :) Pytacie co zostało dodane, hmm... Wydaje mi się, że dodane są:
- rozmowa Boromira z Aragornem w Rivendell (za złą pisownie przepraszam ;p) przy szczątkach Narsila
- scena rozdawania prezentów drużynie przez Galadriele

Coś jest jeszcze na pewno ale nie kojarzę, częściej oglądam reżyserską niż kinową :)

ocenił(a) film na 10
Marcin21jw

Możliwość edycji do 15 minut, kto to wymyślił ;/ Ale do rzeczy, przypomniała mi się jeszcze jedna różnica, w wersji rozszerzonej jest dłuższa scena napadu orków na Isildura i (chyba, nie wiem czy to jest w kinowej) jego śmierć, dokładnie to jak ucieka do rzeki, pierścień się zsuwa i orkowie robią z niego jeża :) (strzały sterczą mu z pleców jakby ktoś nie skumał ;p)

ocenił(a) film na 7
Marcin21jw

do 5 minut

markkooos

Tutaj możecie sobie wszystko prześledzić i porównać.

Sparow5

Tak naprawdę to pierwsza część w wersji kinowej nie różni się tak bardzo od rozszerzonej. Jest po prostu trochę dodatkowych scen, które dają pełniejszy obraz całej tej historii - z tego co kojarzę, to w wersji kinowej nie ma np. rozmowy między Frodem i Samem o elfach, kiedy spotykają je w lesie tuż po wyruszeniu z domu, nie ma pożegnania z Galadrielą i rozdawania przez nią prezentów, rozmowy Aragorna i Froda o Luthien i Berenie czy rozmowy między Frodem a Bilbem podczas przyjęcia. Myślę, że te momenty nie są na tyle ważne, aby film ucierpiał na ich wycięciu (choć wolę oczywiście wersję reżyserską :)). Za to w "Dwóch wieżach" i "Powrocie króla" różnica między obiema wersjami jest ogromna.

markkooos

Ten sam film w tej samej wersji ma różne długośći ze względu na różne nośniki.Na dvd będzie krótszy, a na blu ray dłuższy ze względu na 24 klatki.Wyjaśnienie to kiedyś było podane na stronie galapagosa. Zresztą miałem wersje rozszerzone dvd, a teraz blu ray .Tak na marginesie te rozszerzone są genialne.

użytkownik usunięty
markkooos

Nie próbowałeś edytować tej strony Wikipedii?

ocenił(a) film na 10

Sam popraw Wqrzony.

użytkownik usunięty
markkooos

Lol co za koleś. Zamiast sam poprawić błąd to zakłada "ostrzegawcze" tematy. Nie ma co, zajebiste rozumowanie.

ocenił(a) film na 10

Lol co za koleś. Zamiast sam poprawić błąd to poucza kogoś. Nie ma co, zajebiste rozumowanie.

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
I_am_Prowidance

Proszę, przestań pisać ciągle to samo, wykaż się oryginalnością.

ocenił(a) film na 8
markkooos

Nie wiem jak na DVD ale na Bluray rozszerzona wersja trwa :

1 - 228 min (178 min) - 50 min więcej
2 - 235 min (179 min) - 56 min więcej
3 - 263 min (201 min) - 62 min więcej
w sumie - 168 min więcej

Na każdy film przypadają również 2 płyty.

Przez 3 dni oglądałem i wszystko się zgadza co do minuty :)

ocenił(a) film na 10
simon3333

Taka wersja też na Netflixie. Wiele drobnych scen dodane, historia się lepiej układa.

ocenił(a) film na 8
mona_4

Na Netlixie są krótsze wersje.

ocenił(a) film na 9
markkooos

Witam q tym artykule są opisane różnice między wersjami

https://film.org.pl/a/wersje-rezyserskie/wladca-pierscieni-druzyna-pierscienia-w ersja-rezyserska-2-150634/