PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38416}

Włoska robota

The Italian Job
2003
7,3 123 tys. ocen
7,3 10 1 123489
6,5 29 krytyków
Włoska robota
powrót do forum filmu Włoska robota

8/10

ocenił(a) film na 7

Film fabularnie podobny do serii Ocean's, jednak minimalnie lepszy. Motorem napędowym filmu są znakomite pościgi - zarówno ten na początku w Wenecji, jak i długi, końcowy pościg Mini Cooperami. Podczas scen pościgów kamera pracuje dynamicznie, wielokrotnie ujęcia kręcone są z lotu ptaka, co w Los Angeles wygląda kapitalnie. Świetnie dobrana jest również muzyka. Bez scen pościgów film byłby jednym z wielu, z nimi stał sie jednym z najlepszych w gatunku heist movie. Aktorsko jest dobrze- każdy z odtwórców głównych ról stworzył charakterystyczną postać, mającą określoną funkcję (tzn. Seth Green jest świetnym informatykiem, a np. Mos Def specjalistą od materiałów wybuchowych - jest to charakterystyczne dla tego gatunku). Scenariusz potrafi kilka razy zaskoczyć, pomysłowa jest np. otwierająca film scena z sejfem. Nie ma zbyt wielu nielogiczności, co raziło najbardziej w Ocean's Twelve, a te które występują w "Italian Job" nie są niczym wyjątkowym w tym gatunku. Ogólnie jednak "Włoska robota" to pomysłowe, lekkie kino, zrobione w iście hollywodzkim stylu, z dwoma świetnymi sekwencjami pościgów.
Moja ocena:8/10.

ocenił(a) film na 7
Wojzu1

Hm....taaa....Fajny i do tego dobra gra Charlize! :)

Wojzu1

Podobał mi się. Trzyma w napięciu!
Po za tym świetni aktorzy.

Pearlx3

Poza tym*
Oglądalam go już jakiś czas temu i mam zamiar zrobić to jeszcze raz.
Tym razem na komputerze.