5 sierpnia, w niedzielę, o 23.00 na kanale Ale Kino będą leciały "Wściekłe psy". Warto przypomnieć sobie ten świetny film.
Mimo, że widziałem "Reservoir Dogs" jakieś 3 razy, to oglądnę na pewno, żeby zobaczyć jak biedny lektor poradzi sobie z wszędobylskimi "fuckami". Jestem też ciekaw, czy w telewizji puszczą wszystkie brutalne sceny.
Mysle ze lektor poradzil sobie conajmniej dobrze. Goscie od tlumaczanie nie bali sie, a jednoczesnie zauwazyli ze slowo 'fuck' moze oznaczac rozne rzeczy, w zaleznosci od kontekstu jego wypowiedzenia. Ba! Dzieki temu ze w naszym jezyku mozna tworzyc wielkie tomiska, bedace slownikami wulgaryzmow, a w jezyku angielskim jest prawie tylko fuck, brzmi to nawet lepiej niz w oryginale.
Też na to zwróciłem uwagę, a skoro to Tomek przetłumaczył ([*]) to nie ma co się dziwić świetną jakością x].
Film oglądałem pierwszy raz - i mówie rewelacja, jedna z pewniejszych 9/10 u mnie x].
Tłumaczenie było naprawdę świetne. Mocno mnie zaskoczyło (dopóki nie dowiedziałem się kto jest autorem :)), lektor naprawdę dobrze czytał.. świetne robota po prostu. Aczkolwiek w kilku momentach (pierwsza rozmowa Mr Pink z Mr White po napadzie czy rozmowa przy bagażniku) tłumaczenie kulało, ale pewnie zauważalne tylko dla tych którzy dobrze znają oryginalne kwestie..
ZGADZAM SIE , LEKTOR MNIE OSZOŁOMIŁ POZYTYWNIE, POZA KILKOMA BŁĘDAMI WSZYSTKO BYŁO ŚWIETNIE
ALE TŁUMACZENIE BYLO DLA C+ WIĘC NEI MA SIĘ CO DZIWIĆ, DOBRZE ZE TVP SIE NIE BIERZE ZA TO BO JAK PUSZCZALI PF TO ŻAL DUPE ŚCISKAŁ ... KURCZE