6,6 157 tys. ocen
6,6 10 1 157082
6,0 70 krytyków
Wonder Woman
powrót do forum filmu Wonder Woman

...ale nie rewelacyjny.
Zwiastuny już od roku robiły mi smaku na ten film, ale jesli ktoś jest fanem "Snyderowskiej epickości" (jak ja) może wyjść z kina z pewnym niedosytem (jak również ja).

Generalnie film skupia się na motywie wojny, która nie tylko przewija się w licznych obrazkach na ekranie, ale i nieustannie poruszana jest w dialogach między bohaterami. Nie brakuje tu spójności, bo reżyserka od początku do końca trzyma się tej koncepcji - i wychodzi to jej o dziwo bardzo dobrze. Nie ma w tej kwestii ani niedosytu, ani też zbędnego patosu wrzynającego się w mózg widza z krzykiem "Wojna! Wojna! Wojna!". Jest tyle ile trzeba.

Gal Gadot jako WW - wiarygodna i hipnotyzująca. Osobiście bardzo podobały mi się sceny, w których w bohaterce budzi się współczucie do rannych czy też refleksje nad samym człowiekiem. Warto dodać, że sam motyw człowieka w filmie Patty Jenkins również bardzo dobrze się sprawdza.
Pozostali bohaterowie może jakoś nie zapadają aż tak mocno w pamięć, ale Chris Pine jako Steve chyba zrobił wszystko co mógł, by godnie towarzyszyć Dianie. Jest dobrze.

Poza tym bardzo dobre efekty specjalne, sceny akcji, całkiem dobra muzyka i prolog z Amazonkami. Oddanie klimatu wojny natomiast (scenografia, kostiumy) to chyba jeden z największych plusów tego filmu. Momentami surowo, czasem szczypta klimatu superbohaterskiego i trochę charakterystycznego dla filmów DC Comics mroku - dobra mieszanka wybuchowa.

Film jednak nie zachwycił mnie tak jak chociażby BvS czy nawet Suicide Squad. Pierwsza połowa filmu jest trochę za bardzo przegadana. Mamy 3 sceny akcji, z czego dopiero walka z Aresem na końcu filmu ma trochę większy rozmach (choć i tutaj chyba zabrakło jakiegoś ciekawszego pomysłu na rozegranie tej walki). Za dużo tutaj gadania i scen, które trochę przypominają te do wycięcia i dodania je w wersji extended edition, a za mało dynamiczności, epickości, szybszego tempa. Czas trwania jest okej - przez te 141 minut trudno się nudzić. Jednak film nie wciągnął mnie aż tak bardzo w swój świat czy klimat. Może to też kwestia tego, że jednak jest to tzw. film solowy, a nie z całą ekipą superbohaterów.

Jeśli liczycie na jakieś żarty, to raczej też nie tutaj. Wonder Women raczej mocno trzyma się wojennego klimatu i najwyraźniej nie było jej po drodze rozładowywać tego... napięcia.
Jeśli natomiast chcecie posłuchać trochę moralnyh dylematów na temat zła, ludzkości, wolnej woli itd - wybierzcie się na ten film.
Fani DC na pewno nie będą rozczarowani ;)

Moja ocena 8/10

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa