6,6 196 tys. ocen
6,6 10 1 196195
5,5 47 krytyków
World War Z
powrót do forum filmu World War Z

Film a książka

ocenił(a) film na 4

Jak niektórym wiadomo, a większości zapewne nie, film jest zrobiony (powinien być zrobiony)
na podstawie książki, poza kilkoma detalami, zombie oraz tytułem jednak nie zauważyłem nic
wspólnego. Koniec ładnych słów do rzeczy:

(cenzura) oni to w ogóle zrobili, i kto zapłacił by obejrzeć to w kinie?

Film jakich pełno, jedna gęba na ekranie przez 75% czasu, ameryka jest super, koniec.

Polecam za to książkę, chyba nie będzie to za dużo gdy powiem, że każdy rozdział jest
przedstawiony z punktu widzenia innej osoby, pochodzącej z innego kraju o innym statusie
społecznym i.. jest dobra.

ocenił(a) film na 9
Crowell

Jestem fanem książki, do filmu podchodziłem BARDZO sceptycznie, byłem zażenowany trailerami i zabrałem się do niego z "nadzieją" na wyśmianie i obrzucenie błotem. Zostałem pozytywnie rozczarowany.

Książka jest genialna, ale film również rewelacyjny. Do perfekcji brakowało mi jedynie tego, aby trzymali się wizji Brooksa (szybkie zombie są wyśmiewane przez niego w jego Survivals Guide), właściwie jedyne co pozostało z oryginalnej książki to fakt odwiedzania różnych rejonów świata i tytuł. Inna sprawa to umieszczenie koncepcji tej książki - która jest bardziej zbiorem różnych opowiadań - w dwugodzinnym filmie. Jest to niemożliwe do wykonania i bardziej nadawałoby się na serial (chociaż kto wie, może będą kolejne części?).

Film jednak dobrze trzyma się kupy, odwiedzamy więc różne miejsca świata, widzimy akcję na pokładzie samolotu, statku, w mieście i placówkach naukowych - jest różnorodny, dobrze wykonany i CIAROGENNY. Jako fan gatunku (oglądam i czytam wszystko co związane z apokalipsą zombie) miałem ciarki przez 2 godziny filmu, to świadczy o tym, że był bardzo dobry.