Wielkie piękno

La grande bellezza
2013
7,8 75 tys. ocen
7,8 10 1 75240
8,3 65 krytyków
Wielkie piękno
powrót do forum filmu Wielkie piękno

Film ktory obraza polskie kobiety nie zasluguje na Oscara! Ten film wyraznie pokazuje plytkosc i
ignorancje niektorych Rzymian ktorych mentalnosc znam bardzo dobrze. Zdanie: Adesso ci sono
delle Polacche di vent'anni che fanno paura. Le Polacche sono pronte a fare marchette a
ripetizione" jest ofensywne i nieprzyjemne dla Polek. Mimo iz jest to film, fikcja, unizanie kobiet o
konkretnej nacji nie powinno miec miejsca. To jest dyskryminacja! Na arenie miedzynarodowej film
ten pokazal Polki w negatywnym swietle. Uwazam ze jesli chodzi o delikatnosc i wyczucie to rezyser
Sorrentino ma wiele do nauczenia sie od Sofia Coppola, ktora w "Somewhere" przedstawia temat
nudy i pustki po mistrzowsku bez unizania kobiet! 30 minut filmu Sorrentino wystarczaja aby poznac
mieszkancow Rzymu, miasta dekadenckiego!

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
skttrbrain

Witaj Skttrbrain. Prosze wytlumacz mi. Po to jest to forum. Czy ty jestes mezczyzna? I czy mieszkales kilka lat w Rzymie?

Zwiastunn

Sktrbrain. Jesli tak uwazasz ze moj post jest durny, prosze uzasadnij swoja wypowiedz, rozwin ja. Chetnie podziele sie moja opinia i doswiadczeniem. Widzę ze po prostu nie wiesz co powiedziec

Iwona_69

W filmie jest scena gdzie Ramona 40latka tanczy nago w nightclub. Jeden z facetow powiedzial ze to jego corka i i ze zawsze jej powtarzal aby przestala zarabiac w ten sposob. I dodał ze teraz sa gotowe do tego mlode Polki. Nie wiem czy wy znacie wloski? Bo po angielsku brzmi to delikatniej, inaczej czyli: now these hot young Polish girls rule the scene. They are experts at turning tricks. Z kontekstu sceny slowa te sa nieprzyjemne.

ocenił(a) film na 8
Iwona_69

co ma do tego fakt, gdzie mieszkałem, a gdzie nie?
filmy takie jak ten osadzone są w rzeczywistości. I to ona powoduje, że w sytuacji przedstawionej w filmie jest mowa o Polkach, a nie o innych nacjach. Nie ma się na co oburzać, normą są pewne uogólnienia, wynikające z jakichś faktów. Trzeba mieć po prostu dystans do takich rzeczy i zdrowe podejście (bo zapewne nie oburzasz się na fakt, jak w filmach amerykańskich pokazywani są np Włosi czy Meksykanie, a w polskich Rosjanie tudzież krwiożerczy Niemcy).
skoro "30 minut filmu wystarczyło, by poznać mieszkańców Rzymu", tzn że autor się dobrze wywiązał ze swoich zadań, a Ciebie boli coś, co bierzesz zbyt osobiście do siebie.
zresztą w tej całej dyskusji trzeba wspomnieć też o jednym - z czego takie oceny Polek za granicą wynikają? Jeszcze gorsze zdanie o naszych rodaczkach mają w Wielkiej Brytanii i z kosmosu się ono nie bierze. Tak jak z niczego nie wzięła się amerykańska książka, którą można kupić na amazon.com, która traktuje o tym, jak tanio, łatwo i przyjemnie można sobie zrobić w Polsce seks-wakacje mając za sobą tylko jedną umiejętność - anglojęzyczność :-)

skttrbrain

Oczywiscie wazne jest to w jakies spolecznosci zyjesz. Czy milo by Ci bylo gdyby w porzadnej zagranicznej firmie mieli do Ciebie uprzedzenia lub dyskryminowali Cie? Nie sadze. Wtedy nie bylbys tak zdystansowany. Sorrentino nie ma podstaw aby tak twierdzic. Prawdziwe i solidne uogolnienia moga byc brane tylko na podstawie statystyk. On obraza kazda kobiete polskiego pochodzenia. Nie moge uwierzyc ze Ty skttrbrain jako Polak sam wypowiadasz sie nie pozytywnie o swoich rodakach.

Iwona_69

Po drugie Sorrentino nie przedstawil rzeczywistosci Rzymu w 2014 roku w prawdziwy sposob. Jesli mowimy u ogolnieniach niestatystycznych to Polki nie sa wiekszoscia ktore sie prostytuuja a kobiety o innej nacji (juz nie bede mowic ktorej aby nie obrazic nikogo) Jesli mowimy o swiecie fantazji, fikcji to Sorrentino mogl rownie dobrze swoje stwierdzenie skierowac do Amerykanek, Niemiek, Francuzek itd. Nie wiem czy bylyby tak zdystansowane. Akurat padlo na Polske. Jesli nie mieszkales lub nie mieszkasz w Rzymie nie masz co sie wypowiadac na temat realiow i faktow.

ocenił(a) film na 8
Iwona_69

mieszkałem dwa lata w Szwecji i wierz mi, wiem jak to jest być dyskryminowanym z powodu pochodzenia. I wiem też, że z kosmosu się te uprzedzenia nie biorą, widziałem mnóstwo Polaków, za których było mi niesamowicie wstyd. Wystarczy polecieć samolotem tanich linii na Skavstę czy do Malmoe żeby widzieć jak zachowują się nasi wspaniali rodacy. I to, że jestem Polakiem nie ma najmniejszego znaczenia, skoro się muszę wstydzić za moich rodaków. Oczywiście, bolało mnie to, że jeśli mówiłem że jestem z Polski, to robiono wielkie ze zdziwienia oczy z tekstem "naprawdę?! myśleliśmy że z Danii/Niemiec/whatever" (bo w domyśle, jestem normalny, zachowuję się cywilizowanie, ogarniam angielski plus język kraju, w którym mieszkam, słoma mi z butów nie wystaje, nie chodzę pijany, głośny itd). Za takie postrzeganie Polaków możemy dziękować wyłącznie Polakom, także nie miej pretensji do Włochów, że widzą Polki jak widzą, skoro sam znam dwie, które tam wyjechały i pozytywnej opinii Polsce nie robią raczej, mimo że nie pracują w go-go przybytkach,

zatem mniej narodowych klapek na oczach polecam i trochę zastanowienia. Bo jak już mówiłem, tego typu uprzedzenia z nieba nie spadają.

ocenił(a) film na 8
Iwona_69

poza tym poprawność polityczna, którą stosujesz chociażby w odniesieniu do "nie będę wymieniać nacji, żeby nikt nie poczuł się urażony" jest groteskowa. Chcesz być świętsza od papieża w ten sposób.

skttrbrain

Skttrbrain, to nie ma byc wojna na slowa tylko dyskusja. Moim celem byla wymiana idei a nie zdobycie racji. Po prostu sa ludzie ktorzy dobrze reprezentuja Polske swoim zachowaniem i ludzie ktorzy tego nie robia niszczac caly pozytywny obraz ktory zostal, zostaje zmudnie stworzony przez czesc ludzi wyksztalconych o dobrych manierach. No coz tez mi wstyd czasem za niektorych moich rodakow gdy np duzo pija. Mam nadzieje ze w przyszlosci obraz Polakow bedzie bardziej pozytywny. Ale na to kazdy z nas musi zapracowac, kazda jednostka.

ocenił(a) film na 9
Iwona_69

To, że Polki, to pół biedy. On obraża polską wódkę! Nic, tylko pozew pisać, takie - nie bójmy się tego słowa - chamstwo i czarny pijar nie może ujść płazem.

Iwona_69

sama się obrażasz nickiem 69:)

ocenił(a) film na 7
Iwona_69

Stereotypy mają to do siebie, że upraszczając rzeczywistość, nieco ją zniekształcają i pozwalają dodatkowo się dowartościować. Niestety na każdy "kwiatek polskiej inteligencji" (czy uczciwego, pracowitego rodaka), który wyemigrował, przypada całe poletko zwykłego zielska, które robi nam za granicą taką a nie inną reklamę. I Italia nie jest żadnym wyjątkiem.

Iwona_69

Wszystkich, którzy mają kompleksy związane z zachowaniem naszych rodaków za granicą zapraszam na krakowski rynek - zobaczycie jak zachowują się tabuny pijanych Anglików lub Włochów to Wam przejdzie... nie wspominając już o tym, co robi żydowska młodzież na Kazimierzu.
Nie zamierzam tu nikogo bronić, ale chwilami mam wrażenie że nasz krytycyzm jest jednak wyjątkowy.