PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=685183}

Wielka Szóstka

Big Hero 6
2014
7,7 168 tys. ocen
7,7 10 1 167818
7,0 53 krytyków
Wielka Szóstka
powrót do forum filmu Wielka Szóstka

Lubie klimaty s-f i dlatego zastanawiam się nad obejrzeniem ale mam pytanie czy to jest animacja dla dzieci czy dla dorosłych? a wiec film animowany czy bajka dla dzieci? nie przepadam za bajkami ale lubie fantastykę czy warto ogladac w takim razie?

ocenił(a) film na 10
grzechuhtc

Moim zdanie to nadaje się dla każdego. Ja poszłam na ten film z mama i z bratem. Wszystkim nam sie bardzo podobało, więc polecam :)

ocenił(a) film na 8
grzechuhtc

cóż, sporo gagów jest dla dzieci które wywołały u mnie tylko uśmiech, sceny akcji ewidentnie to rekompensują, ale są też tematy dla "dorosłych" kilkukrotnie przewija się motyw śmierci i jak ona wpływa na człowieka.

a i pamiętaj by zostać do końca napisów, scena jest wręcz rewelacyjna. ;)

ocenił(a) film na 10
grzechuhtc

Warto :D. Bałam się, że będzie dziecinny, ale nie był ani trochę.

ocenił(a) film na 6
grzechuhtc

wg mnie fajna rozrywka dla 6-10 letnich chłopców. Starsi niczego tu nie znajdą

ocenił(a) film na 6
180

Podpisuję się pod tym stwierdzeniem.

180

E tam, jestem dziewczyną powyżej 20-tki i mi się podobał :)

użytkownik usunięty
snowdog

Ja tak samo :)

grzechuhtc

Dla dzieci.
(DALEJ DROBNE SPOILERY)

Żarty raczej niskich lotów jak "pijany" robot na niskim poziomie baterii i jego niezdarność (okazjonalnie pierdzący w najbardziej nieodpowiednich momentach), dziecinni dorośli, przygłupio wyluzowany spoko-piąteczka-żółwik koleś, czy zdziecinniali studenci będący potomkami Emmetta Browna.
Akacja taka sobie, nic szczególnego typu od zera do superbohatera, czyli "jakoś wychodzimy z opresji, bo mamy szczęście, a na koniec mocą przyjaźni ocalimy wszystkich".
Film stara się dosłownie wepchnąć widzowi na siłę do ryja dramat śmierci jednej z postaci mającej charakter papierowego ręczniczka, bo ginie w pierwszych minutach i nawet nie ma się co smucić, gdyż nigdy nie było nam dane go poznać. Robot też ginie, ale to robot, więc kogo to obchodzi? Wall.e przynajmniej miał jakąś osobowość, w tym filmie mamy latający balon medyczny. Zresztą w chwilę potem jest scena, ze robot odbudowany i wszystko jest dobrze, nie ma co płakać. W zasadzie okazało się, ze nikt nie zginął, poza papierowym idiotą, który wbiegł do walącego się, płonącego budynku, i wolał zginąć dla profesora, niż opiekować się młodszym bratem po stracie rodziców. Brat roku.
W sumie nieźle animowany, ale przygłupi i wszystko już było, nierzadko dużo lepiej, więc oryginalności się nie spodziewaj. Zabierz dziecko do lat 10, powinno się dobrze bawić. Jak nie masz dzieci to możesz sobie spokojnie darować, nic nie stracisz.

ocenił(a) film na 7
AbraCham

Ale czego się spodziewałeś po filmie tego typu? "Dziecinni dorośli, dziecinni studenci, żarty niskich lotów". To jest bajka, trzeba nabrać dystansu. Poniekąd się zgadzam, jeśli chodzi o fabułę, szczególnie biorąc pod uwagę śmierć brata. Ale ja zabierając się do oglądania, chciałam po prostu dobrze się bawić, pośmiać, rozerwać i tak też było.
"A na koniec, mocą przyjaźni ocalimy wszystkich". Produkcje takie jak ta, mają właśnie takie przesłania i mądrości. Nie wiem, czemu ma tu coś komuś nie pasować.

Julkaa_

Nie schlebiaj mu, w tym filmie nie było żadnej mądrości, same głupoty...

Julkaa_

Nie rozumiem co widzicie złego w tym, że chłopak pobiegł ratować profesora. Facet mógł tam zginąć, Tadashi znał go od dawna, więc to raczej nic dziwnego, że wbiegł do płonącego budynku. Pewnie myślał, że uda mu się go stamtąd wyciągnąć i obaj przeżyją, poza tym Hiro był na zewnątrz, więc nie musiał się w danym momencie o niego martwić. Weźcie pod uwagę, że tam były tylko minuty/sekundy do podjęcia decyzji, a dla brata Hiro w tym momencie najważniejsze było uratowanie życia człowieka uwięzionego w płonącym budynku, postawa moim zdaniem godna podziwu.

ocenił(a) film na 7
grzechuhtc

Ja bym to wrzucił to koszyka "familijny", czyli każdy coś tam dla siebie znajdzie niezależnie od wieku.

ocenił(a) film na 5
grzechuhtc

Kino familijne z mocny wskazaniem na dzieci. Disney musi się jeszcze sporo nauczyć od DW, jeśli chodzi o puszczanie oka do starszego widza.

grzechuhtc

Nie ma się tu co czarować,bajka,Disney robi animacje dla dzieci,jestem dorosły i wewnętrzne dziecko drzemie gdzieś tam w środku i obejrzałem Wielką Szóstke z ciekawości,można obejrzeć w wolnej chwili,tyłka nie urywa,po prostu nie da się przegapić takich produkcji jak Shrek,Kung fu panda,Megamocny,Madagaskar,Jak wytresować smoka,Iniemamocni.Ogląda się i już.Ostatnią animacją którą wyłączyłem w połowie seansu był Hotel Transylwania.Nie dało się obejrzeć.Kompletne dno,hehe

darecki77

ok wiec odpuszczam, jak bajka

ocenił(a) film na 6
grzechuhtc

mizerny oklepany schematyczny do bólu ale ładny... Tak jak Frozen był dla małych dziewczynek, tan ten spodoba się chłopcom, do lat 12 może. Ja się zanudziłem na śmierć...

ocenił(a) film na 6
eiichi

Nie porównywałbym. Frozen zerwał ze schematami, Big Hero 6 im kultywuje.

ocenił(a) film na 9
kosobi

Faktycznie, frozen zerwał ze schematami na rzecz uczenia małych dziewczynek jakie to z mężczyzn są ścierwa...

Igur41

Nie, Frozen raczej pokazał, że wielka miłość nie musi być miłością romantyczną. I że parter życiowy wcale nie musi być najpiękniejszym księciem z bajki. W żadnym momencie filmu Frozen nie pokazuje mężczyzny jako ścierwa ;)

ocenił(a) film na 8
snowdog

To jest element do końca nie wiadomo z czego wynikłej propogandy o feminizacji disneya w ostatnich filmach ;)

ocenił(a) film na 6
kosobi

nie porównuje tych dwóch filmów we wszystkich aspektach, bo wtedy można by różnice wyliczać bez końca:

- Frozen zrywa ze schematami, Big Hero im kultywuje
- Frozen opowiada historie sióstr, Big Hero poniekąd dwóch braci
- Frozen to komedia romantyczna, Big Hero to przede wszystkim kino akcji, superhero movie

Porównuje grupy docelowe tych filmów. A prawda jest taka, że jeden to chick flick, a drugi do dick flick, tyle że obydwa zrobione dla dzieciarni :)