Wściekłe psy

Reservoir Dogs
1992
7,9 229 tys. ocen
7,9 10 1 228591
8,3 67 krytyków
Wściekłe psy
powrót do forum filmu Wściekłe psy

Tak, tak, to właśnie "Wściekłe psy" pdbiły mnie najbardziej ze wszystkich filmów Quentina, które do tej pory widziałem. Genialna obsada (daruję sobie wymienianie kolorów), rewelacyjne teksty, napięcie i intryga. To właśnie jest czynnik, który zadecydował, że cenię sobię "Wściekłe psy" bardziej niż "Pulp Fiction". W tym drugim narracyjny bałagan był po prostu dla samego "pulp", w "Reservoir Dogs" natomiast bierze on udział w stopniowym rozwiązywaniu zagadki: kto wsypał? Podejrzany jest każdy, czysty- nikt i dopiero krwawy finał przynosi rozwiązanie. Myślę, że właśnie tym, że w "Pulp Fiction" Tarantino poszedł o ten krok dalej, w kompletną już plątaninę, zdobył on sobie zachwyt krytyki. Ale ja- widz, jednak odrobinę większą satysfakcję miałem podczas seansu "Wściekłych psów" stąd, chociaż ocena taka sama, to podkreślam, że plusik widnieje przy tym właśnie filmie. 9/10
P.S: Swoją drogą nie wiem co musiałby zrobić Tarantino, żeby dostać ode mnie pełną 10. Satysfakcja to nie wszystko, brakuje prawdziwych emocji...może kiedyś się doczekam;)