PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=795}

Wampiry

Vampires
1998
5,6 6,2 tys. ocen
5,6 10 1 6244
5,2 13 krytyków
Wampiry
powrót do forum filmu Wampiry

robi wszystko, co może, bym zapomniała, jak bardzo go kiedyś lubiłam. Owszem, wampiry są niezłe, ale fabułka taka sobie. Od początku oczywiste jest, ze skończy się krwawą jatką, którą przetrwa jak zwykle cyniczny James Woods. Są pomysły w kilku scenach, jednak zabrakło pomysłu na film.

ocenił(a) film na 9
killashandra

no bo o to chodziło
w filmie chyba najważniejsza była ta jatka. Miały być wampiry to były. Żeby było ciekawie to troche potańczył Woods, a nad scenariuszem nie myśleli za bardzo, choć jest on oparty na książce. Ja nawet byłem zaciekawiony trochę akcją tego filmu, także aż tak bardzo zły to chyba nie był. Film sam w sobie był dla mnie OK

ocenił(a) film na 5
IvanH

Nie mam nic
przeciwko jatkom, jeśli są uzasadnione, a wiadomo: gdzie wampiry, tam leje się krew. Logiczne. Drażni mnie jednak oczywistość tej historii, np. to, że ksiądz w końcu chwyci za broń, a łowca oszczędzi swego "zakażonego" przyjaciela. Zero zaskoczenia. Uwielbiam opowieści o wampirach i oczekuję od nich znacznie więcej ponad to, co pokazał Carpenter.

ocenił(a) film na 9
killashandra

no to rozumiem
masz wysokie oczekiwania. ja się już przyzwyczaiłem zeby ot takich filmow za wiele nie wymagac. Tutaj wystarczył mi dobry Woods i fajne efekty, a zaskoczenie to może być w Memento

ocenił(a) film na 5
IvanH

Owszem
mam bardzo wysokie oczekiwania. Zwłaszcza od mojego niegdyś kultowego reżysera.

ocenił(a) film na 9
killashandra

jak masz wysokie
oczekiwania i był on kiedys twoim kultowym reżyserem, no to chyba jesteś mu w stanie wiele wybaczyć. Ja na przykład Raimiemu mogę wybaczyć komercyjnego Spidermana.

ocenił(a) film na 5
IvanH

Nota celująca
za wyrozumiałość. Ja mam paskudny charakter - moje uwielbienie kończy się, gdy twórca nadużyje mojego zaufania. Carpenter uczynił to "Pamiętnikami niewidzialnego człowieka", a Raimi obsadzeniem Stone i Di Caprio w "Szybkich i martwych".

ocenił(a) film na 9
killashandra

to ja na szczęście
Szybkich i martwych nie obejrzałem. No sprawa Wampirów chyba się skończyła...:-)

ocenił(a) film na 8
IvanH

Nie do końca było tak, że łowca oszczędził swego "zakażonego" przyjaciela, ponieważ z tego co pamiętam ( a film ogladałem dawno), to Crow oszczędził Montoyę w jego człowieczej postaci jeszcze przed przemianą, ale obiecał mu że kiedyś go znajdzie i zabije, więc raczej nie do końca występują schematyczne standardy w tym filmie. Mi osobiście film się bardzo podobał.

ocenił(a) film na 9
Megadeth

zgadzam sie z Toba Megadeth!!! Crow pozwolil uciec Montoyi i tej laseczce, ale obiecal go znalezc i zabic kiedy ten bedzie wampirem...tak wiec czego sie inni czepiaja - standardy?? To mialo tak wygladac :D

ocenił(a) film na 8
Zeke

Z tego co pamiętam to Montoya dostał chyba jeden dzień forów do Woodsa.

ocenił(a) film na 8
lt_col_John_Sheppard

Sprawdziłem. Dwa dni.

killashandra

Nie wiem, czy sie orientujesz, ze to horor w konwencji westernu i to co nazywasz "oczywistosciami", pasuje do tej wlasnie konwencji. pozdrawiam!

ocenił(a) film na 5
El_Draque

Owszem, przyświecał tej produkcji Carpentera i horror, i western. Zresztą, nic dziwnego, bo pierwsze sukcesy Carpentera, po "Ataku na posterunek 13", to horrory "Mgła" i "Halloween". A hołd złożył westernom m.in. zarudniając Lee Van Cleefa do "Ucieczki z NY". Niemniej, o ile pamiętam, bo ten film obejrzałam lata temu, zbyt prosty scenariusz mnie rozczarował. Od Carpentera, w tamtym czasie, oczekiwałam rollercoastera, nie karuzeli. Bo to mój twórca fav forever.

killashandra

No wlasnie nie rozumiem czego oczekiwalas, bo dla mnie to jest jeden z najlepszych filmow z wampirami teraz i zawsze. Ja bardzo doceniam prosty scenariusz w tym filmie, no a tak wogule to nie wiem czy widzialas, ale nie tylko ja, bo sa kontynuacje, marne bo marne, ale sa.

ocenił(a) film na 5
El_Draque

Nie, kontyunuacji nie oglądałam. A filmy z wampirami? Lubię bardzo klasycznego "Draculę" Coppoli i "Wywiad z wampirem", ale także "Od zmierzchu do świtu" i "Blade'a". Lubię proste scenariusze, acz i lubię też, gdy reżyser wszystko komplikuje, ale aby zmierzało to do finału, który mnie usatysfakcjonuje.

ocenił(a) film na 9
killashandra

Jak dla mnie jest to najlepszy film jaki powstał o wampirach wogóle.