PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30633}

Więzień nienawiści

American History X
1998
8,2 308 tys. ocen
8,2 10 1 308500
7,6 58 krytyków
Więzień nienawiści
powrót do forum filmu Więzień nienawiści

Gdy postanowiłem zobacz ten film wiedziałem, że mnie zdenerwuje, gdyż wiadomo mi było o antyrasistowskim przesłaniu tego filmu. Początek opowieści o Nortonie był żeczywiście ciekawy, gdyż ukazywał sensowne powody rasizmu. Tutaj bardzo istotna dygresja, nikt tam nie kierował się ideologią, przecież podawał on sensowne powody jak nielegalni imigranci w sklepach, zalewanie Ameryki przez ludzi, którzy nie budują tego kraju tylko go niszczą, gangi nie pozwalające czuć się bezpiecznie prawym obywatelom i tym podobne. A to właśnie ciągłe powtarzanie "nazi jest fe", jest wynikiem wpajania nam tego przez były komunistyczny rząd, który chciał w nas zniszczyć wszelkie przejawy nacjonalizmu. Ale wracając do filmu, czy ukazane jest tam rzeczywiście zaślepienie nienawiścią? Czy ktoś tam zaatakował bez powodu mużyna tylko dlatego, że ten jest czarny? Nie, chociażby scena gdy grają z murzynami o boisko do koszykówki. Główny bochater nie okazywał żadnej wrogości wobec nich. Staje po prostu do równej walki i nawet sfaulowany nie mści sie na nich. Wprawdzie zabija 2 czarnych i trafia do więzienia. Ale przecież oni chcieli mu ukraść samochód jego ojca, dla którego ten był prawdopodobnie pamiątką po zmarłym ojcu, z którym co się stało? Tak został zastrzelony ,przez murzynów, gdy chciał dojechać, by ugasić pożar w czarnej dzielnicy .Mało tego przyszli do niego uzbrojeni więc mogło się to odwrotnie skończyć, gdyby wyszedł nieuzbrojony. No ja przepraszam ale chyba to wszystko sprawia, że człowiek chyba ma prawo się za przeproszeniem w*****ć. Wyobraźcie sobie co wy byście zrobili, gdybyście przyłapali złodzieja w swoim domu. Ale żecz jasna ten woli obwiniać o to przywódce ruchu. Według mnie to troche dziwne... Podobnie jest na końcu, gdy jego brat zostaje zastrzelony. Główny bochater obwinia wtedy siebie samego gdyż uważa, że to przez to iż zrobił z niego rasistę ten został zastrzelony. Jednak nie wie on o tym co zaszło wcześniej. Jak sobie przypominacie jego brat staje w obronie białego, który zostaje zaatakowany przez grupkę murzynów. Czy to był objaw rasizmu? Przecież w takiej sytuacji każdy prawy obywatel pownien stanąć w obronie słabszego , niezależnie od tego kto byłby czarny a kto biały. Chociaż faktycznie zrobił to dlatego, że był skinheadem i to przez to się ich nie bał. Ale z założenia główny bochater powinien wiedzieć o tym zajściu, gdyż inaczej ta scena nie miała by sensu (chyba, że film wcale nie jest antyrasistowski:D), więc o co ten miał pretensje do siebie? O to, że nauczył brata by ten nie był tchórzem? Przecież gdyby nasi przodkowie nie nauczyli odwagi swoich synów, może nie pisałbym teraz po polsku ale po niemiecku czy rosyjsku. Jeśli teraz powiecie, że wtedy to było coś innego to znaczy, że nie obejrzeliście dokładnie tego filmu. Ponieważ na początku brat Nortona przedstawia sytuację i mówi, że prawi obywateli ,przez gangi, nie czuli się bezpiecznie we własnym mieście, a skinheadzi są opozycją mająca przywrócić dawny porządek, ład i bezpieczeństwo. Nie zapomniałem również tego co spotkało go w więzieniu, ale nacjonalistom zawsze się wytyka występki jednostek, które się tylko pod nich podszywają, i zarzucając w ten sposób wszystkim z ruchu, że nie żyją zgodnie z ideami. A trzeba wziąć jeszcze pod uwagę, że ci byli w więzieniu a tam chyba można w łeb dostać (nie wiem nie byłem). Ale najbardziej mnie zdziwiła końcowa mowa narratora. To wszystko sprawia, że nie mam pojęcia co miał na myśli reżyser. Czy miał to być antynazistowski film ale mu nie wyszło, czy też chciał przeżucić do filmu cenzuralne przesłanie. Na koniec proszę uprzejmnie wszystkich, którzy chcą ze mną dyskutować o sensowną argumentacje a nie wyzywanie od "gupich rasistów" i tym podobnych.

ocenił(a) film na 9
amon_5

zazwyczaj filmy o podtekscie rasistowskim są antyrasistowski a filmy o narkotykach prowadza swoista kampanie antynarkotykową. Rzeczywiście film jest dosc łagodny jesli wziąsć pod uwage przedstawioną tematykę. Według mnie najlepiej przedstawiono emocje którymi kieruję się młody neonazista w filmie 'Made in Britain".

amon_5

Witaj..widzę ,że o rasistach i tych całych skinheadach wiesz więcej ode mnie..oglądałam american history x i ten film dal mi dużo do myślenia..Twoim zdaniem ten film nie jest tak całkiem antyrasistowski ponieważ pojawia sie wiele watków w których to właśnie oni są przedstawieni jako ta grupa osób w pewien sposób "poszkodowanych". Jednak powiem co ja mysle na ten tamt ..i chyba będę mogła mówić w imieniu innych osób które akurat niewiele o rasistach wiedzą jednak ukszaltowali sobie pewnien sposob postrzegania takich ludzi miedzy innymi dzięki temu filmowi..wiec jako osoba zielona, nic nie wiedząca o całej tej ideologi..w co Ci ludzie wierza, czym sie kierują widzę obraz człowieka który ma wytatuowane swastyki..z czym kojarzy sie ludziom swastyka? z Hitlerem..a jak wiadomo Hitler był mordercą, zabil tysiace ludzi..potem bohater filmu zabija dwoch murzynow..idzie siedziec...wiezienie go odmienia..zaprzyjaznie sie z czarnoskorym i zaczyna sie zastanawiac nad przeszloscia...zaczyna zalowac tego jaki byl oraz co zrobil...wiec moim zdaniem pomimo tego ze w niektorych przypadkach skinheadzi mieli prawo sie bronic..pokazane jest w tym filmie jak bezmyslne bylo ich postepowanie..doprowadzilo to do smierci 2 murzynow oraz mlodego chlopaka..skoro czuli sie uciskani przez innych dlaczego musieli to okazywac taka brutalnoscia? jeden skinhead jadl cukierki i wyrzucil tego co mial czarny kolor...taki obraz skinheadow moze i smieszyc..te ich zasady..oraz przerazac..ich wyglad..zachowanie..dlatego ludzie ktorzy az tak nie znaja sie na tym wszystkim a ten film wzbudzil w nich zainteresowanie potraktuja ten film jako antyrasistowski..a samych rasistow jak ludzi..w pewien sposob niebezpiecznych, ociemnialych przez ich idealy ..oraz nietolerancyjnych..pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
morenia666

No więc widze, że nieoglądałaś dokładnie tego filmu i nieprzeczytałaś mojego postu (wiem, że jest długi ale jednak radze przeczytać) I mógłbym cię do niego odesłać ale dobrze napisze ci to wszystko jeszcze raz. . Po pierwsze starałem się opierać na tym co przekazał mi film i to nie jak mi to podał reżyser i w jakiej kolejności, ale przeanalizowałem wszystko co w nim zobaczyłem. W zasadzie wszystko co teraz powiem było w moim poprzednim poście, ale dobrze napisze to jeszcze raz. Po pierwsze czym się kierują rasiści? Po pierwsze jego ojciec został zabity przez murzynów, gdy jechał ugasić u nich pożar. Po drugie biali nie mieli pracy bo wszyscy zatrudniali nielegalnych imigrantów. Po 3 przestępczość nikt nie mógł czuć się bezpiecznie w swojej dzielnicy. Że o narkotykach nawet nie wspomne. Według takich jak wy koleś miał swastykę, która wam kojarzy się z Hitlerem a on był zły bo tak nam wpajają do dziś komuniści. No fakt dla Polaków nie był on niczym dobrym, ale dla niemców, prawie uczynił z nich państwo władające całą Europą. Tyle, że przegrał... i dlatego mu wszyscy mogą dupę obrabiać, a zauważ, że Stalin się tak źle nie kojarzy, dlaczego? Bo wygrał a historię piszą zwycięzcy. Jedziemy dalej zabija 2 murzynków. Biedne Bogu ducha winne murzynki. O czymś nie zapomniałaś? Przecież oni chcieli ukraść samochód jego zabitego ojca, który prawdopodobnie miał dla niego wartość sentymentalną. No i przyszli do niego uzbrojeni, więc gdyby on ich nie zastrzelił, oni mogli zabić jego. Zresztą to pewnie normalne w Ameryce zastrzelić za próbę kradzieży, ja przynajmniej na pewno bym się wkurzył, ale to jest działanie w afekcie czyli nie do końca bezmyslne zachowanie. Dobra o resztę proszę o doczytanie w mojej poprzedniej wypowiedzi (szczególnie jeśli chodzi o jego brata:)]. Dobrze więc dla czego okazywali to z taką brutalnością. Po pierwsze z przyczyn wymienionych powyrzej nienawidzili ich. Po drugie musieli działać zdecydowanie i wzbudzić strach wśród wrogów inaczej zostali by pokonani. Po drugie zwróć uwagę, że gdy alianci walczyli z niemcami to też się z nimi zbytnio nie cackali, szczególnie na wschodzie. Na zakończenie poproszę jeszcze raz o przeczytanie zarówno tej, jak i mojej poprzedniej wypowiedzi, gdyż tam właśnie wyjaśniam, że nie są ociemniali, nie działają bezmyślnie i nie kierują się ślepo ideami. Pozdrawiam

amon_5

:) Przeczytałam dokładnie i ta wypowiedź i pierwszą..Nie twierdzę że nie masz racji, nie twierdze że jesteś w błędzie bądź że sie z Toba nie zgadzam..ja tylko wyraziłam swoje zdanie, to co ja mysle i co pomyślałam gdy obejrzałam ten film..oczywiście każdy moze mieć inne skojarzenia oraz przemyslenia..napisałam również że dla osoby ( takiej jak ja ) która mało wie o ideologii faszystów jak również o nich samych ten film może się wydawać typowo antyrasistowski.. wiem że Ty masz inne zdanie. Pomimo że w tym filmie znalazło sie kilka watkóe które świadczyły o bezradności skinheadów oraz ich problemach osobistych jak i społecznych. Jednak dla mnie ważniejsze były fakty przedstawione w tym filmie które jednak przedstawiały jak bardzo Derek zaczoł żałować tego kim kiedyś był. Jak bardzo odmieniło go wiezenie do którego trafił przez to że zamordował człowieka. Rozumiem bronił swojej posesji. Ale to on zabił, to on trafił do wiezenia, które go odmieniło i zmienił całkowicie swoje poglądy. Z rasistowskich na antyrasistowskie. Podkreślam takie jest moje zdanie. Mi ten film pokazał jak nienawiść może zrujnować życie. Ta rasistowska organizacja wpakowała Derka oraz jego rodzinę w bagno. Derek dopiero w więzieniu doszedł do wniosku jakie złe było jego postępowanie. ile złego zrobił przez to kim był, a był rasistą. Jego "autorytet" którym był Cameron o ile dobrze pamiętam potraktował go jako marionetke która zrobi to co ze chce. I co miał z tego wszystkiego..z tego co wraz ze swoją organizacja chciał zdziałać dla dobra swojego jak i swojego kraju. Chciał dobrze dla swoich, chciał działać dla ideałów chyba bardziej narzuconych mu przez Camerona niz jego własnych..Trafil do wiezienia..zmienił sie a jego najbliżsi towarzysze odwrócili się od niego. Uświadomil sobie jaki był naiwny oraz że to wszystko co sie działo nie powinno mieć miejsca..zapłacil za to duża cenę stracił "przyjaciół', dziewczynę miał problemy. Dlatego moim zdaniem ten film pokazał jak bardzo może przytłoczyć człowieka postępowanie wbrew moralności, przynależenie do organizacji z chorymi zasadami nienawidzenia wszystkiego co obce. bynajmniej ten film mnie pokazał przemianę wewnętrzną człowieka który gorzko pożałował tego że kierował sie bardziej nienawiścią niż rozsądkiem i moralnością...pozdrawiam..

ocenił(a) film na 9
morenia666

Witam. Ja natomiast uwazam ze akurat sam glowny bohater mial pewne podstawy na ktorych zbudowal swoj rasizm i nie byla to slepa nienawisc. Byl z pewnosci duzo bardziej poukladny niz ta zgraja murzynow i zarazem ta zgraja skinow ktorzy byli sobie wrogami raczej nie z powodu filozofii jaka glosili ,a z powodu braku zajecia. I jesli patrzymy na to w ten sposob mozemy ta mase wrzucic do jednego worka i nie ma co sie nad nimi rozwodzic bo jest to motloch. Jednak jak w kazdym srodowisku sa jednostki wybitne a przynajmniej przejawiajace obiawy myslenia jak Derek ktorego z pewnoscia nie mozna bylo nazwac ociemnialym a jedynie oslepionym tragedia ktora go spotkala i pchnela w zla strone.
Natomiast problem nietolerancji lezy po obu stronach barykady tylko gdy biali atakuja czarnych to sie nazywa rasizm a gdy sytuacja jest odwrotna nazywa sie to walka o byt. Dlatego tez uwazam ze nie mozna potepiac samego rozumowania Derka i ludzi mu podbnych a jedynie na potepienie zasluguje sposob w jaki manifestuja swoje poglady. POZDRAWIAM

ocenił(a) film na 7
bogardos

Chociaż zauważ, że Derek nie ma innego sposobu na manifestowanie swoich pogladów, a i tak nie robi to z przesadną brutalnością. Wprawdzie brutalnie zabił 2 murzynów, ale już w innych swoich działaniach nie działał tak bezmyślnie i brutalnie.

ocenił(a) film na 10
amon_5

Pierwszy raz spotkałem się z tak rozwiniętym komentarzem.
Celnie wypunktowałeś omawiane fragmenty. Mam jednak wątpliwości co do twojego systemu kwalifikacji tego filmu. Nie wydaje mi się, że reżyser chciał dokłdnie określić swój film jako rasistowski czy anty-rasistowski, to by było zbyt "grubo ciosane", zbyt jednoznaczne. Ważniejsze jest jednak to jak przedstawił problem. Z pewnością zrobił to w sposób bezkompromisowy(jak dla mnie fenomenalny). Co za tym idzie główny bohater Derek nie został przedstawiony jako wymóżdżony frustrat( jak to przeważnie media mają zwyczaj traktować środowiska skrajnie nacjonalistyczne - bynajmniej nie faszystowskie)ale jako chłopaka myślącego, który dotarł do tego kim jest nie przez wrogą propagandę ale przez doświadczenie+zdolność logicznego wnioskowania. Zatem, film zmusza przede wszystkim do refleksji a to czy jest anty czy pro rasistowski jest dla mnie drugorzędną sprawą.

Nie dokońca rozumiem tylko jednej żeczy- dlaczego Derek Vinyard zrezygnował ze swojej ideologii??? film sugeruje, że przez jego współwięźniów, którzy byli skinami tylko z wyglądu a resztę mieli gdzieś. Ale jest to cholernie uproszczone. Ta sytuacja przedstawia głównego bohatera jako błędnego rycerza, który przez to, że zawodzi się na swoich kompanach traci cały system wartości.

ocenił(a) film na 10
amon_5

Troche wszystko skomplikowane. Obejrzałam film. Dwie sceny szczególnie przykuły moją uwagę.

1)Scena na boisku. Gdy Derek uczciwie chce walczyć o boisko a przegrywający murzyn stosuje przemoc, bo... przegrywa. Spodziewałam się, że Derek mu odda, ale o dziwo nic...

2) Gdy Derek powiedział swojej "dziewczynie" ze z tym konczy... Dziwne... osoba z ktora był... która jak sie wydawało (chyba tylko wydawało) go kochała, potraktowała go w tami sposób. W cigu jedn ej chwili z ukochanej stała się wrogiem...

I chyba jeszcze coś co mnie zszokowało...

Pod końcem filmu pokazana rozmowa z ojcem...
Nie wiem jak inni, ale ja odebrałam to jako, że Derek stał się kim stał za pomocą ojcai pociągnął za sobą Dannyego...

Ale każdy może odebrać inaczej...

amon_5

Skoro główny bohater nienawidzi Murzynów z konkretnych i, wydawałoby się, racjonalnych powodów, to czy można powiedzieć że jest rasistą? A skoro tak to czy po wyjściu z więzienia staje się antyrasistą? Moim zdaniem ten film nie jest antyrasistowski, to po prostu film ogólnie o nienawiści do innych ludzi. Jego przesłanie nie brzmi "Kochajmy innych, nieważne czy są czarni czy biali", raczej "życie jest zbyt krótkie żeby zmarnować je całe na nienawiść". W końcu nie jest wprost powiedziane, że po odsiadce główny bohater zaczyna lubić imigrantów i ludzi, którzy zabili mu ojca, a to że poznał jednego czarnoskórego, który jest "w porządku" o niczym nie świadczy. Po prostu przestaje się kierować ślepą nienawiścią, i tyle. Oczywiście to wyłącznie moja opinia i możecie się z nią nie zgadzać ^^'

ocenił(a) film na 7
piyoko

Faktycznie film jest bardzo skomplikowany, i nie wiadomo o co tak naprawdę chodziło reżyserowi. Jednak jak stwierdziłem wcześniej nie widzę tam ślepej nienawiści. Nie ma tam żadnego pobicia tak po prostu bo jest murzynem, a wręcz przeciwnie choćby scena na boisku nie, bochater nie wdał się nawet w bójkę gdy miał do tego sensowny powód.

ocenił(a) film na 7
amon_5

Ten temat został załorzony przeze gdyż właśnie załuwarzyłem, że niektórzy twierdzą, iż jest to film antyrasistowski, a takie poglądy są niestety ostatnio modne :/ i chciałem to właśnie zdementować, gdyż nie widzę tam sensownych powodów zerwania bochatera z ideologią. No właśnie nie potrafię zrozumieć bochatera. Według mnie po dokładnym jego przeanalizowaniu, ukazuje człowieka, który się po prostu łatwo poddaje, gdyż gdy przychodzi do poświęceń dla sprawy, bochater wypina się na wszystkich. Ale jednak reżyser nie ukazuje tego w ten sposób. O co więc naprawdę chodziło w tym filmie? Czyżby twórca stworzył film, w którym każdy może znależć coś dla siebie. No właśnie nie, ponieważ każdą z tych interpretacji można obalić. Krótko mówiąc według reżyser się zamotał i wyszło mu nie wiadomo co......

ocenił(a) film na 7
amon_5

Nie rozumiem cie. Twierdzisz ze Derek nie ma w sobie nienawisci. Przeciec nie zabił tych ludzi dlatego ze myslał rozwaznie ...
ZAbił ich bo ich nienawidził , wiele ludzi jest na swiecie co potrafia dojsc do takich wniosków ,mysla rozwaznie, ale nie zabijają z tego powodu. Pozatym widze ze ty widzisz sens w tej całej ideologii białej rasy jako rasy lepszej. Twierdzis ze Derek sie łatwo poddaje, ze rezyserowi nie wyszło, ale wyszło mu to fantastycznie , wkoncu Derek zrozumiał jaka chu..... jest ta ideologia, i własnie to pytanie "czy to co robiles dotychczas , w to co wierzyłes , w jaki kolwiek sposób poprawiło twoje zycie?" oddaje przeslanie filmu.

ocenił(a) film na 7
MoRRs_Z_LaSu

Ale pomyśl o tym czy w Ameryce to jest takie nienormalne, że ktoś zabija złodzieja, który próbuje go okraść. Ja jakiś czas temu zostałem okradziony i zaraz sobie pomyślałem o tym, że złodzieja bym wypatroszył, nienawidzę go, nieważne kim jest. A tym bardziej ktoś, kto i tak ma trochę zniszczoną psychiką, ponieważ jego ojciec został zabity. Druga sprawa rozmawiamy tutaj o filmie, to co ja uważam jest w tutaj nie istotne. Co do ostatniego pytania, jeśli ktoś się poświęca ideologi, to nie robi tego tylko dla siebie, ale poświęca się dla ogółu społeczeństwa. No i to czym kieruje się bochater to nie jest po prostu ideologia. Przypomnij sobie chociażby nalot na sklep. Nie zrobili tego z nienawiści na tle rasowym, ale dlatego, że uczciwi ludzie stracili pracę na rzecz nielegalnych imigrantów. Według mnie to racjonalizm i solidarność, a nie ideologia.

ocenił(a) film na 7
amon_5

Nie z nienawiści !? oni nie nawidzili tych Koreańczyków własnie za to ze odbrali prace Amerykanom :| i własnie z nienawisci do nich zdemolowali im sklep :|

ocenił(a) film na 7
amon_5

Nie z nienawiści !? oni nie nawidzili tych Koreańczyków własnie za to ze odbrali prace Amerykanom :| i własnie z nienawisci do nich zdemolowali im sklep :|

ocenił(a) film na 7
MoRRs_Z_LaSu

Ale zauważ, że to nie była nienawiść do wszystkich koreańczyków, ewentualnie tych w Ameryce, tylko do tego konkretnego, który zatrudniał imigrantów na czarno. Więc na pewno nie bezsensowna nienawiść. Chociaż czy, gdy policjant goni przestępce to czy czuje do niego nienawiść. Wprawdzie policjant nie pobije go, tylko aresztuje, ale oni też jakoś mocno go nie pobili, a jednynie poturbowali co miało być zastraszeniem.

ocenił(a) film na 7
amon_5

ale zauważ równiez ze nienawiśc to nadal nienawiśc , nawet uzasadniona , i prowadzi do złego :]Prawda ,że pobili ich nie zbyt mocno , dla zastraszenia ale tez strasznie ich ponizyli ... Np tą czarna dziewczyne , wylewając jej mleko na twarz , niby uzasadniona nienawisc , a czego ona im winna była ? ze chciała na lepsze ciuchy dorobić , a czy to jej wina (jezeli to wogole wina miec czarny kolor skóry) że jest czarna ? Pozatym to tam tylko Derek myślał w tej bandzie a reszta nie imponowała inteligencją. Jego nienawiść jest "uzasadniona" , wkoncu smierć ojca potrafi zmienic zycie ...

ocenił(a) film na 7
MoRRs_Z_LaSu

Była nielegalnym imigrantem, według prawa powinna zostać deportowana, ale jeśli nie zrobiła tego policja ktoś inny musiał wziąć sprawę w swoje ręce. I właśnie była winna bo przyjechała do nieswojego kraju, żerować na tym co zostało tam stwożone, a nie pomagać to tworzyć. Druga sprawa nienawiść nie zawsze do zła. Nienawiść jest po prostu reakcją na zadaną krzywdę, a reakcja ta ma prowdzić do zniszczenia naszego wroga, gdyż nienawidząc go atakujemy go z większą zawziętością. Czy myślisz, że gdy policjanci ścigają mordercę nie zaczynają go nienawdzić co mobilizuje ich do efektywniejszego poszukiwania. To samo jest na wojnie nienawidząc wroga wiemy po co walczymy i jesteśmy zdolni do większych poświęceń. Bardzo dobrym przykładem są Polacy walczący podczas 2 wojny światowej, którzy słyneli ze swojej waleczności, choćby zdobycie Monte Casino, byli oni tak skuteczni właśnie dlatego, że nienawidzili niemców, w przeciwieństwie do amerykanów, którzy nie wiedzieli po co oni mają walczyć. Więc nie gadajcie takich głupot, że nienawiść zawsze prowdzi do zła, to po prostu zależy od tego czy jest uzasadniona czy nie. A co do tego czy reszta skinów nie była inteligentna to po prostu oni tego nie okazywali. To Derek był charyzmatycznym przywódcą i to na nim była prawie cała uwaga skupiona, więc na temat reszty w tym filmie po prostu nie można się wypowiadać.

ocenił(a) film na 7
amon_5

Prosze cie nie porównój żołnierzy z II wojny swiatowej do tych rasistów , nie mieszajmy gówna z marcepanem , nie mieli nawet odwagi pokazać twarzy.Walczyli o swoje racje ale bali sie pokazac twarzy ?. Co do reszty to film dobrze pokazuje ze wsród neonazistów jest paru inteligentych , którzy umieja przemawiac do mas ,werbowac młodych i tak własnie jest naprawde. Jest paru przywódców ktorzy werbuja skinów , a ci z kolei im wierza , albo po prostu nie maja co robic w zyciu wiec napier .... innych bo "są czarni". I zauważ ze teraz zyjemy w czasach pokoju , nie ma zadnej wojny światowej. TE poglądy sa juz nieaktualne. Bo co jak co , ale nie tylko czarni i latonosi czy azjaci zeruja na białych, ale także biali wykorzystuja ich np. do pracy (masz przykład w naszej polskiej stoczni , Koreańczycy z Północy , pracowali za marne grosze ... I nie słyszałem w dzisiejszych czasach o jakims wiekszym ruchu przeciwko białym ... i nie mów ze nienawiśc nie zawsze prowadzi do zła , bo z twojej argumentacji wynika ze zabijanie dla ojczyzny nie jest złem :|

ocenił(a) film na 7
MoRRs_Z_LaSu

Nie potrafie zrozumieć dlaczego nie mam odwoływać się do histori, no właśnie czy zabijanie dla ojczyzny jest złem, na to mamy odpowiedź w histori, to porównanie żołnierzy z II w do marcepana, chyba świadczy o tym, że ich szanujesz. A przecież oni zabijali dla ojczyzny... więc byli źli czy nie? no i kto nie miał odwagi pokazać twarzy, dosyć dawno film oglądałem ale nie mam zielonego o czym teraz mówisz. Co do motywacji reszty skinów to po prostu nic o nich nie wiemy, o czym zresztą pisałem. Co do tego czy nie mamy wojny, to gdy byliśmy w ZSRR też nie było wojny... a przynajmniej tak jak ty teraz, niektórzy upierali się że jest ładnie i pięknie a Rosjanie to nasi przyjaciele. Więc widzisz historia nigdy nie przestaje być aktualna, i należy ją znać by przewidywać przyszłość. O tej stoczni to pierwszy raz słyszę, ale jeśli to prawda to po diabła tu przyjechali? Nie podoba się to won! Gdzie oni chcieli przyjeżdżać do kraju w którym jest tak wyskie bezrobocie i spodziewali się niewiadomo jakiego luksusu. A co do tych ruchów przeciwko białym, to przecież to masz w tym filmie!!! powstali dlatego, że nie mogli się czuć bezpiecznie we własnej okolicy. Zresztą tak właśnie zaczyna wyglądać Ameryka, sprawdź sobie np Detroit jedno z najniebezpieczniejszych miast na śiwcie, sprawdź sobie kto tam teraz w większości mieszka.

MoRRs_Z_LaSu

Co do ruchów przeciw białym, we Francji istnieje duży ruch czarnych rasistów, nazywany czarnym nazizmem, nawołujący do wybicia białych za krzywdy historyczne.

ocenił(a) film na 7
amon_5

No i zupełnie nie rozumiem jakie zamieżenia miał reżyser, gdyż według mnie każdą z tych interpretacji można obalić. Czyżby to reżyser się zamotał z przedstawieniem tego ruchu maił nadzieje, że ludzie po prostu przyjmą to tak jak on to przedstawił. A może właśnie chciał ukazać sens rasizmu, ale ukryć to tak by nie zostać zbojkotowanym przez murzynów i lewaków. Naprawę według mnie tylko to trzymałoby się kupy, albo reżyser się zamotał i mu nie wyszło..., sam nie wiem...

ocenił(a) film na 7
amon_5

sorry coś mi się chyba net zawiesił i myślałem, że przedostatniego posta nie dodało

użytkownik usunięty
amon_5

Człowieku to co tu wypisujesz nadaje się tylko do skasowania:
Po pierwsze: usprawiedliwiasz neonazistów
Po drugie: porównujesz Polaków walczących z miłości do swojej ojczyzny do wypierdków i niedorajdów, którzy sa i bedą tchórzami i wszystkie swoje niepowodzenia będą tłumaczyć żydami, czarnuchami, azjatami etc.; zapamiętaj sobie jedno: wojna rządzi się innymi prawami, a Polacy na Monte Cassino, kiedy już zdobyli klasztor to nie mordowali jeńców tylko częstowali ich papierosami, poczytaj trochę książek;
Po trzecie: nie dość, że usprawiedliwiasz neonazistów to jeszcze Hitlera, "bo dobrze zrobił dla Niemców" coś ci napiszę na temat Hitlera: złodzieja i zbrodniarza, najpierw okradł Niemców nacjonalizując sektor bankowy i co się dało, a potem, jak zaczynało się wszystko sypać napadał na inne kraje, powodując śmierc milionów ludzi, poglądy jakie prezentujesz są nie do przyjęcia, nawet ustawa zakazuje szerzenia treści nazistowskich lub nawołujących do nienawiści rasowej, jeśli usprawiedliwiasz Hitlera, to również całe zło jakie wyrządził
Po czwarte: próbujesz tu wzniecić "merytoryczną" dyskusję, mimo, ze widać, iż już na samym początku chciałeś wyrzucić tu z siebie swoje złote myśli i refleksje
Po piąte: jak już napisałem usprawiedliwiasz rasizm, ideologię nawołującą do nienawiści, i nienawiść samą w sobie, najgorsze z możliwych uczuć, dlatego nie spocznę dopóki ten temat nie zostanie skasowany i nie mam tutaj zamiaru dyskutować o samym filmie, są lepsze tematy do tego;

ocenił(a) film na 7

Czekałem az ktos to napisze :)Sam tego nie mogłem wyrazic lepiej. <beer>

ocenił(a) film na 7

Po pierwsze co do Hitlera, to bylo zdanie historyka (bodajże z Discovery), że Hitler stworzył, z kraju zniszczonego po I wojnie światowej, prawie, że najpotężniejsze państwo w Europie, w końcu tylko Wielkiej Brytani nie podbił. Więc obrażając jego obrażasz wszystkich, którzy z nim walczyli i przegrali.., a co do jego planów, podbijanie innych krajów było od początku jednym z założeń Hitlera. Po drugie faktycznie, może nie trafne było porównanie do wojny, jednak zanim Monte Casino zostało zdobyte trzeba było większość tej zalogi zabić. Co do tej sytuacji w ameryce, to ja rozumiem, że należy znać historię, ale warto też od czasu do czasu zapoznać się z tym co się dzieje obecnie. Otóż dlaczego słyszy się o wojnach gangów w amerycę, o tym, że dziewczynę zabito za to, że nosiła kolor gangu, w oglądanym przeze mnie programie o łowcach nagród ciekawe, ze z reguły szukali murzynów lub latynosów. No i Detroit kiedyś jedno z ważniejszych miast w ameryce, dziś najbardziej niebezpieczne miasto w stanach, i poczytaj sobie przez kogo jest teraz w większości zamieszkiwane. Albo sytuacja we Francji. O tym, że murzyni wznieśli "bunt" przeciwko rządowi, bo nie mają pracy tak jak francuzi im obiecali (a czego u diabła się spodziewali), w Niemczech również przeklinają wszyscy, że sprowadzili do siebie turków. Mam nadzieję, że w tym kraju istnieje demokracja i moj post nie zostanie usuniety, gdyż jest to i była od początku dyskusja na temat filmu, który jest rasistowski i należało podyskutować o tym dlaczego główny bochater został nazistą i dlaczego z tego (według mnie bezsensownie) zrezygnował. Strasznie mnie irytuje właśnie ta natychmiastowa odraza do rasizmu. Dlaczego nikt wogóle nie chce słuchać argumentów na ten temat, ale również nie potrafi w żaden sposób zaprzeczyć i z tego powodu właśnie robią coś w stylu poskarżenia się adminowi. Skoro to co mówie nie ma sensu to spróbuj zaprzeczyć moim argumentom, zauważ, że staram się być jak najbardziej konkretny i nie używać żadnej ideologi, którą właśnie posługujesz się ty. Po prostu masz wpojone, "że nazi jest fe", (czy coś w tym stylu) i tego się trzymasz. Według mnie prawda nie boi się dochodzenia i dlatego usiłuję was zmusić do myślenia, jedank w większości tak jak twierdził Nietzche "nie da się przekonać dowodami tych, którzy uwieżyli bez nich", jednak ja będę dalej probować, gdyż gdy sytaucja będzie wyglądała tak jak USA (czyli tak jak to ukazane jest w filmie) będzie już za późno...

ocenił(a) film na 10
amon_5

witam, wtrącę moje trzy słowa do Waszej dyskusji.

Film mi sie podobał gdyż, moim zdaniem pokazuje jak niewielkie a zarazem ogromne są różnice między (wybaczcie sformułowanie ) "rasami". W filmie są, moim zdaniem (wybaczcie ale będę to podkreślać), dwie postacie które są bardzo do siebie podobne, mianowicie: Derek-skin który ma podstawy do nienawidzenia murzynów i ten Murzyn w więzieniu. Oboje przynależą do innych kultur, ale potrafią się od tego zdystansować. Przykład 1: na boisku Derek jest zaczepiany przez murzyna (który przegrał) i nie reaguje na to.Przykład 2: Murzyn (ten który pomógł Derekowi w więzieniu) nie stawia odrazu krzyżyka na skinie ze swastyką na piersi tylko próbuje sie z nim dogadać nie bacząc na jego uprzedzenia. To pokazuje, że w każdej grupie znajdzie się osobnik myślący (lub tez podobny do nas samych).

Nawiązując do Waszej dyskusji, jestem osobą przekonaną, że każdy ma swoje miejsce na ziemi, a jeśli już wyjeżdża do innego kraju (kontynentu), powinien uszanować inną kulturę i obyczaje, nie wspominając już o prawie. Niestety, niektóre społeczności("kultury") nie wykazują tego szacunku za granicami swojego kraju. Mam na myśli (wyżej wymienionych) turków w Niemczech. W zeszłym miesiącu odwiedziłam ten piękny i spokojny kraj i niestety różnice w kulturze widać prawie na każdym rogu. Na przykład: piękne, czyste miasteczko, domy odremontowane, ogródki zadbane, a już kilka ulic dalej parę domów pomalowanych w jakieś bazgroły, "ztjuningowane" golfy z ryczącymi na całą okolice głośnikami, przed nimi banda brudnych, pijących alkohol turków charka na chodnik z pięknej kostki chodnikowej, wokół syf, brud i ogólnie wielki śmietnik. A przerażone starsze Niemki (z pobliskiego domu starców ) przechodzą na drugą stronę ulicy obrzucane wyzwiskami i śmiechem pijanych turków. I to się nazywa szacunek (nie mówię już do starszych) ale dla kraju który ich przygarnął?? który dał im dom? coś tu nie tak. Przepaść między tymi kulturami jest ogromna!! Jeśli chodzi o Stany to nie trzeba daleko w przeszłości szukać, wystarczy spojrzeć na Nowy Orlean, przed huraganem "Katrina" było już tam niebezpiecznie (większość biednych dzielnic była zamieszkana przez murzynów), ale po kataklizmie było tam piekło! słyszałam w tamtym czasie wypowiedź jakiegoś murzyna, że policja nie pomaga ( z tyłu w kadrze był właśnie okradany sklep przez samych czarnych), a w czym miała pomóc? Policja by tam pojechała i odrazu by ich zabito bądź przepędzono! Jakby się mieszkańcy zachowywali wtedy jak ludzie a nie jak zwierzęta , to by pomogli, a tak bali sie o własne życie!! to zrozumiałe!! do zniszczonego miasta powróciły jako pierwsze czarne gangi narkotykowe.Ze 161 ofiar morderstw popełnionych w 2006 roku aż 131 to młodzi Murzyni. Tak jak ich zabójcy lub podejrzani o dokonanie zbrodni. To chyba o czymś świadczy...

Co do usunięcia postów hkmp57 to myślę że to przesada! Moim zdaniem wyraził tylko swoje zdanie i na temat filmu i na temat zagadnięć tegoż filmu.Moim zdaniem, próbował dowiedzieć się co Wy myślicie na temat jego spostrzeżeń . No cóż....ale to tylko moje zdanie.
pozdrawiam

użytkownik usunięty
fariatka

Słuchaj facet problem mniejszości rasowych w krajach Zachodu to jedna sprawa, a próba usprawiedliwania skinheadów to druga. ZA przeproszeniem gówno mnie obchodzi, że wyraziłeś poglądy jakiegoś historyka ( i jeszcze się przyznajesz i podpierasz "autorytetem "Discovery"), jak pwotórzysz poglady Hitlera to mam siedzieć cicho? Nie wiem jak tu się odnieść do tekstu typu " załogę trzeba było wybić" (jakbyś nie wiedział Nimecy wycofali się ze wzgórza, zostali tylko ranni). Zastanów się czy Polacy, którzy wlaczyli na Monte Cassino chcieliby byc porównywani do skinów albo innych szajbusów. Trochę szacunku, bo tymi porównywaniami obrażasz ich pamięć. Co do twoich "przemysleń" na temat mniejszości rasowych to napiszę ci jedno: jeśli uważasz, ze jedynym rozwiązaniem są skini ich bojówki to gratuluję poglądów.
A do przedmówcy skoro uwazasz, ze nie powinno się skasować postów twojego pupila to powiedz mi czy zgadzasz się z jego stwierdzeniem tzn. dobrze, ze głowny bohater filmu wygonił z domu Żyda? Oczywiście, że w Nowym Orleanie policja zawaliła i to na całej długości: policjanci dezerterowali w dużych ilościach. Jasne piszcie dalej, że skini są ok, walczą o słuszną sprawą, słusznymi środkami, nienawisc do innych nacji i ras jest pięknym, kreatywnym uczuciem. Na koniec napiszę jedno odnośnie skinów: według ostatnich badań naukowych, mogę poszukać źródeł, jesli ktoś nie wierzy, większość z nich wstępuje w te kręgi tylko ze względu na mozliwość robienia zadym i bijatyk, ideologia nie jest dla nich ważna, tyle o szlachetnych skinach. Białej sile nieudaczników, tchórzy i frustratów.

użytkownik usunięty

Chłopie i co ty piszesz, że tylko Wlk.Brytanii nie podbił o Związku Radzieckim zapomniałeś?Poza tym doprowadził Niemcy do ruiny, klęski i poniżenia, podziału i zniewolenia. Wybitny strateg i polityk.

użytkownik usunięty

I k*****wa co to za filozofia: obrażając Hitlera obrażam wszystkich których pokonał. Czyli jak obrażam Hitlera to obrażam miliony ofiar obozów koncentracyjnych i milony ofiar wojny. Może pomnik mu trzeba postawić i znicz zapalić w dniu jego urodzin? Co ty bredzisz człowieku? Mam nie obrażać człowieka, który w tchórzliwy sposób, nie wypowiadając przedtem wojny napadł na mój kraj, wymordował miliony moich rodaków,, członków rodzin, okupował, spalił polskie miasta, zrobił z mojego kraju cmentarzysko Żydów. Tak należy mu się za to szacunek i poważanie...

użytkownik usunięty

I na koniec: w czasie powodzi w Polsce w 97 roku bodajże, zdarzyło się wiele przypadków szabrownictwa i złodziejstwa. Czy temu też sa winni Murzyni?

ocenił(a) film na 10

witam,
po pierwsze: nikt nie jest moim pupilkiem!!( pierwszy raz się z Wami spotykam na tym forum i nigdy z nikim wcześniej nie miałam styczności)
po drugie: nie widziałam, aby ktoś gdzieś napisał, że wygonienie z domu Żyda było dobre? ale jeśli chodzi o sam fakt tzn. czy ja bym wygoniła z domu Żyda:NIE, nie wygoniłabym go, porozmawiałabym z nim ciekawa jego racji, gdyż nie znam żadnego Żyda.
po trzecie: NIE napisałam i NIE napisze, że "skini są ok, walczą słusznymi środkami, nienawiść do innych nacji i ras jest pięknym, kreatywnym uczuciem" bo tak nie uważam.
po czwarte: gdybym była na miejscu amerykańskie Policji i miała iść na taką misje jak "czyszczenie " Nowego Orleanu tez bym się bała (nawet o swoje życie) i nie poszła bym na pewno. Huragan "Katrina" zniszczył policyjne laboratorium i magazyny, a w nich tysiące dowodów. W efekcie na wolność musiano wypuścić kilkuset przestępców. Pytanie retoryczne: myślisz, że nie mściliby się na policjantach? Cytat z jednego z artykułów :"Ponieważ laboratorium jest wciąż nieodbudowane, badanie np. próbek narkotyków znalezionych przy gangsterach trwa wiele dni. Dzięki temu co miesiąc z aresztów wychodzi kilkaset osób schwytanych przez policję z narkotykami, ponieważ wygasa okres, w którym można im postawić zarzuty." Co mieli zrobić? Aresztować ludzi a po paru dniach ich wypuszczać, żeby na następny dzień ich znów aresztować (lub zginąć przez zemstę )?? Moim zdaniem(będę to powtarzać do znudzenia), to była sytuacja bez wyjścia, bo albo zachowują się jak ludzie i dają sobie pomóc, albo kradną, niszczą i zabijają się na wzajem... jak widać wybrali druga opcje.

Bardzo proszę, to jest kulturalna rozmowa i proszę bez jakichś takich dziwnych insynuacji i cynizmu. Nie porównujmy powodzi w Polsce do huraganu w Stanach. Jak sam napisałeś "zdarzyło się wiele przypadków szabrownictwa i złodziejstwa", właśnie ZDARZYŁO SIĘ. A w Nowym Orleanie było to nagminne. Poza tym, nie było w Polsce żadnego morderstwa. A tam aż 161!!! TO jest przerażające !! Nie wiem, zgaduje, może jakieś pierwotne instynkty zapanowały nad tymi ludźmi... nie wiem. Każdy przedstawia swoje racje i zdanie, można o nich dyskutować .

"według ostatnich badań naukowych, mogę poszukać źródeł, jesli ktoś nie wierzy, większość z nich wstępuje w te kręgi tylko ze względu na mozliwość robienia zadym i bijatyk, ideologia nie jest dla nich ważna," nie musisz szukac, bo moim zdaniem, tak właśnie jest. Niestety jest to wina dzisiejszej rzeczywistości. Młodzież nie ma gdzie grać, gdzie się spotykać, wybierają sobie najłatwiejsze sposoby spędzania wolnego czasu, czyli jakieś głupie bijatyki, walki 10 na 1 , a usprawiedliwiają to właśnie "nienawiścią do innych ras " itp(nie mając pojęcia czym właściwie jest). Potem ludzie widzą jakiegoś łysego młodego człowieka i już maja o nim złe zdanie, że to jakiś wariat z pseudoideologią. jak to mawiał Henry Ford:"Myślenie jest najcięższą ze wszystkich prac
i to jest zapewne przyczyną,
dla której tak mało ludzi się nim zajmuje " ... miał rację

pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
fariatka

Piszesz że w Polsce zadnego morderstwa nie było ?! wynika z tego , i z tej twojej wypowiedzi ze tylko murzyni mordują :| Pozatym sa ideologie które same w sobie powinny byc zakazane, tak jak rasizm i inne gówna stworzone przez Hitlera i jemu podobnych . Myslisz ze Polacy jak pojada to sie zachowują bo nie sa czarni ? Pozatym policjant jako ze sam wybrał taki zawód nie powinien odmawiać udziału w akcji bo sie boi :|
Pozatym golenie głowy , i stylyzowanie sie na skina jest równoznaczne z tym ze sie podziela takie same poglady jak inni skini.
w sumie te ideologie mozna sprowadzic do jednego
"On nie ma prawa zyc jak inni ludzie bo ma inny kolor skóry niż biały"
Pozatym hkmp w tym filmie widział tylko słusznosc racji skinów , a nie dostrzegł ze jednak "czarnuchy i skośnookie" tez miały swoje racje :|

ocenił(a) film na 10
MoRRs_Z_LaSu

witam,
Napisałam, że w Polsce nie było żadnego morderstwa w czasie tej powodzi (może nie dość jasno to napisałam, ale chodziło mi o czas powodzi-wybacz mój błąd). Chodziło mi także o to, że w Polsce nikt nie skutków wykorzystał tej tragedii, jaką była powódź, do własnych celów i załatwienia swych porachunków. W Nowym Orleanie niestety tak było.
Wracając do mordujących murzynów pisałam o tej sytuacji w Nowym Orleanie. Po powodzi Polska się pozbierała w miarę szybko i nie ma teraz śladów po "wielu przypadkach szabrownictwa i złodziejstwa". A Nowy Orlean jest uznawany z najbardziej niebezpieczne miasto w Stanach.
Coś o rasizmie(znalazłam na jednym z forów jakiejś Amerykańskiej gazety-NIE NAZI):"A ze w USA rasizm polega na tym, ze murzyn może chodzić po "białej dzielnicy" nawet w nocy i nic mu sie nie stanie, natomiast żadnemu białemu nie radze iść do czarnej dzielnicy nawet w dzień. To jest właśnie rasizm w wydaniu Afroamerykanów". Pozatym, jak łatwo znaleźć, ze wszystkich 1.700.000 międzyrasowych przestępstw w ciągu roku, 90% z nich to przestępstwa popełniane przez Czarnych na Białych(w USA).

Nie uważam, że tylko murzyni mordują. Jak napisałam w którymś z postów wyżej, w każdej grupie znajdzie sie osoba która mówi i myśli inaczej. Jasne jest, że wśród białych ludzi też są mordercy, psychole czy jak kto woli. Nie twierdze że tak nie jest. Nigdy nie wiadomo co komu strzeli do głowy.
Natknęłam się na artykuł o zabójstwie niejakiego Darrela Johnson'a. Oto fragment: "70 letni mężczyzna został powalony i pobity na śmierć przez murzyna. Matka oskarżonego wykrzykiwała w sądzie, że nic takiego się nie stało bo staruszek i tak by niedługo umarł." :-/

Znowu się rozpisałam:-/. Co do wyboru zawodu policjanta, ludzie wybierają go, żeby pomagać ofiarą przestępstw a nie chronić jednego popaprańca przed drugim(nie mówię tu tylko o czarnych). Pozatym przypuszczam,że wszyscy dezerterujący policjanci (w Nowym Orleanie) nie byli tylko biali.

I na koniec- co masz na myśli mówiąc "stylizuje się na skina"?? Ja nie uważam, że jeśli ktoś się ogoli na łyso to podziela poglądy ze skinami. Chociażby Bruce Willis.
pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
fariatka

Zapomniałam dodać, to co widział hkmp to jego sprawa, myślę że postanowił sie podzielić swoimi spostrzeżeniami na filwebie bo po to te forum jest, prawda? Wy dzielicie się swoimi, ja swoimi, a Hkmp swoimi. dzięki pozdrawiam serdecznie:-)

użytkownik usunięty
fariatka

Nie wiem co ty chcesz udowodnić: że skini są ok?
Nie rozśmieszaj mnie stwierdzeniami, że policjanci są od tego aby pomagać ofiarom przestępstw (nie wiem w jakim kraju). A już w ogóle rozwaliłaś mnie stwierdzeniem, że wszyscy policjanci z Nowego Orleanu nie byli biali, chociaż sama jesteś przewrażliwiona na punkcie insynuacji, lol!]
Napisz do czego zmierzasz: Murzyni to dzikie zwierząta, skini to zdrowy odruch społeczeństwa? . Nikt tutaj nie twierdzi, że Murzyni są spoko i sa bardzo pokrzywdzeni przez los ;) Tylko niech nikt mi nie wciska kitu, że skini są ok, Hitler był wspaniałym człowiekiem, a żyda dobrzez jest wygonić z domu, jeśli tylko przekroczy jego próg.
Dwóch uczestników tej debaty "zakłada" sobie, że ja coś myslę i potem prowadzi jakąs "merytoryczną" dyskusję. Jeżeli ktoś usprawiedliwia skinów ( bo o nich rozmawiamy) tym, że w Nowym Orleanie policja nie potafiła utrzymać porządku to proszę wybaczyć: Czy leci z nami pilot?

ocenił(a) film na 7
fariatka

Nie napisałem ze tylko golenie na łyso to stylizacja na skina ...
glany z białymi sznorówkami , kurtki z naszywkami faszystowskimi , chyba wiesz jak wyglada skin ? wyleciałas z tym B Willisem ..

ocenił(a) film na 10
MoRRs_Z_LaSu

Witam,
Myślę, że najwyższy czas zakończyć tą dyskusję. Jednakże chciałabym po raz ostatni odpowiedzieć na Wasze posty.
Moim zdaniem, policja jest od tego aby pomagać ofiarą i łapać przestępców (co za tym idzie bronić przed nimi praworządnych ludzi). Co do policji z Nowego Orleanu naprawdę uważasz, że wszyscy byli biali?!? Że tylko biali policjanci dezerterowali a czarni "wkraczali niosąc pomoc"?!? Przecież w Amerykańskiej policji są i biali i murzyni.

Chciałam, abyście nie tyle zrozumieli, co spojrzeli na temat ze strony, chociażby hkmp i ludzi jemu podobnych. Abyście zobaczyli, że są przyczyny dla których niektórzy ludzie mogą mieć uprzedzenia do innych "ras" (nie lubię używać takiego sformułowania). Każde uprzedzenie musi z czegoś wynikać. Nie mówię to o tych 90% młodych skinów (jak ktoś słusznie zauważył), bo oni w nic nie wierzą i są obojętni na to, że jednego dnia stłuką cygana, a z drugim następnego dnia gadają w jednej ławce w szkole.
Jeśli chodzi o Hitlera to uważam, że był genialnym mówcą i nic poza tym. Nie uważam, że był wspaniałym człowiekiem i nigdzie nawet o nim nie wspomniałam (nie wiem skąd pomysł ,że tak uważam). Jeśli chodzi o Żyda, już WCZEŚNIEJ napisałam: "NIE, nie wygoniłabym go, porozmawiałabym z nim ciekawa jego racji, gdyż nie znam żadnego Żyda. " Przy okazji, Kuba Rozróba, czemu masz Adolfa Hitlera dodanego do ulubionych? Tak z czystej ciekawości pytam.

"Dwóch uczestników tej debaty "zakłada" sobie, że ja coś myslę i potem prowadzi jakąs "merytoryczną" dyskusję"- jeśli ja jestem jednym z tych uczestników, to wybacz, ale ja nic sobie nie zakładam tylko opieram się na Twoich wypowiedziach.

MoRRs.Z.LaSu wybacz, masz rację, niepotrzebnie to napisałam. Wyskoczyłam z tym jak "Filip z konopi".

To chyba tyle... Pozdrawiam i dowidzenia zarazem.

użytkownik usunięty
fariatka

Co do policjantów wcześniej sama napisałaś, że mają obowiązek "pomagać ludziom". Jak dla mnie to trochę ograniczyłaś ich obowiązki. oczywiście na pożytek swojego wywodu. Nie wiem czy wśród nowoorleańskich policjantów byli jacyś Murzyni. Ty tego też nie wiesz, co sama przyznajesz,a i tak sugerujesz jakoby ci co zdezerterowali byli Murzynami. Insynuacja w najgorszym wydaniu.

"Przy okazji, Kuba Rozróba, czemu masz Adolfa Hitlera dodanego do ulubionych? Tak z czystej ciekawości pytam."

Skoro się tutaj więcej nie pojawisz to nie muszę odpowiadać.

"Nie wspominając o związku radzieckim miałem na myśli to, że prawie podszedł pod granicę kontynentów ale chyba tą granicę sobie przesunełem."
Podszedł pod granicę kontynentów...WOW.A jak to się wszystko skończyło?
Wychwalanie Adolfa Hitlera wydaje mi się absurdalne, nawet w przypadku ludzi o poglądach nazistowskich. Jak można pocziwiać człowieka, który doprowodził swój kraj i swoich rodaków do potwornej klęski i poniżenia i nie tylko ze względu na wojenną porażkę, ale również największa w historii eksterminację ludności cywilnej. Niemcy po Hitlerze mają kaca do dzisiaj.

ocenił(a) film na 7

Tak mają kaca do dziś i w zasadzie wszyscy rasiści powinni go za to przeklinać. Jednak on pokazał co można uczynić w kraju zjednoczonym narodowo, właśnie czyniąc z niego największą potęge militarną, zauważ również, że co do interwencji ameryki, to spiepszyli sprawę japończycy, wprawdzie niemcy zostali pokonani pod Stalingradem, ale potem stawiali jeszcze bardzo silny opór zarówno amerykanom jak i rosjanom. Co do tej eksterminacji to faktycznie była zbrodnia, rozumiem ich wypędzić jednak to było przegięcie. Ale jednak znowu odwołam się do Stalina i Guevery ale to porównanie już napisałem.

ocenił(a) film na 7

Nie wspominając o związku radzieckim miałem na myśli to, że prawie podszedł pod granicę kontynentów ale chyba tą granicę sobie przesunełem.

ocenił(a) film na 7

eee..? problem mniejszości narodowych to jedno, a usprawiedliwianie skinheadów to inna sprawa? Przecież właśnie ruch skinheadów nazistów (bo badania możesz sobie odpuścić, istnieją również skinheadzi Oi, czy cos takiego, którzy popierają ideologię punków, no i im na pewno chodzi tylko o rozrubę) powstał z tego powodu by zrobić coś z mniejszościami narodowymi. Zastanów się co ci ludzi mogą zrobić. Rząd nic nie robi bo boją sie właśnie porównania do Hitlera i nazwania rasistami, natomiast policja woli omijać te miejsca szerokim łukiem. Więc co ci ludzie mogą zrobić bez pracy, wiedząc, że każdy dzień może być ich ostatnim. Jedyne co im zostaje to walka. Dla przykładu co mogą zrobić Palestyńczycy, których posiadłości zostały zabrane przez Żydów, no proszę jakieś propozycję w jaki sposób mogą oni się bronić? Skoro nie bojówki to co u diabła. Spróbuj się wczuć w ich rolę. No i już mam dosyć tego, że żołnierze walczący pod Monte Casino obrazili by się za porównanie do rasistów (jeszcze raz powtórzę, że nie należy porównywać ich do wszystkich skinheadów) gdyż oni nie byli w roli ludzi, którzy właśnie mieszkają w dzielnicach zdominowanych przez imigrantów, tak samo jak ty, no i ja, tyle że ja właśnie korzystam z doświadczenia tych ludzi. A co do Hitlera, to jestem w stanie zrozumieć dlaczego wszyscy dostają białej gorączki gdy tylko o nim usłyszą, chociaż kilku nie zauważyło, że chciałem byście spojrzeli na to ze strony niemców, ale mniejsza o to więc, dlaczego nie ma takiej samej reakcji na Stalina i Che Guevere? Przecież to również byli zbrodniarze, ale mimo to bez trudu można kupić koszulkę z CCCP, sierpem i młotem, czy drugim wymienionym. A gdy zapytamy dlaczego je noszą, dotaniemy odpowiedź że chodzi o socjalistyczną ideę, no i właśnie macie odpowiedź dlaczego niektórzy powołują się na Hitlera, którego najważniejszymi ideami były niemcy dla niemców i zniszczenie komunizmu.

ocenił(a) film na 10
amon_5

witam, kolejny raz dałam się podpuścić.
Kuba Rozróba chyba jesteś przewrażliwiony!! Chodziło mi o to, że nie tylko biali policjanci dezerterowali!!!! Z Twojej wypowiedzi wnioskuje, że uważasz iż było inaczej. Przecież w USA jest równouprawnienie "ras", i są policjanci biali i czarni. Jak dezerterowali to razem a nie podzieleni w grupy, przypuszczam, że nikt nawet nie zwracał uwagi na innych czy są biali czy czarni.NIC NIE INSYNUUJE I NIE INSYNUOWAŁAM!! Co do zadań policjantów, jak sam napisałeś napisałam, że powinni "pomagać ludziom" (nie będę przecież wymieniać wszystkich zadań z którymi się spotykają)!!!
Chyba będę tu dalej zaglądać, gdyż dalej mnie, nie tyle atakujesz, co prowokujesz! Teraz chyba możesz wyjaśnić dlaczego ma Hitlera w ulubionych, skoro myślisz, że ni był niczym innym jak morderca i zbrodniarzem???

pozdrawiam

użytkownik usunięty
fariatka

"Kuba Rozróba chyba jesteś przewrażliwiony!! Chodziło mi o to, że nie tylko biali policjanci dezerterowali!!!! Z Twojej wypowiedzi wnioskuje, że uważasz iż było inaczej."
Ok, to już nie tylko biali dezerterowali, jest jakiś postęp, bo kilka postów wcześniej sugerowałaś, że dezerterowali, bo byli czarni. Biorąc po uwagę rachunek prawdopodobieństwa mogę podpisać się pod zdaniem "Nie tylko biali dezerterowali".

"Przecież w USA jest równouprawnienie "ras", i są policjanci biali i czarni. Jak dezerterowali to razem a nie podzieleni w grupy, przypuszczam, że nikt nawet nie zwracał uwagi na innych czy są biali czy czarni."
Nie zgodzę się z tobą w USA nie ma równouprawnienia ras, murzyni mogą mieć gorsze wyniki na egzaminach na studia, do policji, do straży pożarnej, ale za czarny kolor skóry dostają bonusa i lepsi nieczarni odpadają. To jest na pewno frustrujące dla "białych" i moim zdaniem poniżające (i to bardzo) dla murzynów.Amerykanie wpadli w pułapkę poprawności politycznej, z drugiej strony królują tam stereotypy. Tylko dla mnie rozwiązaniem nie są bojówki ograniczonych umysłowo skinheadów, którzy chcą się dowartościować bijąc innych ludzi. W ogóle co to za gadki: biedni biali nie mają pracy itd. w Polsce nie ma pracy więc ludzie wyjeżdżają na Zachód, nie siedzą i nie narzekają jak to jest im źle i kto jest temu winny, biorą sprawy w swoje rece. Na świecie jest wielu ludzi, którzy każde swoje niepowodzenie zwalają na innych, tacy są skini np.
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8782538&rfbawp=1174504196.44 1&ticaid=136d5
No tak imigranci to zaiste wielki problem w Polsce, mają prawo czuć się zagrożeni...
Hitlera umieściłem w Uluibionych ,bo
a) ma bogatą filmografię;
b) był niezłym komediantem (potrafię to docenić);
c) chcę prowokować userów,lubię jak biorą mnie za innego niż jestem;

użytkownik usunięty
amon_5

Ruch skinów powstał "by zrobić coś z mniejszościami narodowymi". Uwielbiam słowo coś.
"Zastanów się co ci ludzi mogą zrobić."
Są na pewno ciekawsze rzeczy niż bicie obcokrajowców, można na przykład poszukać pracy...
"Rząd nic nie robi bo boją sie właśnie porównania do Hitlera i nazwania rasistami, natomiast policja woli omijać te miejsca szerokim łukiem."
To nie jest merytoryczny argument.

"Dla przykładu co mogą zrobić Palestyńczycy, których posiadłości zostały zabrane przez Żydów, no proszę jakieś propozycję w jaki sposób mogą oni się bronić? Skoro nie bojówki to co u diabła. Spróbuj się wczuć w ich rolę."
Empatii mnie nie brak, ale to znowu nie jest argument merytoryczny, bo w stylu "byłbys za kara smierci gdyby zabili ci matkę".Odwołujesz się do emocji, manipulatorze :P

"No i już mam dosyć tego, że żołnierze walczący pod Monte Casino obrazili by się za porównanie do rasistów (jeszcze raz powtórzę, że nie należy porównywać ich do wszystkich skinheadów) gdyż oni nie byli w roli ludzi, którzy właśnie mieszkają w dzielnicach zdominowanych przez imigrantów, tak samo jak ty, no i ja, tyle że ja właśnie korzystam z doświadczenia tych ludzi."
Wojna to wojna... nie można jej przyrownywać do czasów pokoju. A porównywanie skinheadów do bohaterów Monte Cassino wymaga wielkiej ekwilibrystki umysłowej.

"A co do Hitlera, to jestem w stanie zrozumieć dlaczego wszyscy dostają białej gorączki gdy tylko o nim usłyszą, chociaż kilku nie zauważyło, że chciałem byście spojrzeli na to ze strony niemców, ale mniejsza o to więc, dlaczego nie ma takiej samej reakcji na Stalina i Che Guevere?"
Nie wiem może, to spisek. Masonów z UE, Żydów (wielu z nich było komunistami)? Nie ma takiej reakcji, bo ludzie są niedouczeni. Stalin to jeszcze Stalin, przynajmniej wojnę wygrał, ale Che Guevara to zwykły nieudacznik, ale fajnie wygląda na podkoszulku i nie kojarzy się z masowymi mordami.Poza tym znam ludzi o poglądach skrajnie antykomunistycznych noszących koszulki z Marksem, Engelsem i Leninem, dla beki.

"Przecież to również byli zbrodniarze, ale mimo to bez trudu można kupić koszulkę z CCCP, sierpem i młotem, czy drugim wymienionym. A gdy zapytamy dlaczego je noszą, dotaniemy odpowiedź że chodzi o socjalistyczną ideę, no i właśnie macie odpowiedź dlaczego niektórzy powołują się na Hitlera, którego najważniejszymi ideami były niemcy dla niemców i zniszczenie komunizmu."
To Hitler nie był socjalistą?

ocenił(a) film na 10

Witam,
W zdaniu "Pozatym przypuszczam,że wszyscy dezerterujący policjanci (w Nowym Orleanie) nie byli tylko biali." nie było żadnej insynuacji. Staram się pisać czystko i zrozumiale dla wszystkich, nie używając insynuacji, podtekstów i sugerowania czegokolwiek. Ale dobra, skończmy z tematem Amerykańskiej policji. Wniosek taki, że się zgadzamy (przynajmniej co do tego :-)). Biali i czarni policjanci dezerterowali.

"murzyni mogą mieć gorsze wyniki na egzaminach na studia, do policji, do straży pożarnej, ale za czarny kolor skóry dostają bonusa i lepsi nieczarni odpadają. To jest na pewno frustrujące dla "białych" i moim zdaniem poniżające (i to bardzo) dla murzynów". Czy tak jest- nie wiem. Jeśli tak jest to zgadzam się z Tobą, że musi to być bardzo frustrujące dla białych i poniżające dla murzynów. Jeśli tak jest to przypuszczam, że "egzaminujący" (czy ci którzy wybierają najlepszych), boją się oskarżeń ze strony czarnych właśnie o rasizm! Murzyni żyjący w Stanach, ciągle rozpamiętują i przypominają niewolnictwo. Przypuszczam, że Amerykanie są już tak przewrażliwieni na tym punkcie, ze wolą już oblać, jak to napisałeś, lepszego nieczarnego niż narażać się na oskarżenia. To samo jest z Żydami. Rozpamiętują holokaust. Ostatnio rozmawiałam z pewnym starszym panem (niemcem) właśnie o żydach. Byłam ciekawa jak uważają w tej kwestii starsi Niemcy. Powiedział mi, że woleliby zapomnieć o piekle II wojny, ale się nie da, gdyż w przy każdej okazji żydzi mówią o holokauście(czy w telewizji jakichś wywiad czy spotkany na ulicy). A młodych to nie interesuje, dla nich to stare czasy, nie wiążą się z nimi. Zapytałam o to samo kolegę niemca. Odpowiedział mi, że żydzi mogliby już skończyć biadolić i powinni wziąć się w garść i się otrząsnąć. Mają dość obwiniania ich o II wojnę.Każde oskarżenia ze strony żydów biorą do siebie. Myślę, że tak właśnie powstaje antysemityzm. Ale to tylko moje zdanie.

Dzięki za wytłumaczenie dlaczego masz Hitlera dodanego do ulubionych(to jednak jesteś prowokatorem;-D)
pozdrawiam

ocenił(a) film na 7

Chodzi mi o marksizm jak określał to Hitler i uważał, że to zaraza którą trzeba zniszczyć - mój błąd. Co do Stalina to uważam, że masowy morderca nie jest tematem do robienia sobie żartów, w ten sposób rzecz jasna. Co do bezrobocia w Polsce to tutaj bezpośrednią przyczyną nie są imigranci, nie wygląda to tak, jak w USA, że bezpośrednią przyczyną jest właśnie zalanie tego kraju przez imigrantów. Co do szukania pracy to może jej po prostu nie być i w naszym kraju też wielu nie pracuje bo pracy nie ma. Natomiajst jeśli chodzi o Palestyńczyków to nie jest powoływanie się na emocję, a twój przykład nie odwołuje się do sytuacji, gdyż zabitej matki nic nie jest w stanie nam zwrócić, natomiast ta ziemia dalej będzie na swoim miejscu i można o nią walczyć. Więc pomyśl znalazłeś się w okupowanym kraju i co robisz? I podejdź do tego racjonalnie a nie emocjonalnie. No i wy nadal do tego podchodzicie z naszego Polskiego punktu widzenia, gdzie murzyna widać od czas i jest egzotyczną atrakcją. Jedynymi imgrantami, których skutki możecie odczuć to cyganie teraz nazywani romami, bo cygan się (słusznie) źle kojarzył. Moja rodzina miała z nimi kontakt, który ograniczył się do kradzieży i zastraszania z ich strony, ale was widzę to nie dotkneło. Więc spróbujcie się w czuć w rolę tych ludzi, gdyż czym to się różni od okupacji nie ma pracy (bo taniej jest zatrudniać imigrantów), nigdzie nie można czuć się bezpiecznie gdyż w każdej chwili możemy dostać kulkę bo ktoś będzie chciał zabrać nam pieniądze, natomiast nasze dzieci uzależniają się od narkotyków masowo sprzedawanych przez imigrantów. Aż ręce opadają na to jacy wy jesteście ograniczeni i krótkowzroczni, gdyż wciąż mimo mojego wysiłku wszyscy patrzą na to z punktu widzenia tego kraju i nie jesteście w stanie pojąć jak szybko to się może zmienić. A żeby nie było to ja jestem hkmp57, tyle, że zmieniłem ksywę na właściwą.

ocenił(a) film na 10
amon_5

Witam, mylisz się twierdząc,że nie nie spotkało mnie nic złego ze strony cyganów, czy jak ładnie nazwałeś "romów". Otóż mieszkam na Śląsku i niestety jest tu bardzo dużo cyganów. Sterczą na ulicach i chleją, a wieczorem jak już są strasznie pijani to lezą środkiem ulicy i drą sie na siebie nawzajem w tym ich języku, nie dając innym spać. Ohyda. Parę razy w autobusie jakichś młody cygan próbował mnie okraść, raz pijany cygan chciał palić papierosa w autobusie i zaczepiał każdego o ognia. Jak się wydarłam po nim, że palić to ma sobie na zewnątrz a nie wśród kulturalnych ludzi, to zaczął mnie wyzywać od najgorszych. Całe szczęście, że zaraz był przystanek i można go było wypchnąć na ulice. kiedyś pracowałam w barze, pewnego wieczoru jak już się zbieraliśmy trzech brudnych, naćpanych klejem cyganów chciało nas okraść, przy okazji niszcząc ogrodzenie i drzwi. Mogę tak wymieniać bez końca... Nie chciałam pierwsza poruszać tego tematu, ale jak już zacząłeś to się dołączę. Napewno będę wozić córkę do przedszkola, gdyż nie chcę aby oglądała tych ludzi(choć mam ochotę nazwać ich inaczej). Mam straszne obrzydzenie do nich i ich kultury bycia. Chleją alkohol a ich dzieci żebrzą na chleb(w rzeczywistości na chlanie dla rodziców), wyzywając jak im się nie da!! Narazie to tyle...

pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
fariatka

No i właśnie tak to jest z imigrantami. Zauważ jednak, że są tu ludzie, którzy nie mieli z nimi do czynienia i dlatego nie są w stanie zrozumieć problemu.

ocenił(a) film na 9
amon_5

Witam,teraz Ja pozwalam sie wlaczyc do dyskusji.Co do samego filmu to u Mnie ma 9/10.Na poczatku dobre mocne kino z biegiem czasu okraszane typowym amerykanskim patriotycznym kiczem ale...no wlasnie film sklania do myslenia(Stad ta dyskusja(przez niektorych blednie zinterpretowana)).Bo co ciekawe nie jest to myslenie na temat naszych uprzedzen czy nienawisci,zeby starac sie byc "lepszym" itp.Chodzi o przekaz filmu.Jako autor tego postu wychwyciles i uzasadniles ze film kuriozalnie nie jest antyrasistowski.Ja mam podobne wrazenie,jednak kilka rzeczy Mi nie pasuje.

1)Jak zauwazylem w Amerykanskim kinie o tematyce uprzedzen na temat rasy zbytnio szafuje sie znakami SS,osoba Hitlera czy ideologia Nazizmu.Spycha sie to do jednego wora wspolnie z antysemityzmem,rasizmem i ideami narodowymi.Jest to moze latwy przekaz (gdzie czarne jest czarne a biale jest biale;))ale tylko dla idiotow z USA,dla Mnie to zwykly kicz.Tak jest takze w tym filmie.Wedlug Mnie gadzety nazistowskie czy tatuaze jakie nosza bohaterowie(przedstawieni jako ludzie inteligentni) tego filmu walczacy o lepszy kraj i jutro dla swoich dzieci czynia z nich zwyklych kretynow.

2)Zastanawia Mnie irracjonalne zachowanie glownego bohatera,ktory odstepuje walki o sprawe w momencie kiedy wszystko tak naprawde dopiero sie zaczyna i kiedy widzi,ze takze na swoim podworku czaja sie czarne owce.Zamiast wyciagnac z tego wnioski ze pewne formuly nie zdaja rezultatu,uczyc sie i stawac silniejszym koles po prostu wymieka.Okazuje sie zbyt cienki na to?

Koncze na dzis i Pozdrawiam...