PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=333922}

Wieczór

Evening
2007
6,9 12 tys. ocen
6,9 10 1 12495
6,8 5 krytyków
Wieczór
powrót do forum filmu Wieczór

Nie potrafię znaleźć słów by opisać jakie uczucia i przemyślenia film
wywiera na odbiorcy… To trzeba zobaczyć i przeżyć!

ocenił(a) film na 8
metler85

strasznie przygnębiający ten film... wywołuje smutne odczucia ciężkie emocje...

ocenił(a) film na 7
metler85

Film obejrzałam trzy razy. Scenariusz jest dobry, bo podejmuje niezwykle ponadczasowy temat, jakim jest sens, czy raczej kondycja ludzkiego (a idąc dalej-kobiecego) życia. ! Pragnę zaznaczyć, że podejmuję się oceny filmu, nie biorąc absolutnie pod uwagę książki, na podstawie której powstał.
Uważam, że "Wieczór" zyskuje wiele dzięki zdjęciom i muzyce. Genialne aktorstwo! Redgrave. Oczywiście dla fanów Meryl - za mało Meryl ;) ...no cóż, ale sporą rolę dostała jej córka - może "coś za coś"...
Przyznam, że chociaż za trzecim podejściem starałam się obejrzeć film z jak najmniejszym nakładem emocjonalnym... to nie da się przejść obok tak silnych wzruszeń, jakich dostarcza. Jest mocny. Działa na mnie i długo pozostaje w świadomości.
W całym jego pięknie i mądrości za najważniejsze uważam przesłanie, które zostało wyartykułowane przez akompaniatora młodej Ann - parafrazując: 'Błędy są piękne. Czy może... w życiu nie ma błędów, a tylko zdarzenia, które sprawiają, że stajemy się bogatsi o doświadczenie.' Te słowa są doskonałym materiałem na życiowe motto. Dla mnie od pierwszego zetknięcia z tym dziełem, czyli od przeszło dwóch lat :)

WEBska

...no tak. popieram! Za mało Meryl Streep!!!

Jeśli chodzi o inne odczucia z tego filmu to są trochę odmienne.

Jakoś nie czuję tego filmu! Jest zbyt przygnębiający, smutny...i mimo wszystko nudny! Nie potrafię ocenić go wyżej niż 5...:(

Ale szanuję wasze opinie...:)