PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=345957}
6,6 195 tys. ocen
6,6 10 1 195255
5,5 60 krytyków
World War Z
powrót do forum filmu World War Z

Czy tylko mi się wydaję, czy naprawdę film z książką ma tylko wspólny tytuł? Cholera wybierając się do kina liczyłem, że w końcu zobaczę film o zombie nie z perspektywy grupki osób, a całej ludzkości jak to jest świetnie opisane w książce. Przecież Pitt mógł grać głównego bohatera, który przeprowadza te wywiady z ludźmi z rożnych rejonów świata.
Dobra, nawet to bym przełknął, tylko mając taki bogaty zbiór i opis historii wybrali tylko Izrael? Jejku, a gdzie wojna o Nowy York, moim zdaniem to byłoby coś wspaniałego zobaczyć jak Amerykanie robią pokazówkę ze swojej nowoczesnej broni, a z każdą kolejną hordą zombi przedziera się dalej. Wszystko logicznie wytłumaczone, ma ręce i nogi. Czytając rozumie się dlaczego świat nie dał rady sobie z zombie na początku, a tutaj w filmie co? Wywalamy wszystko do kosza i robimy zombie sprinterów, które nie zjada ludzi.
Nie miałbym nic do filmu, gdyby powstał osobno nie związany z książką, nie krytykowałbym ich rozwiązań i założeń, ok tak sobie wymyślił scenarzysta miał prawo. Jednak czuję, że zaszkodzono nie tylko filmowi ale i widzą zabierając genialną rozrywkę.Wykupiona prawa tylko, żeby wziąć tytuł. Łudziłem się nawet, że zrobią z tego trylogię, a tu dupa.

ocenił(a) film na 9
LetThe_

Z drugiej strony nie jest to taki minus, bo właśnie mnie zachęciłeś do sięgnięcia po książkę.

ocenił(a) film na 4
defyer

Polecam serdecznie, jest wiele intrygujących i ciekawych wątków. Astronauci w kosmosie, pierwsza bitwa o odzyskiwanie terenów USA, celebryci w reality show. Długo by wymieniać. Jak wyżej wspominałem, wydaję mi się, że spartaczono na zawsze materiał na świetny film/serial. Nie jestem wstanie pojąć jak można wykorzystać 2 historie i tytuł z całej książki :) Trudno zostaję tylko wyobraźnia, chociaż na wielkim ekranie pewnie by to fajnie wyglądało

ocenił(a) film na 3
defyer

Książkę szczerze polecam, naprawdę ma sens.

ocenił(a) film na 3
defyer

No ja właśnie czytam, i muszę powiedzieć że moja pierwotna ocena filmu (5 gwiazdek) była stanowczo zawyżona. Teraz dopiero widzę, jak strasznie zniszczono tak wspaniały potencjał. Książka jest RE - WE - LA - CY - JNA!!!!

ocenił(a) film na 4
LetThe_

Niestety ;)
Wywalono wszystko do kosza, spierzono co się dało i zrobiono pseudo horrorek ;)

LetThe_

...widzą?? ale co widzą...pewnie zombiaków...kolejny analfabeta...

ocenił(a) film na 6
LetThe_

Film do książki się nawet nie umywa, ale jeśli zignoruję się tytułu to sam w sobie nie jest zły.

ocenił(a) film na 7
Tagan

Właśnie niedługo zabieram się za książkę. Zachęcony pozytywnymi opiniami mam nadzieję, że się nie zawiodę ;) Film ogólnie niezły ale mogło być lepiej...

ocenił(a) film na 7
LetThe_

Ja najpierw widziałam film. Spodobał mi się wiec zaczęłam czytać książkę. Biorąc pod uwagę fakt, że najpierw widziałam film to książką się rozczarowałam, bo nie miała z filmem nic wspólnego, ale jeśli nie wiązać ich ze sobą to film i książka całkiem fajne, chociaż teraz raczej unikam już tego typu książek i filmów (z zombi), bo już trochę tego wszędzie za dużo.