W skrócie Facet z Jajami i to dosłownie:) żona też twarda :) POLECAM !!! pozycja obowiązkowa :)
Jak wcześniej wypominałem błędy, zrobię także i tym razem.
Pierwsze nie "Pan Obama" tylko prezydent Obama, ludzi na takim stanowisku nie tytułuję się per-pan tylko zgodnie ze stanowiskiem. Dlatego się nie pisze, bądź mówi pan Komorowski tylko prezydent Komorowski.
Drugie w jakim celu piszesz skąd przyjechał prezydent Obama? Każdy normalny wie skąd przyjechał chyba, że chcesz uświadomić swojego kolegę "slawekdom20". To dobre bo on może tego nie wiedzieć.
Co do kolejnego, że go chwalił a co miał robić prezydent Obama także dostał Nobla który był krytykowany przez wiele osób. Swój broni swojego, a kolejne Amerykanie mało co wiedzą o naszej historii. Prezydent Obama także kiedyś powiedział o "polskich obozach koncentracyjnych", w tym też się z nim zgadzasz?
Specjalnie tak pisałam. Moja wypowiedź miała być nieco ironiczna. Ponadto gdy gadamy nieoficjalnie, często nie wymieniam stanowisk, tylko piszę pan ,z grzeczności.
Uzupełniam, że wypowiedź prezydenta Obamy u nas, to na razie tylko słowa i nie ma powodu aby się bardzo cieszyć. A przyjaźni z USA nie należy przeceniać, bo dla nich nasze znaczenie wielkie nie jest.
Jagoda a Ty znów się czepiasz intelektualnych wypowiedzi, to masz kolega rafib1975 Ci wygarnął nielogiczne myslenie przedewszystkim, przy okazji kiepskie obracanie się w jezyku polskim i jednocześnie w faktach historycznych, czy znajmości społeczeństwa amerykanskiego.
Tak sie składa, ze on ma racje. następnym razem pomyśl dwa razy co chcesz napisać, bo starasz się chronić goscia co porównuje film fikcyjny Rambo z bohaterem filmu pt. "Wałesa człowiek z nadziei", który zapisał się w kartach historii Polski (już pomijając czy pozytywnie czy negatywnie)
A czy ja baba muszę myśleć logicznie? Kot jest chwalony ostatnio za rolę w filmie Bogowie, chociaż mnie się nie podoba na przykład jego głos (za wysoki), a jak akceptuję kreacje Więckiewicza w komentowanym filmie, to część osób oceniających film i grę aktorów zbacza na tematy polityczne, tj. gada według mnie nie na temat..
Pochwal się twoja wiedzą dick1992. Ja oceniam Wałęsa na podstawie filmu który zresztą komentuje- łatwo jest napisać że mam małą wiedzę chociaż nie wiem o jaką wiedzę Ci chodzi- życiorys?działania na rzecz antypolskich władz, teorie spiskowe jakiegoś"Bolka" czy może i sam okres Prezydentury. No czekam pochwal się swoją wiedzą dick...
1. NSZZ Solidarność powstała z połączenia dwóch organizacji: KOR-u i ROPCiO. Nie założył ich, nie wyszedł z inicjatywą połączenia ich w jedną silna "Solidarność". Właściwe nic nie zrobił. Wybrała go inteligencja Solidarności, bo chciała się przypochlebić robotniczej części "S". Równie dobrze mogli wybrać kogoś innego choćby Anne Walentynowicz.
2. Komunizm upadł bo był niewydolnym systemem, Solidarność tylko to przyśpieszyła.
3. Wałęsa przypisał sobie wszystkie zasługi, a co z rzeszą innych protestujących i opozycjonistów: studentów, księży, inteligentów, chłopów, robotników? Oni się nie liczą?! Wiadomo Leszek tupnął nogą i Komunizm się rozpadł.
4. Skutecznie skłócił i rozbił NSZZ Solidarność w latach 90-tych. Wielka strata dla Polski.
5. NIE MIAŁ JAJ: ze wsi przeniósł się do miasta bo zrobił jednej dziewczynie dziecko i starał się uniknąć odpowiedzialności.
6. Domem i dziećmi zajmowała się Danuta Wałęsa i to ona miała jaja.
7. http://www.filmweb.pl/film/Nocna+zmiana-1994-258641
8. "Bolek" to oddzielne kwestia i nie chce mi się o niej pisać.
Brawo.czy wg. Ciebie i twoich poglądów Wałęsa w tym filmie został przedstawiony "na wyrost" bohatersko?
Czy wg. Ciebie film nie przedstawia faktów?
I jak byś sam postąpił na miejscu Wałęsy- gdzie popełnił błąd? Czy możemy być z niego dumni?Czy może On być naszą
wizytówką ja świecie? Czy możemy w końcu podziękować i dać mu święty spokój?I na koniec moje zdanie dajmy Wałęsie już spokój zrobił to co zrobił być może nas wszystkich okłamał, być może miał inne intencję ale w owych czasach potrzebowaliśmy kogoś takiego- wiedział jak rozmawiać z tłumem zagubionych ludzi wiedział jak rozmawiać z komunistyczną władzą, wiedział jak rozmawiać z Żoną. Dziś można już tylko wspomnieć tamten czas i wziąć się do roboty ponieważ państwo polskie wymaga dużo poważnych reform trzeba zadbać o rodzinę zadbać o nasze wynagrodzenia- dzięki czemu będziemy odważniejsi będziemy inwestować i więcej kupować- Czekam na kogoś Jak Wałęsa kogoś kto wyrwie się z tego uśpionego tłumu władzy kogoś kto powie czego ludziom w Polsce żyje się tak ciężko.Czekam. I wtedy pójdę głosować!!
Ty kompletnie nic nie rozumiesz. Film zakłamuje historię Polski, gloryfikuje jednego człowieka, człowieka, który zniszczył solidarność. To przez niego i jemu podobnych symbolem upadku komunizmu jest zburzenie muru berlińskiego, a nie nasze Związki Zawodowe.
Wiesz co to "soft power"? To właśnie odebrał nam Wałęsa.
Być może masz racje,ale czy robił to świadomie? Jaki miał w tym cel ? Czy w końcu po prostu w pewnym momencie stwierdził że sobie nie poradzi i odpuścił? I pytanie najważniejsze czy Lech Wałęsa był patriotą w czasie swojej walki z Zomo i o te swoje Związki Zawodowe które jak się później okazało nie były trafionym pomysłem?. Otóż moim zdaniem Lech Wałęsa jako prosty robotnik stoczni z wykształceniem elektryka nie miał może nazwę to "szczęścia do polityki" ale chciał dobrze umiał rozmawiać z prostymi ludźmi, nie umiał jednak rządzić.
Błagam cię, nie broń go za wszelką cenę. Wałęsa to typowy pępek świata, koleś któremu się wydaję, że jest najlepszy najważniejszy, niezastąpiony itp. Potrzeba uwielbienia, to była jego prawdziwa motywacja . To przez nią został opozycjonistą i to przez nią zaczął zakłamywać historię swoją i Polski przypisując sobie wszystkie zasługi.
Zagranicą śmieją się z nas i piszą własną wersję walki z komuchami. O kwestii jego współpracy z SB, nie piszę bo za dużo by było roboty , a ty i tak nie przyjmiesz do wiadomości podstawowych faktów. Historia go oceni.
Nie będę więcej poruszał tej kwestii z tobą. Chcesz żyć w matriksie, to żyj. Faszeruj się propagandą, twój wybór.
Pozdrawiam
Witam i co dalej mam nie bronić Wałęsy skoro niedawno na pogrzebie Busha można by żec jak jedyny Polak został zauważony i jest na całym świecie znamy jako główny rewolucjonista i wszyscy go szanują tylko u nas najlepiej jakby został wtrącony do wiezienia i pognebiony bo w końcu wg was to największy zdrajca narodu ale żaden zdrajca nie byłby w stanie tyle wytrzymać w kraju w którym przez tyle lat jest się tak znieważany osmiszanym i ciaganym po sądach skoro na całym świecie miałby taki spokój i myślę że żyło by Mu się wiele lepiej w takim kraju jak USA i miałby tam o wiele więcej spokoju niż w ojczyźnie o którą tyle walczył .Po więc zostaje i mimo swojego wieku dalej próbuje angażować się w sprawy państwowe bo wie że żadna władza nikt i nigdy nie może zakwestionować i publicznie osądzić czynów jakich dokonał na jego niekorzysc. Możecie bluzgać opluwać i przezywac Lecha Wałęsa ale dał mnie jest on drugim Polakiem który pozostanie w historii jak bohater a was trolle już dawno nie będzie i wszyscy o was zapomną
Zadam Ci jedno pytanie, i będę wiedział jakim typem człowieka jesteś. Serio pytam. Czy wierzysz w Boga i czy chodzisz do kościoła?
As z ciebie!
Piszesz, że zadasz jedno pytanie, a zadajesz dwa.
To samo pytanie zadajesz także dickowi1992, zatem jeśli odpowiemy tak samo, co nie jest niemożliwe, bo przecież zadajesz pytania zamknięte, to wg ciebie będziemy tacy sami.
No i to naiwne, nic nie znaczące pytanie: "czy chodzisz do kościoła?". Hahaha, a co znaczy owe "chodzenie do kościoła", hę?
W hodowlanej hali jeden brojler chciałby wzbić się w powietrze, ale od toksycznego żarcia dupsko za ciężkie, a i skrzydełka jakieś takie niewykształcone!
Wiesz jak się nazywa odpowiedź na pytanie w której nie odnosisz się do merytorycznej strony ? Strach i ból dupy. Nie unikaj odpowiedzi, nie bój się. To proste pytanie. Czy jesteś osobą wierząca w Boga? Potrafisz na to pytanie odpowiedzieć czy nie wiesz co to to znaczy?
Zadam Ci jedno pytanie, i będę wiedział jakim typem człowieka jesteś. Serio pytam. Czy wierzysz w Boga i czy chodzisz do kościoła?
Chodzi mi o to że piszesz o faszerowaniu się propagandą, a sam ulegasz kościelnej propagandzie.
Formelana życie każdego jest oparte na"pożeraniu i sraniu" ,twoje również. Chyba że masz jakieś inne problemy?
Widzę że moje zdanie na temat filmu o Wałęsie i o Nim samym spotyka się z dużym nie zrozumieniem podkreślam wypowiadam się na temat filmu. Jeśli film jest zakłamany albo za bardzo wg. Was gloryfikuje postać Wałęsy czyli innymi słowy przedstawia nie prawdę to pytam się po cholerę robili taki film. Czekam na opinie kogoś kto będzie choć trochę łagodniejszy dla Wałęsy. Swoją drogą polityka ma to do siebie że na każdym szczeblu władzy można się do czegoś przyczepić. Patrząc dzisiaj na polityków zastanawiam się czasem jaką presję odczuwają- afera goni aferę "niby rządzę tą całą hołotą ale nie wiem kto i kiedy mi gwoździa w plecy wbije". Moi panowie to nie jest taki proste jak wam się wydaje sam jestem na stanowisku kierowniczym dużej firmy i jaka to odpowiedzialność każdego trzeba pilnować a wy robicie problemy Wałęsie bo nie dał rady rządzić państwem bo nie dał zgodzę się i wy też byście nie jego miejscu gówno zrobili albo i jeszcze gorzej.
Chłopie, najwyraźniej korzystasz z MEGA ograniczonej zdolności do postrzegania Prawdy. Ciekawe czy możesz jeszcze jakoś uratować swoje Życie...
PS: nie chce mi się ponownie wykładać, dlaczego ten film jest słaby. Jeśli chcesz wiedzieć, co o nim myślę, to poczytaj ten wątek: http://www.filmweb.pl/film/Wa%C5%82%C4%99sa.+Cz%C5%82owiek+z+nadziei-2013-608184 /discussion/G%C5%82owacki+i+Wajda+s%C4%85+albo+filmowymi+cieniasami%2C+albo+wyra chowanymi+manipulatorami.,2407123
Zgodnie z twoja wypowiedzią w przytoczonym wątku widz oglądając film w którym ciężko harujący ojciec wraca do domu gdzie wita go gromadka dzieci został zmanipulowany przez te niewinne dzieci...:p, widz myślał pewnie ale On ma ciężko tyle spraw, strajki, puste półki w sklepie, przemoc na ulicach, głód, ogólna bieda. No tak masz racje... to była manipulacja... gdyby Wajda i Głowacki nie "umieścili" w filmie o Wałęsie jego dzieci których zresztą miał trochę to już na pewno każdy by się dowiedział jakie "niezłe ziółko" z tego Wałęsy i do tego kłamca i kombinator- tak masz racje...A RACZEJ ZUPEŁNIE SIĘ MYLISZ. Dziećmi zajmowała się matka i głównie Ona a nie Ojciec "Marzenie i Tajemnice" poczytaj może czasem zwyczajna biografie i nie kombinuj tyle... Film miał pokazać rolę matki w tym wszystkim a jaka to matka bez dzieci ?Dalej- tak masz racje... władza nie została zmuszona do rozmów przy okrągłym stole. Sami sobie między sobą ustalili że taki okrągły stół będzie dobrze wyglądał...ludzie poszli sobie strajkować damy im okrągły stół żeby widzieli że coś się dzieję...WŁADZA NIE BAŁA SIĘ WAŁĘSY TYLKO TŁUMU Który o dziwo właśnie Wałęsa zjednoczył być może nie spodziewał się ale udało mu się to zrobić.
A na koniec właśnie przez takich ludzi jak Ty w Polsce jest jak jest, wszędzie szukasz spisku i manipulacji widzem
nie potrafisz wyodrębnić choć jednej dobrej cechy Wałęsy plusów i minusów, nie przemyślałeś wszystkiego do końca w twoim wątku. Najłatwiej jest krytykować właśnie dlatego już nigdy taki pis nie dojdzie do władzy bo nic innego nie potrafią robić tylko krytykować. I Właśnie dlatego Polacy to tak kłótliwy naród przez takich ludzi jak Ty ale nie martw się Twoje Dzieci będą już mądrzejsze.
Dziećmi zajmowała się Danuta, a tłum zjednoczyła solidarność. I nie był potrzebny do tego Lech Wałęsa.
A jeszcze Jedno i zgłoś mnie za nadużycie!!:"Przynieście pieluchę raz dwa no już !dajcie ręcznik- tylko nie zakrwawiony z przesłuchania i dajcie go pod cele"!! o Polsko! Ale już nie długo pozbędziemy się ludzi którzy nie wiedzą o co im kuźwa chodzi!
Przeczytaj lepiej sobie „Wałęsa. Człowiek z teczki” Sławomira Cenckiewicza to przestaniesz może pie...lić jaki to Lechu był wspaniały.
Więckiewicz super się wcielił w postać. Jak dla mnie mało scen z prawdziwym tłumem. Na osłodę jest trochę czarnego humoru. Niektóre sceny mające w założeniu wzruszyć widza nie wiem czemu ale mnie śmieszą swoją naiwnością a może to ma być ironia.
Polecam lekturę książek które zawierają empiryczną wiedzę na temat tego kim jest Wałęsa, zanim publicznie nazwiesz go swoim idolem.
A jeżeli z czytaniem masz problem to chociaż wklej to w Youtube:
dr.doc.hab.Slawomir Cenckiewicz o Walesie
Dobra recenzja filmu i ocena tego, ile jest wart jego bohater.
Mam to dupie co piszesz mam Sexy żonke dwoje dzieci i dobra prace jak nie wydalasz to się postaraj.Zmiana tematu dziś obejrzałem "NA SKRAJU JUTRA". Policz sobie jeśli w swojej beznadziejności sam miałbyś umrze tyle razy to weź przestań narzekać weź się do roboty wiem że w polsce jest trudno ale staraj się bądź dumny z tego że jesteś polakiem! Nie martw się wypij piwo pracuj i rób co chcesz !
Co ma piernik do wiatraka? Z tobą się rozmawia jak z człowiekiem na ostrym haju... nic nie ma sensu... żadnego ciągu przyczynowo skutkowego w tym co piszesz... Masakra.
Facet z jajami? Obejrzyj może inne filmy o tym człowieku. Tym razem nie fabularne kręcone na zamówienie, ale dokumentalne autorstwa historyków, badaczy tamtego okresu. Pozdrawiam.
Widzę jakaś nagonka na Wałęse się tworzy. Jeśli nie czytałeś wcześniejszych wypowiedzi daj sobie spokój i nie twórz mi tu znów nie wiadomo
jakich teorii, sam postaw się na miejscu Wałęsy. Pracuj Staraj się wyżywić rodzinę i jeszcze bądź pod presją całego Państwa. Nikt nie jest idealny ale moim skromny zdaniem na tamte czasy był to jedyny człowiek, który znalazł się na odpowiednim miejscu.
Stanisław - pisarz science fiction, forma ciągła czasownika w języku angielskim.
Poczekam aż poleci w tv, szkoda mi pieniędzy na film, który sobie potrafię wyobrazić. Film, o którym mało kto miał w telewizji odwagę powiedzieć co naprawdę myśli, bo nie wypada. Bo to film o Wałęsie.
Jest na YT:
http://www.youtube.com/watch?v=5PamRq8NNWc
Ale film poniżej moich oczekiwań, dość monotonna lekcja historii.
Zgadzam się z Tobą i z większością Twoich wypowiedzi. Mój ojciec również działał w konspiracji, w Solidarności, więc znał ten strach i tą niepewność w tamtych latach. Dlatego nigdy nie usłyszałam z Jego ust jakichś obraźliwych obelg względem np. Wałęsy.
Po prostu ludzie, którzy tego nie przeżyli, nie zrozumieją nigdy tego co się wtedy działo, przed jakimi wyborami często inni byli stawiani. Moja mama pamięta do tej pory jak wychodząc z domu mówił do swojej teściowej: "mamusia zaopiekuje się Małą i dzieciakami jakbym nie wrócił? Pomoże Jej?"
Zobacz np o wojnie też mają do powiedzenia najwięcej Ci, którzy nawet w tą wojnę się nie urodzili i nie przechodzili tej gehenny. Najprościej oceniać z punktu widzenia obserwatora, siedzącego przed ekranem komputera, w bezpiecznym domu, w demokratycznym kraju.
Mi film się podobał- gra Więckiewicza świetna.